Varkenshouderij

Nieuws 856 x bekeken

Daling EU-export varkensvlees versnelt

Brussel - De achteruitgang van de Europese uitvoer van varkensvlees is in maart versneld. In die maand exporteerden de 27 EU-lidstaten 243.000 ton varkensvlees. Dat is 12 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat valt te concluderen uit cijfers van de Europese Commissie.

In januari en februari kwam de daling van de EU-uitvoer nog uit op 5,6 procent naar een totaal van 489.000 ton. Tot en met maart ging 732.000 ton varkensvlees uit de EU naar de wereldmarkt. Dat is 7,9 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2012. Daarmee wint Europa terrein op de wereldmarkt ten opzichte van de Verenigde Staten. Die exporteerden in de eerste 3 maanden met 528.000 ton 11,7 procent minder varkensvlees dan in dezelfde periode van 2012. De daling van de koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 6 cent naar $1,30 speelde daarbij ongetwijfeld een positieve rol. Daardoor hoefden importerende landen minder dollars te betalen voor varkensvlees uit Europa.

Vooral naar Rusland ging in het eerste kwartaal met 166.000 ton 18 procent minder Europees varkensvlees dan in de eerste 3 maanden van 2012. Dat is een gevolg van strengere importeisen van het land. China bestelde daarentegen 48 procent meer producten (172.000 ton). Daarmee verdringt China Rusland als belangrijkste afnemer van Europees varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.