Varkenshouderij

Nieuws 2593 x bekeken 12 reacties

Stoppen met castratie: retail maakt het verschil

Eindhoven - Als ook maar één grote supermarktketen in Duitsland net als Albert Heijn zou besluiten geen vlees meer van gecastreerde dieren in de schappen te leggen kan het snel gaan met een totale stop met castreren.

Die verwachting uitte Gé Backus, de coördinator van het Europese onderzoek naar berengeur en stoppen met castreren tijdens een bijeenkomst in Eindhoven voor de internationale pers. Het kan snel gaan met het stoppen met castreren.

In Nederland werd in 2006 nog 98 procent van alle beren gecastreerd. Nu ligt dat percentage op 50 procent. In Duitsland, Frankrijk en Denemarken is dit percentage gestegen naar 5 procent. België zit op 10 procent en Zweden op 20 procent.

Beren met afwijkende geur leveren volgens Vion zo'n 25 euro minder op, doordat ze moeten worden afgezet in de industrie voor verwerking in koud geconsumeerde vleeswaren. In de praktijk heeft zo'n 3 à 4 procent van de beren een afwijkende geur.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • joannes

  Ben benieuwd hoe dit af gaat lopen? PvdD is altijd de winnaar en de varkens zelf zijn de verliezers. PvdD omdat die stinkers uiteindelijk de varkensvlees consumptie gaan drukken en op zeker de export. De de varkens verliezen omdat ze hun hele leven gedwongen worden hun natuur te gehoorzamen en in rivaliteit en sexdrift hun familieleden lastig moeten vallen tot verwondingen toe. De dubbele agenda van de PvdD is lastig te ontmaskeren maar uiteindelijk is het een die niets met dieren heeft maar alles met een religieus geloof in vegetarism! Een ordinaire geloofsstrijd via de Politieke banden!

 • alco1

  Dat castreren doet alleen zeer als je je in de vingers snijdt.

 • Rachel

  Ik dacht dat 75% van ons varkensvlees naar Duitsland geëxporteerd werd, maar als dat zo is, waarom ligt bij hen het percentage zoveel lager? Als zij zonder castratie kunnen, dan kunnen wij dat toch ook, in ieder geval voor het vlees dat daarheen gaat?

 • jordi 1455

  dan krijg je weer dat gedram van die beren geur.

  Johannes de AIVD inlichten?
  het wordt tijd dat de beerput genaamd PVDD wordt opengetrokken.
  Ik verwacht dat er daar een hoop rotzooi komt bovendrijven.

 • fransderondhoeven

  ha ha redactie boerderij is wakker geworden zie 1

 • Jan Arthur

  Alle middelen zijn goed om het vleesverbruik naar beneden te halen,dus gaan de beren niet meer gecastreerd worden in de toekomst! Gevolg: i.p.v varkensvlees krijgen we pipivlees dat niet eten is. Zo vermindert het verbruik en is de kweker op het laatst het kind van de rekening.

 • abtje

  He, Jan Arthur, je moet jezelf castreren en jezelf zo een fokverbod opleggen.
  Is veel beter voor de natuur, mens is de grote vervuiler, weet je wel:-)

 • joannes

  De aap @Jan Arthur is uit de mouw! Nu de rest nog van de Meute!

 • Biggemans

  Niet castreren, maar wel staarten eraf en snijtanden uitbreken, PVDD wordt eens wakker

 • Rinus La81

  Ge Backus, ik ben een beetje dom maar wil wel alles weten. Waar kan ik het wetenschappelijke artikel vinden waarin aangetoont wordt dat niet castreren beter is voor het welzijn van de varkens. Ik heb 10 varkens per hok, 1 van de 10 vind het wel fijn niet gecastreerd te zijn, die andere 9 vinden het verschrikkelijk.

 • alco1

  @rRinus. Een mooie gedachten gang.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.