Varkenshouderij

Nieuws 21 reacties

Zeker 5.500 varkens dood door stalbrand

Oirschot - Zeker 5.500 varkens zijn donderdagavond om het leven gekomen door een grote brand op een boerderij bij het dorp Spoordonk, tussen Eindhoven en Tilburg. Het gaat om ongeveer 4.000 biggen en 1.500 zeugen.

Drie stallen zijn in vlammen opgegaan, vier andere stallen en het woongedeelte van de boerderij bleven gespaard. Dat meldde de brandweer.

De brand ontstond bij de luchtwasser. Over de oorzaak van de brand is verder nog niets bekend.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • hertha

  smerige opmerking, fjam

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • andoor

  zo zie je maar, de stallen zijn veel te groot

 • W Geverink

  Idd hertha. andoor dat de stallen groot zijn is niet het probleem. Het is mogelijk een stal te bouwen die funktioneel is en brandveilig maar dan wordt de stal niet zo'n net en strak geheel. En dan heeft de schoonheidscommissie er weer problemen mee.

 • jordi 1455

  andoor de grootte van de stal doet er niet aan toe, een kleine stal kan net zo makkelijk in brand vliegen. Overigens is een apparaat wat van de overheid verplicht moeten worden geïnstalleerd in de stal .

 • andoor

  Als er een stal van 500 varkens was,dan waren er niet zo veel dood.

 • evanderpasch1

  andoor jje hebt dan weer vaker kans op brand dus risco blijft gelijk

 • jordi 1455

  aanvulling #6
  de oorzaak.

 • johan58

  Een traumatische ervaring voor alle betrokkenen, sterkte gewenst.

 • trust

  Ten eerste alle betrokkenen veel sterkte toegewenst.
  dit is een technisch mankement van een luchtwasser waardoor er brand ontstond, ook het verspreiden van deze brand door de gehele stal is een probleem gecreëerd door een luchtwassysteem.

 • W Geverink

  Idd @Info457. Dat de luchtwasser zorgt dat de brand razendsnel om zich heen grijpt en fungeerd als een aanjager heb ik al vaker aangehaald. Ook heb ik er geen doekjes om gewonden dat de huidige luchtwasser setup zoals die tegenwoordig in iedere nieuwe stal ingebouwd wordt op zijn zachtst gezegd jongenswerk is. Het is gewoon mogelijk om de lucht te wassen zonder van de stal een fakkel te maken zoals nu het geval is.

 • anton1937

  Mogelijke oorzaak de luchtwasser, het niet juist gescheiden/ gesloten aansluiten van electriciteit en de luchtwasser kan de oorzaak zijn.Het is al meer dan 20 jaar bekend dat de aansluiting van luchtwassers vakkundig en veilig moet plaatsvinden. Het protocol aansluiten van een luchtwasser moet de landbouw in overleg met de brandweer en de verzekeringsmaarschappijen updaten etc.

 • drikhend

  Beste Anton1937 wat de oorzaak ook mogen zijn is het niet zo dat de luchtwasser het vuur als schoorsteen door de stal trekt . En daarom stal meestal van binnen helemaal snel in brand staat . En er dus daarom ook meestal alle dieren dood zijn . Dit afbranden van stallen wordt door luchtwassers enorm versneld Info 457 geeft dit ook al aan . Dit valt mij op als ik afgebrande stallen zie die men aan het slopen is . Dat schade binnen veel erger is dan van buiten lijkt .

 • trust

  Naast de emotionele schade en de materiële schade, is er ook een grote schade aan het imago ontstaan, en dus het bestaansrecht van onze varkenshouderij....
  Luchtwassers zijn geen oplossing gebleken, ook niet voor het verbeteren van ons imago. Als je door het wassen van lucht met zuren, zoveel energie en chemicaliën moet gebruiken, dan is het kalf groter dan de koe

 • W Geverink

  @info457. Iemand uit de Nederlandse politiek wond er op een familiefeestje in brabant geen doekjes om. Dat ging zo: We zeggen tegen geen ene boer dat ze moeten stoppen. We maken het ze moeilijk om door te gaan... Die eerlijkheid werd hem door de boeren in de familie niet in dank afgenomen maar het maakt veel duidelijk.

 • anton1937

  Beste drinkhend. De luchtwasser kan de bron van de brand zijn,door het centraal afzuigkanaal kan het vuur verspreid worden. De gekozen materialen van het centrale afzuigsysteem zijn uiteraard mede debet aan de brandverspreiding.Wat al meer dan 20 jaar bekend is. Het gescheiden aanleggen van de electrische bedrading kan veel onheil voorkomen. Het toepassen van een sprinkleer systeem lost de problemen niet op. Betere voorschriften van de aanleg van electriciteit is een randvoorwaarde. Goed boerenverstand is onmisbaar, voorkom nog meer branden. Meer branden speelt de PVDD( Marianne Thieme) vrije kaarten in de hand en dat kan nooit de bedoeling zijn. Want van haar club en natuur-en milieuorganisaties krijgen wij alleen maar onzin over ons heen,daar hebben wij geen behoefte aan.

 • yvijn

  @anton1937
  Stop toch gewoon met dieren opsluiten; da's pas boerenverstand.
  Al dat ophokken is voor niets en niemand goed.

 • joannes

  @yvijn, projecteer je eigen verbeelding niet op die dieren! Ze zouden niet weten waar ze hun eten moeten vinden!

 • jordi 1455

  @anton1937 Het wordt tijd dat de boeren hun verschillen terzijde leggen en die Thieme en wakker dier voor het gerecht slepen jegens laster, smaad, haat zaaien en belangenverstrengelingen. We moeten iets ondernemen anders gaat het door en dat willen we toch niet?

 • W Geverink

  Tja Jordi, als LTO het niet zo druk had met het behartigen van de belangen van de overheid en het bedrijfsleven zou er tijd genoeg zijn om achter de boeren belangen aan te kijken.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.