Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

ChristenUnie hekelt misstanden bij Spaans slachthuis

Brussel – De Europese Commissie moet Spanje aanspreken op slechte naleving van regels door slachthuizen. Dat stelt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie), die over het onderwerp schriftelijk vragen indiende.

Van Dalen is bezorgd omdat diverse keren dieren bij aankomst bij het slachthuis Murgaca in Murcia ernstig ziek, gewond of zelfs dood bleken te zijn. De Spaanse overheid zou niet ingrijpen.
De misstanden zouden zijn aangetoond door de dierenwelzijnsorganisaties Anda en Animals Angels, die tussen juli 2010 en november 2012 vier keer het slachthuis bezochten. Alle keren bleken dieren onderweg overleden. Andere dieren waren ernstig ziek of gewond en konden niet zelfstandig naar het slachthuis konden lopen, aldus de organisaties. De dieren zouden zijn geschopt, geslagen en voortgesleept.
De organisaties legden de vermeende misstanden vast op video en foto’s en volgens Van Dalen is sprake van duidelijke overtredingen van Verordening No1/2005 inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten. Na elk bezoek hebben Anda en Animals Angels officiële klachten gestuurd aan de bevoegde Spaanse autoriteiten in de autonome regio Murcia.
Daarnaast is ook de Europe Commissie op de hoogte gebracht van de bevindingen. Van Dalen: "De ChristenUnie pleit al jaren voor een maximale reisduur van acht uur of 500 kilometer. Lidstaten moeten Europese regels handhaven, doen zij dit niet, dan hoort de Europese Commissie in te grijpen. Ik heb Eurocommissaris Tonio Borg gevraagd wat hij gaat doen om deze kwalijke praktijken aan te pakken.”

Laatste reacties

 • Biggemans

  Ik zou een flinke subsidie aan dat slachthuis geven, dan kunnen ze met dat geld mensen aannemen om dit in goede banen te gaan leiden.
  Begin met 3.000.000,00 te voldoen in het 2e kwartaal.
  Stuur 25 instucteurs daarheen om het ze daar eerst te leren.
  Wel effe kijken wie dat betaald , ZLTO, de boeren zelf of gewoon uit de collectezak van de Cristen Unie zelf

 • joannes

  Van Dalen wil de aandacht verleggen, zo lijkt het! Dierenleed uit een rapport van 2012, uit een periferie EU land; daar zullen de PvdD nu ook een mening over moeten vormen. http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/animalwelfare/EXT_ES_SH_Murgaca_Cartagena_Spain_maltreatment_July_2011.pdf

 • alco1

  Murcia! Voorheen nooit van gehoord en nu tegelijkertijd tweemaal. Ook bij de vermissing van volleybalster Visser.

Of registreer je om te kunnen reageren.