Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Britse varkenshouder aarzelt over nieuwe stallen

Londen – Veel Britse varkenshouders willen graag nieuwe stallen en andere gebouwen neerzetten, omdat de bestaande huisvesting vaak verouderd is en niet meer aan de hedendaagse eisen voldoet.

Maar tegelijk aarzelen de meeste boeren of ze de stap wel zullen wagen. De milieu-eisen zijn zwaar en ingewikkeld en bovendien is het verkrijgen van een bouwvergunningen ook bij de Britten een moeilijke en vaak langdurige zaak.

Dat blijkt uit een onderzoek van het varkensschap BPEX. Liefst 90 procent van de varkenshouders die hebben meegedaan vinden dat de huidige behuizing voor hun dieren niet ideaal is. Zij zijn ook best bereid te investeren in nieuwbouw, maar zien op tegen alle ellende die dat met zich mee kan brengen. Recent weer zijn enkele aanvragen voor grotere varkensbedrijven in verschillende delen van het land na een lange procedure naar de prullenbak verwezen, vooral na protesten van omwonenden. Dat betekent dat uiteindelijk nog niet de helft van alle Britse varkens in speciaal daarvoor gebouwde stallen is gehuisvest. De rest verblijft in wat de National Pig Association noemt ‘een wirwar van tot stal omgebouwde gebouwen’.

De NPA grijpt het onderzoek aan om bij de gemeenten nogmaals te pleiten voor een eerlijke behandeling. "Groot-Brittannië heeft een langzame en stapsgewijze vernieuwing van de varkenshouderij nodig om de komen tot een meer efficiënte voedingsproductie en om onze afhankelijkheid van de invoer te verminderen." Wat dat laatste betreft, produceren de Britten slechts 40 procent van de binnenlandse behoefte aan varkensvlees ‘en komt de rest uit landen waar varkens over het algemeen meer intensief worden gehouden’. De Britse varkensbond zou graag zien dat dat in eerste instantie tot 50 procent kan worden opgevoerd. Volgens de NPA kan een bescheiden vernieuwing en uitbreiding bovendien leiden tot meer milieuvriendelijk boeren. "Daarmee kunnen we onze reputatie als één van de beste landen wat dierenwelzijn betreft hoog houden. Maar dat kan alleen als de varkenshouders het vertrouwen hebben om oude gebouwen, die minder efficiënt zijn dan die van moderne concurrenten, te vervangen.’"

Laatste reacties

 • kenner

  niet doen , niet meer rendabel , varkens houden ...........

 • kaper

  positief blijven kenner

 • drientje

  Kenner, je moet ook even buiten het gezinsbedrijf rekenen. Stel, je hebt een behoorlijke omzet in varkens, je brengt deze varkenshouderij in een holding met zeker drie bv's. Bij meerdere bv' s die zelfde bedrijfsactiviteit hebben kun je opbrengsten en kosten schuiven van de ene naar de andere bv.
  Neem nu de bv die je heel beroerd laat draaien, hier huur je een adviseur voor in om de financiering en voerschulden af te boeken. Neem een andere bv die 130% draait, daar kun je zelfs een ander bedrijf mee overnemen.
  Dit kunstje moet natuurlijk niet iedereen doen, dan werkt het niet meer.
  Maar zo kan er wel varkenshouderij over blijven.

 • Jonas Brabant

  idd drientje, en de bedrijven die op die manier 130% draaien moet wij als gezinsbedrijf tegenop zien te boxen als we de bankmensen weer eens over de vloer krijgen. Dat is dus vechten tegen de bierkaai. Die bankmensen hebben een plaat voor hun kop!

Of registreer je om te kunnen reageren.