Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Biggenprijzen in vrije val

Brucht - De biggenprijzen zijn in een vrije val gekomen. De DPP-biggennotering daalt deze week met €2,50 naar €39,00 per stuk.

Daarmee komt de prijsdaling in de afgelopen vier weken op 10 euro per stuk en die is nog niet voorbij. Forse verliezen op vleesvarkens zijn de oorzaak van de dramatische neergang.

Vleesvarkenshouders rekenden vier maanden geleden op een forse stijging van de varkensprijzen rond deze tijd. Door het krappe aanbod zou de opbrengst van vleesvarkens flink moeten stijgen. De termijnmarkt in het Duitse Frankfurt noteerde eind december vorig jaar voor vleesvarkens €1,74 voor eind april en €1,82 voor de maanden daarna. Dat waren flink hogere prijzen dan de toen geldende prijs van €1,68 bij Vion. Vleesvarkenshouders wreven zich in de handen en legden de afgelopen maanden flink wat biggen op.

Door de grote vraag steeg de DPP-notering voor biggen tussen begin dit jaar en half april met 5 euro naar 49 euro per stuk. De Vion-varkensprijs steeg in die periode slechts met 3 cent naar €1,71 per kilo. Inmiddels is die notering met 10 cent gedaald naar €1,61 per kilo.

Er zijn geen vooruitzichten op een forse prijsverhoging op korte termijn. Daarvoor zijn de voorraden van varkensvlees en het aanbod van vleesvarkens te groot. Alleen hogere temperaturen of een kleiner aanbod kunnen voor een betere stemming zorgen.

Naast de daling van de varkensprijs liggen de voerkosten dit jaar ook hoog. In het eerste kwartaal moest een vleesvarkenshouder met 1.600 plaatsen in totaal ruim 94.000 euro betalen voor voer volgens het onderzoeksinstituut LEI. Dat is 17.000 euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vleesvarkenshouders lijden door de hoge voerkosten 15 tot 30 euro verlies per afgeleverd dier. "De prijsdaling van biggen is nog niet ten einde", stelt handelaar Cees Oostrom. Vermeerderaars krijgen de kosten voor hun afgeleverde biggen daarmee ook niet vergoed.

Laatste reacties

 • fjam

  Wel NVV kliek begin maar vast te lobbyen.

 • fjam

  maar mijn telefoon staat voorlopig uit.

 • Biggemans

  En dat is nou precies wat ik pas geleden schreef:

  Maak de boel niet zo zot met toeslagen in het begin vh jaar, wij worden er toch weer op afgereken.
  Wie zijn er de dupe ..... DE KLEINTJES want die krijgen geen € 14,00 en meer toeslag.

  GA ZO DOOR

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • John*

  zo is het wel karel.. de kleintjes komen niet meer mee.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.