Varkenshouderij

Nieuws 3168 x bekeken 20 reacties

Beter leven voor 4 miljoen varkens

Leidschendam - De Nederlandse supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), hebben overeenstemming bereikt met de Nederlandse varkensvleessector over verdere verduurzaming van al het verse varkensvlees.

Deze was vertegenwoordigd door LTO en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De partijen geven met de overeenkomst invulling aan de uitvoeringslijn van het Verbond van Den Bosch.
Voor de primaire sector betekent de overeenkomst bovenwettelijke eisen op het gebied van dierwelzijn en gezondheid. Uiterlijk in 2015 moeten de varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben. Vleesvarkens krijgen 25 procent meer ruimte en gespeende biggen 50 procent. Het couperen van staarten wordt beperkt, de staart wordt zo lang mogelijk gehouden om natuurlijk gedrag te bevorderen. Het slijpen van tanden wordt zo goed als uitgesloten. De speenleeftijd moet gemiddeld 28 dagen bedragen. Het stoppen met castreren wordt per 2014 verboden in plaats van in 2015. Er komt een strengere controle op de kwaliteit van het drinkwater.
Op het gebied van gezondheid wordt versterkt ingezet op vermindering van het gebruik van antibiotica. Dit dient per 2015 verlaagd te zijn met 70 procent ten opzichte van 2009.
Verder is afgesproken dat uiterlijk in 2015 in het voer 100 procent verantwoorde soja wordt gebruikt. Er zijn samen met Natuur en Milieu normen gedefinieerd voor het verminderen van de uitstoot van ammoniak, broeikasgassen en fijn stof.
Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming is zeer verheugd: "Toen Albert Heijn in 2011 als eerste overstapte op diervriendelijker geproduceerd varkensvlees ging het al om 1 miljoen varkens. Met de nu aangekondigde stap hebben maar liefst bijna 4 miljoen varkens een beter leven."
Maarten Rooijakkers van LTO over de aangekondigde stappen: "Onze leden zullen de CBL-inkoopvoorwaarden op waarde weten te schatten en de hogere eisen als een kans zien om een betere prijs voor hun varkensvlees te krijgen van de Nederlandse supermarkten." In de inkoopvoorwaarden is geen model afgesproken over de toegevoegde waarde of dus garanties voor een meerprijs.
Via bestaande certificeringssystemen, zoals IKB en GlobalGAP, gaan onafhankelijke partijen controleren of de afgesproken criteria voor duurzamer varkensvlees zijn ingevoerd.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  is dus duidelijk, als de super het elders goedkoper kan krijgen doet hij dat en als het elders niet goedkoper is mag de nederlandse boer het met extra kosten leveren, ik hoop niet dat ooit de afspraken die lto maakt algemeen bindend worden verklaard, zij zijn de doodsteek voor de nederlandse landbouw

 • lemmers

  Laat de heer Rooijakkers zelf maar eens varkens houden met lange staarten en ongeknipte tanden. Dan komt hij er zelf wel achter met wat voor onzin hij zich nu bezighoud.

 • kalkar

  En wie betaald deze rekening weer? Allemaal nieuwe eisen, en betalen ho maar. Het houdt dus nooit op. Het is allang een sterfhuisconstructie in de varkens.

 • joannes

  Worden die 4 mlj varkens ook door de Nederlandse consument gekocht? Of prijst men zich voor de export uit de markt?

 • fransderondhoeven

  je kunt altijd nog aan duitsland tonnies leveren hij wil luchtwassers op de stal en dan de deur openzeten voor vrije uitloop

 • joannes

  @fransderond: Dat kan leuk worden dan; elke verwerker met zijn klanten kring met zijn eigen stal ontwerp! En natuurlijk met zijn eigen prijszetting! De varkenshouders kunnen dan kiezen voor één systeem en ¨krijgen¨ de prijs erbij.

 • varkensboerk

  Sinds wanneer staat LTO voor de primaire varkenssector? Arrogantie ten top van deze eenzijdige overeenkomst. Allemaal leuk en aardig maar nu afspraken over de zakelijke kant. Voor 40 cent de kilo extra ten opzichte van nu kan ik op zeer korte termijn de eerste varkens leveren die aan bovenstaande condities voldoen. MAAR DAN OOK VOOR GEEN CENT MINDER!
  Welke supermarkt/slachter heeft er interesse?

 • joannes

  Sinds het LTO zich leent als spreekbuis! @varkensboer! En met VION in de achtertuin, lijken ze hun gelijk af te kunnen dwingen in hun aankoopbeleid/condities , natuurlijk met de prijzen die ze past! Wie weet is het wel hun strategie de Nederlandse supers terug te winnen?

 • varkensboerk

  Ik heb sterk de neiging te denken dat lto dit alles gaat misbruiken om de haken bij vion weer vol te krijgen ten koste van de boeren en overige slachterijen.
  Ze hebben nog steeds niks bijgeleerd!! Billekoek moeten ze krijgen!

 • w v gemert

  Wie houdt die gek (Rooijakkers )tegen ???????

 • kuusenboer

  Het stoppen met castreren wordt verboden. Rare regel !

 • Biggemans

  @frans de rond @ laat jou afnemer dat niet horen dat jij TONNIES promoot, dat kost je straks je 8 cent bedrijfstoeslag

 • W Geverink

  Hoezo rare regel kuusenboer. Men is er blijkbaar achter dat het castreren van beren een relatief kleine ingreep die korte metten maakt het natuurlijke (dek)gedrag en zo voor alle hokgenoten heel veel leed wordt voorkomen.

 • info141

  Het akkoord is een stap in de goede richting, maar Wyno heeft groot gelijk dat hij niet meedoet. En ook Vion en de LTO zouden een stap verder moeten gaan door ook in open en transparante communicatie met de varkensboeren aantallen en aan die aantallen gegarandeerde prijzen vast te zetten. Alleen dan kan de hele bedrijfskolom gezond de toekomst in. De bepalende factor, die het moeilijk maakt, is de 70%, die we moeten exporteren. Maar alleen als we (bij bepaalde gegarandeerde hoeveelheden) binnen de gehele bedrijfskolom rust hebben weten te creëren ontstaat een goede situatie voor alle partijen, dus ook de boeren !!

 • Hebbink

  volgend mij valt het allemaal onder de B.B.A. regeling.
  (B.B.A. Boer Betaald Alles)

 • Jan Arthur

  Op die manier wordt het vlees onbetaalbaar.

 • fransderondhoeven

  karel breda je zij in een andere reakie snel betalen daarom sta jij op de markt direct geld boter bij de vis

 • anton1937

  Goed initiatief van Rooijakkers( ZLTO) allen een duurzame varkens houderij heeft toekomst. Nu de staltypes verbeteren, door een rust(lig)ruimte en een mestruimte in de hokken aan te brengen en de problemen met onrust in de stallen(staart-en pootbijten)horen tot het verleden.( stallen van voor 1970). Maar door o a Hendrikx voorlichting werd volledig rooster ingevoerd, en de problemen met bijten ontstonden.Voor 1970 kenden wij Deense staltypes met een gescheiden rust- en mestruimte. VIC Sterksel heeft het nu over een varkenstoilet, wat minder goed is als het deense hotype..Overigens het VIC Sterksel, vroeger VPB is gebouwd in 1969 met deense staltypes.

 • W Geverink

  Pootbijten ben ik nog nooit tegengekomen @anton1937,en staartbijten kwam en komt in strohokken ook voor.

 • trijnie

  Klinkt, voor de consument, heel goed. Afwachten wat er van terecht komt.
  Trouwens er is al heel veel 1 ster, beter leven, te koop, kunt u varkenshouders, mij dit eens uitleggen wat dit zoal inhoudt?...

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.