Varkenshouderij

Nieuws 1991 x bekeken

Dertig biggen voor Deense varkenshouder

Vejle – De resultaten in de Deense varkenshouderij zijn in 2012 weer sterk verbeterd. Het aantal gespeende biggen per zeug lag in dat jaar op gemiddeld 29,6. Dat zijn 0,8 biggen meer dan in 2011.

Deze resultaten presenteerde onderzoeker Nicolaj Norgaard gisteren op het congres van de European Pig Producers (EPP) in het Deense Vejle. Norgaard werkt bij het Pig Research Centre, het instituut dat het fokprogramma Dan Avl onder zijn hoede heeft.

De beste 25 procent van de Deense zeugenhouders spenen jaarlijks 32,3 biggen. Dat doen ze met 15,8 levend geboren biggen en een uitval in de kraamperiode van 11,6 procent. De gemiddelde uitval ligt in Denemarken op 13,6 procent, iets hoger dan de uitval van 13,9 procent in 2011. Dat is niet in lijn met het fokdoel van de Denen. Vanwege maatschappelijke druk en economisch gewin is het terugdringen van de uitval onder biggen is één van de speerpunten van het fokbeleid voor de komende jaren.

Ook in de vleesvarkenshouderij doen de Denen het erg goed. De gemiddelde groei per dag lag in 2012 op 906 gram, 8 gram meer dan in 2011. De voederconversie ligt op 2,67.  Ook in de vleesvarkenshouderij is het verschil met de beste 25 procent bedrijven groot. In deze groep groeiden de vleesvarkens 985 gram per dag bij een voederconversie van 2,51. Het uitvalspercentage ligt in deze groep op 2,6 en het geslacht gewicht op 82,4 kilo.

Voor het komende jaar zet het Pig Research Centre vol in op het verlagen van de voederconversie. Dit is opgeschreven in de zogenaamde ‘verklaring van Herning’. In die verklaring staat verder dat de varkenshouderij en de overheid zich samen inspannen om 500.000 vleesvarkensplaatsen emissiearm te maken. Ook heeft de overheid beloofd de lastendruk te verlagen. Al deze maatregelen moeten het rendement in de vleesvarkenshouderij ten goede komen. De laatste jaren gaan er namelijk steeds meer biggen de grens over en worden er in Denemarken minder varkens afgemest. Die ontwikkeling wil men een halt toe roepen omdat dit het sectorale belang niet dient. Om meer varkens in de eigen slachterijen te krijgen betaald Danish Crown sinds kort een premie aan boeren die vleesvarkens aan de coöperatieve slachterij leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.