Varkenshouderij

Nieuws 2367 x bekeken 13 reacties

Deense varkenssector vreest gebrek aan opvolgers

Kopenhagen - De Deense varkenssector maakt zich zorgen over het gebrek aan belangstelling voor de varkenshouderijopleidingen in het landbouwonderwijs. Op termijn komt daardoor het voortbestaan van de bedrijfstak op de tocht te staan, vreest sectororganisatie VSP.

Om het tij te keren start de organisatie een campagne. "Daarmee hopen we een paar scherpe en treffende boodschappen over te brengen, waartoe een carrière in de varkenshouderij kan leiden", licht Lindhart B. Nielsen namens de bestuurstop toe.

Van de jongeren die zich hebben aangemeld voor een studie in het landbouwonderwijs kiest momenteel slechts 10 procent voor de varkenshouderij, hoewel deze bedrijfstak binnen de Deense landbouwsector een buitengewoon grote plaats inneemt. Mogelijk wordt de geringe belangstelling onder de aankomend studerenden in de hand gewerkt door de vaak negatieve kijk op de bedrijfstak in de media, vermoedt VSP. Ook het gebrek aan rendement in de afgelopen jaren speelt waarschijnlijk een rol.

Laatste reacties

 • alco1

  'Vermoedt' en 'Waarschijnlijk'. Nee dat 'Is' de oorzaak.

 • fjam

  Jaha iedereen die nu de lagere school met goed gevolg afmaakt zoekt het zeker niet in de varkenshouderij.Daar krijgen de heren graaiers die achter de varkensboeren komen op termijn een probleem.of misschien toch maar eerlijk zaken gaan doen !

 • fjam

  Roep al jaren dat als je als ouder ook maar iets met je kinderen op hebt laat je ze zeker geen varkens boer worden.je gunt ze toch een dankbaar leven of niet dan.

 • agratax2

  Al dan niet opvolgers in de varkenshouderij, de varkens nodig voor de industrie worden geproduceerd. Zijn het niet de zelfstandig ondernemers, dan zijn het wel de vleesfabrieken en voederfabrikanten, die zelf met hulp van een enkele specialist en automatisering de varkens gaan maken. Goedkoper zal het niet zijn, want deze heren wensen >profijt< van hun inbreng te genereren.

 • kalkar

  fjam, je sloat de spieker weer op zien kop. Alles behalve varkensboer.

 • boertje brabant

  Ja die kinderen van ons zien ons altijd maar zwoegen met die varkens en willen vanalles behalve varkens. nooit geen rust altijd iets met die beesten

 • kalkar

  Gewoon b.v. bij de Rabo gaan ''werken' , die relatie pipo die ik heb 'werkt'maar 4 daagjes in de week. Van die 36 uurtjes wordt er ongeveer 6 uur weggeluld bij het koffieapparaat. ( dit is onderzocht). verder een aantal uren die in de auto wordt doorgebracht bij klantenbezoek. 2 keer per jaar op vakantie, 1% korting van de baas op zijn eigen hypotheek, Vet pensioen waarvan de premie ook door de Rabo , lees ons werkvolk betaald. ieder jaar een weekje griep, die ook wordt doorbetaald. En hij vindt dat ie het nog zwaar heeft ook. Toevallig is ie onlangs een jaar thuis geweest, want meneer had een burn out, hij trok het niet meer. Je moet er maar heel hard om lachen anders wordt een normaal mens knettergek.

 • kalkar

  Ik vergat nog dat ie een vette lease bak van de zaak rijdt, ook privé. Wel elektrische aandrijving natuurlijk, want dat is weer goed voor het milieu.

 • Philips

  Ja melkertje en zo zijn er duizenden, tienduizenden onbenullen en andere grote nullen,vet betaald met en op ons werk, wedden als die wuiten het erf afrijdt ie in zijn baard lacht ?

 • agratax2

  Laten we als boeren niet klagen, we hebben zelf gekozen voor dit 'mooie' beroep. Dat het betekent dat we minder verdienen dan onze 'adviseurs' en met meer risico wisten we toen we begonnen.

 • fjam

  @agratax1 Wat is er nog mooi aan dit beroep man lieg toch niet zo in je eigen portemonee ,die tijd van mooi ligt jaren terug en toen was geluk ook nog heel gewoon.wat zit je nou te genieten als die rekening courant jaren langs die rooie lijn zit te jojoien.

 • agratax2

  fjam. Lees goed wat ik tussen de regels schrijf, het is een en al sarcasme. Alleen het beroep >boer< is een pracht beroep helaas slecht betaalt.

 • varkenshouder1

  Juist Agratax1, Die Rabo medewerker heeft ook zijn problemen. Zodra hij de 55 passeert flikkeren ze hem eruit omdat hij te oud is en zo gaat dat bij veel bedrijven. Er zijn overigens ook voldoende boeren die wel net zoveel of meer verdienen als de Raboman maar niet iedere ondernemer is hetzelfde.
  Ik weet wel als je er instaat zoals een aantal hier op het forum dan moet je een vluchtweg gaan zoeken en niet maar door blijven gaan. Zonder voldoende passie faalt je bedrijf altijd maar dat is ook met de gewone man op de werkvloer !!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.