Varkenshouderij

Nieuws 1165 x bekeken

Duitse QS-vleesvarkens: 76 procent krijgt antibiotica

Bonn - Van de vleesvarkensbedrijven in het Duitse QS-ketenbeheerssysteem heeft sinds september vorig jaar 76 procent antibiotica ingezet. Dat blijkt uit de monitoring van deze ketenbeerder.

De gemiddelde behandelingsduur beperkte zich echter tot slechts zes dagen. Het was het eerste jaar dat de antibiotica-monitoring draaide. In totaal zijn 25.000 vleesvarkenshouders door het systeem gecertificeerd, maar de gegevens omtrent de antibiotica-inzet betreffen slechts een deel daarvan, namelijk 7.415 bedrijven. Van de overige zijn de data nog niet compleet, aldus QS.

De monitoring draait ook in de vleeskuikenhouderij. Hier gaat het om 2.600 bedrijven, die daarmee al in mei zijn begonnen. Van de 6.188 kuikentomen waarvan de monitordata compleet beschikbaar zijn is bij 83 procent antibiotica toegepast en wel gedurende gemiddeld een kwart van de productiecyclus.

De antibiotica-inzet in de vleeskuikenhouderij was vorig jaar in Duitsland een zaak waarover hevig werd gediscussieerd. Landbouwinister Johannes Remmel  van Noordrijn-Westfalen gooide bijna letterlijk de knuppel in het hoenderhok door aan de hand van een rapport met de stelling te komen dat de sector maar wat aanrommelt met het geneesmiddel in kwestie.

Of registreer je om te kunnen reageren.