Varkenshouderij

Nieuws 7173 x bekeken 17 reacties

Varkenshouder overweegt schadeclaim

Deurne - Varkenshouder Marko van Asten overweegt een schadeclaim in te dienen bij de provincie Noord-Brabant, wegens het niet nakomen van afspraken. Hij is teleurgesteld over de beslissing van de provincie om twee bouwblokken van 2,5 hectare in de gemeente Deurne niet te verkopen aan hem. Hij spreekt van een politieke beslissing.

Van Asten wilde in Deurne een nieuw bedrijf met een totale oppervlakte van zo'n 5 hectare bouwen ter vervanging van een bedrijf met eenzelfde omvang in Helmond, waar hij weg moet wegens de bouw van een woonwijk. De provincie had in eerste instantie de mogelijkheid geboden om in Deurne een nieuw bedrijf te bouwen, mits er draagvlak zou zijn in de omgeving. Van Asten heeft de afgelopen maanden daar volop aan gewerkt door onder meer enkele bijeenkomsten voor de buurtbewoners te organiseren.

De provincie heeft nu besloten toch niet mee te werken. Zij baseert zich op de uitkomsten van de werkconferentie over de veehouderij die onlangs is gehouden. Ook wijst de provincie op de maximale bouwblokomvang van 1,5 hectare waar alleen bij uitzondering van kan worden afgeweken. "Maar daar is hier geen sprake van", aldus de provincie.

Van Asten ziet nauwelijks mogelijkheden meer om elders in Brabant een locatie te vinden. "We zullen dus buiten de provincie moeten zoeken of in Duitsland."

Laatste reacties

 • fjam

  hele fijne vakbekwame ondernemer !. ben wel blij dat we er niet teveel van zulke hebben.

 • fjam

  wie zit hier in nederland nog op 2lagen 5 hectaren varkens te wachten,dan heb je boven in die kamer bij je,toch wat los zitten.

 • sallandseboer

  @fjam Al wel is in de Bijlmer geweest?

  Ik zit hier zeker op te wachten! Geweldig dat we de grond zo goed kunnen benutten. Wat mij part gebeurt dit veel vaker.

 • fjam

  @ sallandseboer dacht dat ze van die Bijlmer ook aan het terug komen zijn hebben vrij recent tenminste groot gedeelte gesloopt.dacht ik zo.

 • FryskHynder

  Welkom in Letland. Nieuw hier trouwens serieuze investeringen in de vleesverwerking. Dit met oog op export van vlees aan Rusland. De varkenssektor wordt nu nog gedomineerd door Denen. Volgens mij staan sommige grotere vrij nieuwe bedrijven te koop.

 • FryskHynder

  Mijn reaktie hoeft niet anoniem: ekosinga@hotmail.com

 • anton1937

  Als van Asten kiest voor een bedrijf met een bouwblok van maximaal 1,50HA dan heeft hij mogelijk een kans, anders niet meer.,als gevolg van de besluiten van PS. Op 1,50 HA kan 400 zeugen houden met 4000 vleesvarkens, een rtedelijk bedrijf. Op een Schadeclaim heeft hij neem ikl aan geen recht, als er niets verkocht is aan van Asten.

 • drikhend

  Het tegen werken van een ondernemer in een klein land met dichte bevolking en wat afhankelijk is van export . Is een ramp voor ons land . Deze ondernemer maakt plaats voor enorme groei van Helmond . Dan is niet meer dan normaal dat hij zich elders een nieuw bedrijf op wil zetten . De vraag is of de keuze plaats goed is voor zulk groot bedrijf . Er zijn in verleden log gebieden aangewezen . De provincie moet voor hem maar een plaats zoeken waar niemand overlast heeft . Of ruimte maken door wat buren uit te kopen zodat niemand hoeft te klagen . We zullen alle werkgelegenheid en geldomzet in Nederland moeten houden om de welvaart op peil proberen te houden . Met het vertrekken van boeren bedrijven vertrekt ook de handel ,industrie ,dienstverlening enz. die aan deze bedrijven hun boterham verdienen , Hetzelfde gebeurt met bedrijven die weer afhankelijk zijn van deze bedrijven .De ramp is dan niet meer te overzien .

 • fjam

  @ drikhend ga eens een kijkje nemen in sterksel aan pastoor theisenlaan,dacht dat hij al ruimschoots gecompenseerd is voor het in de weg blijven zitten tot hij het uiterste uit de uitverkoop pot van gemeente helmond plan brandevoort heeft kunnen sleuren,moet mij de van astens nog leren kennen.genoeg is genoeg en gun ieder zijn bestaans recht met een normaal levens vatbaar bedrijf.drikhend zal wel pseunoniem voor menvoederindustrie zijn.

 • varkenshouder1

  Ben geen voorstander van dit soort bedrijven. Veroorzaken een hoop problemen voor het normale gezinsbedrijf op 1.5 ha waar Nederland de focus op richt. Als van Asten een bedrijf wil van deze omvang moet hij de grens over en niet in ons kikkerlandje investeren en discussie veroorzaken. Wel respect voor zijn ondernemerschap maar dat zal aan de andere kant van de grens moeten gaan gebeuren !!!

 • drikhend

  Beste Fjam Ik ben niet van de mengvoederindustrie .Ik heb niets met v Asten .En ben zeker niet voor grote bedrijven . Maar helaas is er in Nederland een situatie geschapen met al onze regels. Dat er voor een normaal gezinsbedrijf geen normaal inkomen meer te behalen valt nu en in de toekomst . En dit is in verleden al gebeurd met de middenstand in de dorpen .Deze zijn kapot gegaan onder druk van groot winkelbedrijven . Die nu ook noch eens bepalen wat de boer voor zijn product mag beuren . Eigenlijk gaat het zo in de hele economie z . Dus als deze bedrijven naar buitenland vertrekken komen er niet minder varkens op de markt en de prijs wordt daardoor zeker niet beter . Maar wel verlies van arbeidsplaatsen in Nederland en dus weer krimp in de economie . En de mengvoederindustrie waar u het overheeft zal zich waarschijnlijk niet meer zo druk over deze grote klanten maken . Omdat deze meer gaan werken met grondstoffen die ze zelf malen en mengen . Daardoor zie je dat mengvoederbedrijven er bijna allemaal een dochterbedrijf bij hebben wat in grondstoffen en kernen handelt . Verder is het zijn volste recht om proberen zoveel mogelijk voor zijn bedrijf in Helmond te beuren . Helmond vraagt zijn bouw grond kopers ook de hoogst mogelijke prijs . Aan de ander kant heb ik volste begrip voor omwonende dat ze zich verzetten . Hij komt als laatste en moet rekening met hun houden . Ook al kost hem dat veel geld .

 • bankivahoen

  Voor mij hoeft zo'n groot bedrijf persoonlijk niet, maar toch mijn petje af voor een ondernemer die zijn nek uitsteekt en ziet dat groot (helaas) alleen de toekomst heeft.Wat is groot trouwens, het blijft wereldwijd gezien nog maar een kleintje. De overheid en de NGO's zijn mede oorzaak voor een steeds verder opschaling van de bedrijfsgrootte. Ik zie in de toekomst agrarische bedrijven geleid worden door multinationals, geen boer die dit nog kan behapstukken!

 • fjam

  @drikhend in principe ken ik me met je verhaal wel aansluiten maar ik proef bij toch iets teveel gelatenheid met de ontwikkelingen,op dat punt verschillen wij dus denk ik wel heel sterk ik ben zelfs bereid om voor zulke mega ontwikkelingen met mijn eigenlijke vijanden lees groen links of partij voor dieren en dat soort getrek mijn huid aan te verkopen.Waarom wachten op de beul verzet cq actie het gaat om mijn bestaan,als moet rucksicht loos mijn tegenstanders weten ook dat met iedere aanvraag van hun mijn bestaan ten gronde gaat.ben bereid dit uit te vechten tot op slachtveld,letterlijk.

 • drikhend

  Beste Fjam U heeft voor een groot deel gelijk . Maar zoals Beste Varkenshouder stelt dat hij maar naar de andere kant van de grens moet gaan . Is mijn inziens niet voordeliger voor de boeren hier . Deze varkens komen ook op de markt terecht en tasten uw bestaan en van andere net zo hard of waarschijnlijk nog harder als dat ze in Nederland geproduceerd worden . En dan zie ik ze liever hier dan daar . Zodat dit een positief effect op de economie hier heeft .Verder wil ik mij niet uitlaten over deze varkenshouders en andere of dat zij te veel willen en of dit goed of slecht is . Zij maken gebruik van de mogelijkheden die er zijn . En door alle regels zijn voor de grote bedrijven de mogelijkheden gunstig om grootschalig te investeren . Kleine bedrijven kunnen kleinschalig deze stap niet meer maken . Het gaat niet meer om opbrengst maar kosten per eenheid verlagen en technisch goed draaien .De opbrengst prijs is voor kleine bedrijven helaas stabiel te laag .

 • Wb43Ur

  Ik proef een hoop afgunst,als je je hoofd boven het maaiveld
  uitsteekt moet het er af,familie Van Asten ga door.
  W.Bemelmans

 • drientje

  Drikhend, het is niet allen een kwestie van kosten. Grote varkenshouderijen werken met meerdere(veel) locaties. Een aantal van die locaties draait verlies en een aantal een goede winst. Dat kun je in deze opzet sturen. Het probleem van dit soort bedrijven voor de collega's dat er bij de locaties waar verlies gedraaid wordt er grote afboekingen plaats vinden van financiering en voerschulden. Hier werken bank en voerindustrie grif aan mee. Door deze handelingen valt er simpelweg niet tegen te boeren en is het gezinsbedrijf afgeschreven.

 • drikhend

  Beste Drientje denk maar niet dat er veel voerindustrie bedrijven zijn die de boeren voerschulden kwijtschelden . De marges zijn daar veel te laag om een hoop geld te laten zitten . Denk zelfs dat slechte betalers meer betalen voor het voer dan goede betalers .Deze kunnen niet weg of ze zullen klaar schip moeten maken of worden aangepakt .Het hebben van meerdere locaties waarvan er verlies draaien en andere winst maken zal best waarwezen . En door grotere omzetten zal er ook een andere voerprijs afgedwongen zijn die lager is dan de dagprijzen . Denk dat wat betreft deze ondernemer en de meeste grotere ondernemers in de varkenshouderij ze hun facturen op tijd betalen en zij baas zijn en blijven in hun eigen bedrijf . En de voer leverancier hier op zijn tenen moet lopen om binnen te blijven De meeste voerbedrijven heten geen Geven en veel grote boeren heten Nemen . Als je overal als grote boer met 3000 zeugen bij voer, energie , bank ,handelaar , dierenarts enz. een dubbeltje per big afkunt knijpen praat je al over snel over meer dan €100000, voor zulk bedrijf . Tel daarbij al de extra omzet kortingen en extra toeslagen op de biggen enz. Dan zit je al snel aan de €500000, totaal . Je zult dit voordeel jaar in jaar uit hebben . Tel uit hoe groot die berg geld in al die jaren is . Zij hoeven dit niet te lenen en betalen er dus ook geen rente over .Maar blijven wel baas in hun tent .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.