Varkenshouderij

Nieuws

Stuurgroep kiest voor identificatiechip

Wageningen - In de stuurgroep ingrepenbesluit zeugen is woensdag besloten dat de varkenshouderij middels het gebruik van verfijnde, lichte chips in oormerken wil voldoen aan het ingrepenbesluit.

Dat verklaarde Geert van der Peet, onderzoeker bij Wageningen UR en voorzitter van de stuurgroep waarin vertegenwoordigers zitten van de handel en transport, de slachterijsector en LTO en NVV.

In Nederland mogen varkens maximaal twee ingrepen ondergaan. Dat lukt voor alle dierengroepen, alleen niet bij fokvarkens. Daar zit het aantal ingrepen met een gebruiksmerk, tatoeage en uiteindelijk een slachtblik op drie stuks. Om het aantal identificatiemiddelen terug te brengen tot twee heeft de stuurgroep unaniem besloten over te gaan op het gebruik van een chip. Deze techniek is gebruiksklaar. Uit het project 'Mijn Varken' dat Van der Peet leidt, blijkt een varken de chip niet te verliezen gedurende zijn leven.

Volgens Van der Peet is dit de beste oplossing. Een varkenshouder kan zijn fokdieren individueel volgen en voeren, hetgeen meerwaarde heeft, volgens hem. Daarnaast wordt voldaan aan de wet. De invoering van de chip in het oormerk gaat op basis van vrijwilligheid. Er is geen einddatum genoemd in het overleg waarop alle volledig aan het ingrepenbesluit voldaan moet zijn. Niet voldoen aan dit besluit wordt nu gedoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.