Varkenshouderij

Nieuws 3355 x bekeken 3 reacties

Brabant: uitrijden van spuiwater uit biologische luchtwasser beperken

Den Bosch - Spuiwater van biologische luchtwassers valt sinds 1 januari 2013 niet meer onder de meststoffenwet door een fout van het ministerie. Per ongeluk is toen het spuiwater van biologische luchtwassers geschrapt als meststof.

Het spuiwater moet weer terug komen op de lijst van meststoffen. De Brabantse waterschappen en de provincie Noord-Brabant hebben hierop aangedrongen bij het ministerie. Volgens het Waterschap AA en Maas viel juridisch het spuiwater niet meer onder de regels voor afvalwater. Boeren gingen ook in de winter het spuiwater uitrijden. Dit veroorzaakte milieuschade, aldus dijkgraaf Lambert Verheijen van het Waterschap. Verantwoordelijk gedeputeerde Johan van den Hout laat weten zich zorgen te maken om de kwaliteit van het water in beken en sloten. "Spuiwater van biologische luchtwassers mag nu zonder wettelijke beperkingen uitgereden worden op weilanden en akkers. De waterschappen in Brabant maken zich hier ernstige zorgen over en zijn bang voor een verdere verslechtering van de waterkwaliteit. We dringen er bij het ministerie op aan dat ook dit type spuiwater weer aangemerkt gaat worden als meststof."

Per 1 juli repareert het ministerie de wet en gelden dezelfde regels voor spuiwater uit biologische luchtwassers als voor overige spuiwater. Dat verwacht ZLTO. Echter het ministerie van Economische Zaken kan dit nog niet bevestigen, omdat staatssecretaris Dijksma hier nog geen besluit over heeft genomen.

Laatste reacties

  • trust

    Luchtwassers begin van het einde

  • somporn

    Dus als het binnen de aangewezen maanden is dan is het niet slecht voor de waterkwaliteit maar daar buiten wel?

  • pigs

    als we je dat moeten uitleggen is er geen hoop voor jou SOMPORN

Of registreer je om te kunnen reageren.