Varkenshouderij

Nieuws 612 x bekeken

Britse varkenshouders controleren welzijn bij buitenlandse collega's

Londen - De Britse National Pig Association controleert zelf of buitenlandse leveranciers van supermarkten in Groot-Brittannië voldoen aan de nieuwe Europese welzijnsregels. In dat kader heeft een medewerker van de NPA bij twee varkenshouderijen in ons land geconstateerd 'dat alles in orde is'.

De NPA heeft van alle grote winkel- en cateringsbedrijven een toezegging gevraagd dat ze uitsluitend vlees en vleesproducten verkopen van bedrijven die voldoen aan het op 1 januari ingegane verbod op zeugboxen. Verreweg de meeste bedrijven hebben die toezegging gegeven, maar de NPA wil nu ook controleren dat de genoemde leveranciers inderdaad 'legaal' werken. ''Wij willen op die manier voorkomen dat er illegaal vlees in de voedselketen terecht komt'', verwoordt de NPA. De bond stuurde als eerste een medewerker naar twee varkenshouderijen in ons land die varkens leveren voor vlees dat uiteindelijk door supermarkt Asda wordt verkocht. ''Zij voldeden volledig aan de nieuwe Europese regels en we waren ook tevreden over de gang van zaken die we daar zagen'', aldus regionaal manager Lizzie Press. Zij voegt er aan toe: ''De EU is inmiddels begonnen met inbreukprocedures tegen landen die niet aan de regels voldoen. Het kan echter jaren duren voordat zo'n procedure is afgerond. Daarom blijft het essentieel om de bronnen waar ons vlees vandaan komt in de gaten te blijven houden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.