Varkenshouderij

Nieuws 4241 x bekeken 17 reacties

OM eist ruim 40 mille boete tegen varkenshouder

Almelo - Een varkensbedrijf uit het Twentse Markelo moet rekening houden met een boete van 43.300 euro vanwege overtreding van milieu- en dierenwelzijnsregels.

Officier van Justitie Steven Pieters eiste maandag bij de Almelose rechtbank vijf boetes van 4.800 tot 20.000 euro tegen het bedrijf.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het bedrijf vooral dat het zich in 2011 niet hield aan dierenwelzijnsregels. Het bedrijf had geen speelmateriaal voor de varkens, de dieren beschikten niet over voldoende vers water, de roostervloer had veel te brede spleten en het licht was te weinig, vond het OM. Voor die feiten samen eiste Pieters in totaal boetes van 38.500 euro.

Daarnaast vindt hij een geldboete op zijn plaats voor de lozing van varkensmest op het oppervlaktewater, waardoor het watermilieu over een lengte van 4 kilometer ernstig verstoord raakte. Het bedrijf had in 2011 ook schoon puin gestort. Volgens Pieters is dat weliswaar van oudsher een boerengebruik, maar is dat nu niet meer toegestaan. De gevolgen van het storten van het puin voor het milieu zijn beperkt gebleven. De Almelose rechter doet uitspraak op 22 april.

Laatste reacties

 • joannes

  Zo, dit bedrijf is op gehele checklist bestraft zo lijkt het! http://www.vwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-dier/dossier/huisvesting-varkens/uitvoering-controles
  Varkens houden in oude stallen zal dus ook snel ophouden wanneer dat zoveel geld gaat kosten.

 • drientje

  Joannes, ik krijg de indruk dat hier meer aan de hand is geweest. Waarschijnlijk de regelgeving willens en wetens negeren. Als je mest loost op het oppervlaktewater, heeft dit niets te maken met bestraffen op de gehele checklist.
  Op deze wijze van ' optreden'' zit de sector niet te wachten.

 • joannes

  Natuurlijk lijkt er meer aan de hand maar,... ze hebben de lijst gepakt en voor alle afwijkingen een bedrag genoemd met uiteindelijk een totaal waar iedereen van zal schrikken. Want, wanneer deze straf eis ook wordt toegewezen wordt het een maat voor de volgende zaak. Dus wat moeten diegene die de de lijst niet voor elkaar hebben nu doen wanneer deze mensen het erf oprijden of eigenlijk eerder? Degene die al krap bij kas zitten zullen zich wel 2x bedenken voor ze het hok weer vol leggen. En dat is precies wat ze willen waarschijnlijk; De varkens in het varkenshotel met speelgoed en kamerservice. In de US heb je al huisdieren TV kanalen dus wie weet ...........

 • Kenner??

  joannes: dit is een nieuwe bedrijf in de opbouw fase....

 • joannes

  Wat bedoel je @Kenner?? ? Het nieuwe bedrijf van het OM, dat van boetes innen, of .... dat van die varkenshouder?

 • Kenner??

  varkenshouder heeft een nieuw bedrijf gesticht, en wordt vreselijk dwars gezeten door de buurt.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jordi 1455

  Kenner?? sabotage dus.

 • braakman.tap1

  Prachtig mooi nieuw bedrijf.De bouw was nog niet af of de problemen waren er al.

 • Pork "Village"

  Ken de situatie niet, maar is nooit leuk, zeker niet als je net een nieuw bedrijf start!

 • joannes

  @Kenner??, wanneer dit een nieuw bedrijf is en zo´n controleur kan met de checklist deze punten rapporteren is dit helemaal niet te snappen! Wanneer men met willekeur een bedrijf voor het OM kan krijgen is het hek van de dam.

 • el

  Hoe draai je een ondernemer de nek om!

 • Mels

  Als je problemen met de buurt hebt omdat je,bv ondanks protesten toch een vergunning hebt gekregen is het,zacht gezegd,niet handig om deze overtredingen te begaan,je verrader slaapt nooit en je zult dan moeten zorgen dat je zaakjes op orde zijn. Zo niet is dit het resultaat.Dat het lullig is voor de ondernemer is juist,maar handiger had geweest als hij gezorgd had dat hem niks te verwijten viel.Ik weet uit ervaring hoe dat werkt.....

 • drientje

  Zo is het maar net Mels. Als je dan ook nog eens nieuw bent in de omgeving,
  veelal met gemeenschapsgeld gesteund, dan is de weerstand op voorhand georganiseerd. Het is dan zeker zaak niet naast de pot te pissen.

 • Pork "Village"

  Het is toch al zwaar om te beginnen zeker met al die regels in Nederland, ben zelf ook sinds 3 jaar bezig met varkens, maar dan in Zuid Amerika, daar is nog een hoop mogelijk en ligt de toekomst nog open. Sterkte

 • Realist

  @drientje, welke vakenshouder wordt er in Nederland met gemeenschapsgeld gesteund???

 • fjam

  @ realist al eens ooit gehoord van weggekocht worden door de gemeente.moet eens opletten waar die heen waaien en met gemeenschapsgeld uit de grond stampen,ken je met gewoon werken niet verdienen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.