Varkenshouderij

Nieuws 3926 x bekeken 21 reacties

Voerwinst vleesvarkens laagste in vier jaar

Arnhem - De voerwinst van vleesvarkenshouderijen is over het eerste kwartaal van dit jaar fors lager uitgekomen dan een jaar geleden.

Volgens advies- en accountantsorganisatie Accon avm ligt de voerwinst in de vleesvarkenshouderij op het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. Ook de voerwinst in de zeugenhouderij is lager dan over dezelfde periode vorig jaar.

De zeugenhouderij boekte in het eerste kwartaal een voerwinst van 172 euro (ex btw). In 2012 was dit 196 euro. De daling is 12,2 procent. De vleesvarkenshouderij kwam uit op 9 euro ex btw ten opzichte van 14 euro over de zelfde periode vorig jaar.

De resultaten die in het eerste kwartaal zijn geboekt zijn een tegenvaller. Begin dit jaar verwachtte Accon avm dat de resultaten dit jaar bovengemiddeld uit zouden pakken. Volgens senior bedrijfsadviseur Patrick Janssen zijn het ook nu weer de voerprijzen die het resultaat drukken. De voerprijs is sinds 2006 met 70 procent gestegen. Er is schaarste aan grondstoffen en de markt is overspannen. Ook restproducten die voorheen volop werden afgezet in de varkenshouderij zijn minder beschikbaar, doordat er andere afzetmogelijkheden voor deze producten zijn bijgekomen. Veel van dit soort producten worden bijvoorbeeld afgezet aan biovergisters. Janssen verwacht dan ook dat de varkenshouderij rekening moet houden met blijvend hoge voerprijzen. "Waarden zoals in 2006 zullen we waarschijnlijk niet meer halen."

Toch verwacht Janssen dat met name in de zeugenhouderij de voerwinst nog wel bij kan trekken. De voerprijs is aan het dalen en als dat doorzet kan de zeugenhouderij nog een goed voerwinstniveau draaien. Voor vleesvarkenshouders wordt het veel moeilijker om dit slechte eerste kwartaal nog goed te maken. Janssen denkt dat het verstandig kan zijn voor vleesvarkenshouders om voor een langere periode voerprijsafspraken te maken met voerleveranciers.

Laatste reacties

 • kalkar

  Droevig.

 • John*

  voor een hogere varkensprijs moet er eerst geinvesteerd in dure biggen en hoge voerkosten. dat is dit kwartaall weer gebeurd laat nu de prijzen maar stijgen zodat de investeringen ook betaald worden.

 • petit

  moet men op dit moment afspraken maken voor een langere periode?????

 • joannes

  Nee @petit, want het voer is aan het dalen ivm de grote aanplant in de US en de krimpende wereld economie. Daarbij moeten de echte effecten van de groepshuisvestings eisen in de EU nog zetten en minder varkens veroorzaken. De marge tussen voerkosten en opbrengst zou dus moeten vergroten. Wat opbrengsten zou kunnen vertragen is de economische ontwikkeling in de EU die de consumptie doet dalen. Maar ik verwacht dat dat al voor een groot deel in gesleten is omdat heel EU op rantsoen is gegaan in het najaar van 2012.

 • John*

  van zaad tot karbonaad duurt 11 maanden en dat moeten we eens met zijn allen gaan beseffen. en kijken hoe we daar als sector mee om moeten gaan in de toekomst

 • detelg1

  Kijk John. En daar zit het gewoon, vraag en aanbod. Elk jaar een half biggetje erbij en weer 2 procent meer varkens aan de haak. Te veel afmest cappaciteit dus de vraag naar biggen blijft dan wel. vermeerderaars blijven maar produceren waar ze gelijk aan hebben natuurlijk en vleesvarkenshouders betalen de rekening. Pas als de vleesvarkenshouders stoppen (omvallen) word het anders. En allemaal lekker zwaar leveren schiet ook weer helemaal niets op. Te veel vlees aan de haak. Niemand kan de regie pakken en dat is het probleem.

 • John*

  in 10 jaar tijd is het slachtgewicht met 7 kg gestegen, en de biggenproductie met 4 biggen.. 7 * 28 en 4 *86. 196 kg en 344 kg maakt 500 kg vlees per zeug extra in 10 jaar tijd. Nu is het zo dat 4 biggen extra de kostprijs met 4 cent / kg verlagen. maar hoeveel beter wordt het er nu op als wij die varkens dan ook 7 kg zwaarder maken?

 • Gebr.hendrikx

  Je hebt helemaal gelijk John!

 • Sander

  Is die vermelde voerwinst voor de vleesvarkens per afgeleverd varken of per plaats? Het is in beide gevallen niet best, maar in Boerderij stond onlangs nog een heel ander (veel hoger) bedrag.

 • Bart Jan

  In de Boerderij stonden de ''opgepoetste'' cijfers van agrovision. En wie is er nu aandeelhouder in dit bedrijf, enkele grote voerfirma's. Als daadwerkelijk alle technische resultaten ingezonden zouden worden, wat mij niet wijs lijkt dan, dan kwam er een veel droeverig getal te staan

 • bertes

  overstappen naar abab. dan kan je met voerwinst van 92 euro naar de bank.

 • kalkar

  DCA begint nu alweer te lullen over gebroken weken....Of de export loopt niet of de consumptie valt weer eens tegen of de euro is weer eens te duur of....Of ze worden brandduur van de zomer of het wordt niks. Een tussenweg is er niet. Prettige wedstrijd.

 • sjaakie

  Klopt die dunnick moet op vakantie blijven!! Slap lullen kan ik zelf ook!

 • drientje

  Het voer blijft in elk geval de komende wel duur ondanks dat grondstofprijzen zakken. Als je links en rechts hoort hoeveel voerschuld door voerleveranciers afgeboekt wordt,( dit wordt door de overige afnemers erbij betaald)dan kan het
  niet anders dan het voer aan de prijs blijft.

 • kalkar

  Drientje, hoe bedoel je afgeboekt? Gaan die varkensbedrijven met voerschuld dan failliet? Graag reactie.

 • kalkar

  Drientje, jou reactie blijft uit, of komt het uit jouw grote duim?

 • joannes

  Drientje, dan zou er toch een slimme nieuwe voerleverancier moeten opstaan die niet die last heeft om ¨afboekingen¨ in de marge op te nemen? In een concurrende markt zou diegen die een last meesleept afgestraft moeten worden door bedrijven die handiger hun klanten portefeuille heheerd hebben.

 • trust

  als mijn luchtwasser zo'n 8 % voerwinst opslokt aan energieverbruik exclusief waswater en zuurgebruik, dan ben ik zelf bezig om dat gehele systeem draaiende te houden. geen tijd voor symposium over energieinkoop voor grootverbruikers

 • drientje

  Melkertje,ik ben er weer, ik heb soms meer te doen dan reageren op dit forum.
  Het komt echt niet uit mijn duim. Lees de jaarrekeningen van de cooperaties maar na. Overal zitten voerschulden. Soms zijn die zover opgelopen dat er geen uitweg meer is dan afboeken. De voerleverancier staat dan voor de keus, failliet of afboeken. Bij een failiessement weet je zeker dat er allen maar verliezers zijn. Deze afboekingen verrekent de voerleverancier natuurlijk met de overige omzet. Inmiddels zijn er een aantal adviseurs die aan deze afboekingen een leuk salaris aan overhouden.

 • kalkar

  Dus drientje, het is weer het oude liedje, diegene die er maar op los leeft en leent komt er uiteindelijk weer goed mee weg, en diegene die zuinig en verantwoordt leeft of onderneemt, die is weer de lul.

 • drientje

  Ja melkertje, en het zijn nogal eens ondernemers van de soort: holding, kerstboom aan bv' tjes eronder.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.