Varkenshouderij

Nieuws 24 reacties

'Goede vooruitzichten varkensvleesprijs'

Utrecht - Vanwege een wereldwijde goede balans tussen vraag en aanbod, waren de prijzen voor varkensvlees in de eerste helft van 2013 behoorlijk stabiel. Voor de tweede helft van 2013 zijn de vooruitzichten goed.

Dat concluderen analisten van de Rabobank op basis van het verloop van de zogenaamde '5 landen vleesprijsindex'. Deze index schommelde de eerste helft van 2013 rond de 150, waarbij het prijsniveau in 2006 gelijk is aan 100.

De Rabobank maakt deze index aan de hand van het prijsverloop in Brazilië, China, de Verenigde Staten, Canada en Europa. Dankzij de stabilisatie is de wereldwijde industrie in staat geweest om zich te herpakken na moeilijke jaren. In het Rabobank-rapport wordt wel een kanttekening gemaakt dat varkenshouders maar ten dele meeprofiteren, omdat een stijging van de varkensprijs achterblijft.

De goede vooruitzicht voor de tweede helft van het jaar hebben te maken met een flinke daling van de productie in de EU als gevolg van de verplichting tot groepshuisvesting voor dragende zeugen. Aan de andere kant verwacht de Rabobank een groeiende export naar China. Deze handelsstroom, en de export vanuit Europa naar Rusland zijn steeds belangrijker voor het prijsniveau in Europa. Zorgen heeft analist Albert Vernooij wel over de verschillende importverboden die in de eerste maanden van 2013 zijn ingesteld door diverse landen waaronder Rusland en China. "Dat kan een verdere prijsverhoging de komende tijd in de weg staan."

Consumptie onder druk

Ander belangrijk aandachtspunt is de vraag naar varkensvlees in de Europa en de VS. Naast export zal de consumptie in de westerse wereld doorslaggevend zijn voor het wel of niet oplopen van de prijs. Vernooij: "In de EU voelen steeds meer mensen de gevolgen van de crisis in hun portemonnee terwijl de vleesprijzen in de winkel steeds verder oplopen. In de VS is het prijsniveau in de winkels stabiel ondanks een dalend aanbod van varkens." Volgens de analist zal de lengte van het grill seizoen bepalend worden voor de vraag en het prijsverloop de komende maanden.

Vanwege de trend dat Europa en de VS steeds afhankelijker worden van de export naar Rusland en China voorziet de Rabobank een ander verloop van de varkensprijs. Traditioneel wordt in de EU halverwege het jaar de hoogste opbrengstprijs genoteerd. Omdat China vooral in de tweede helft van het jaar vleesvoorraden aan gaat leggen richting het Chinese nieuwjaar zal de prijspiek in Europa naar een later moment in het jaar verschuiven.

Laatste reacties

 • vldw

  Het zou volgens mij toch beter zijn mocht die gerenomeerde analist van de Rabobank eens een kijkje ging nemen in de europese vrieshuizen om te zien wat er nog allemaal van varkensvlees op stock zit en zijn oor eens te luisteren legt bij diegenen die dit moeten zien te verkopen. Kortom met beide voeten in de realiteit en niet een vanachter een bureeltje in een of ander bankgebouw. Ik ben er zeker van dat hij wel andere conclusies zou trekken indien hij objectief genoeg zou zijn.

 • Miriamnu

  Ik eis een varkens stop. Er is al genoeg van die walgelijke industrie te koop.
  Ga groenten verbouwen, is veel leuker en veel mooier. Ok je verdient misschien wat minder, maar nooit zo weinig dat je niets te eten hebt.

 • braakman.tap1

  Ik zou graag zien dat er bij elk commentaar een knop komt net als bij Facebook. Of nog mooier dat je ze kunt verwijderen als het domme praat is en ze alleen maar hopen dat er iemand op reageert. Deleten is veel makkelijker. Liever lees ik commentaar van mensen die weten waar ze over praten. :-)

 • alco1

  Wat lijkt het me vreselijk om met iemand als Miriamnu te moeten en samenleven

 • Bison

  Miriamnu woont alleen denk ik.
  Ze gebruikt waarschijnlijk een worteltje om de zinnen te kalmeren.

 • farmer14a

  die miriamnu zie je vanavond een lekkere fricandel eten, (en zegt dan het is toch geen vlees)
  kom op he iedereen moet leven.

 • gerard364099

  goed vleesvarkensprijzen onder de 3 euro zijn in mijn optiek niet beter
  1998 2.98 gulden kilo vlees, boekhouder 7000 gulden
  2008 1.50 euro kilo vlees, boekhouder 7000 euro
  dus onder de 3 euro is niet echt een goede opbrengstprijs

 • miniplaat

  Ik denk dat ze net is als die vrouw die haar zoontje dwong tot veganisme, die toen veelvuldig in het nieuws kwam. Waarschijnlijk ook spierwit en futloos, en dan maar verklaren dat een dieet zonder vlees gezond is. Droom lekker verder miriamnu, een gezond dieet bevat van alles wat, dus ook vlees. Hou alsjeblieft domme uitspraken als 'walgelijke industrie' voor je, je hebt zo te horen totaal geen verstand van zaken. Kruip maar weer lekker achter je bureautje of wat je ook doet en hou je argumentloze meningen voor je.

 • groot7731

  Ik weet niet of miriamnu helemaal ongelijk heeft. Prijzen zijn de laatste jaren niet hoog geweest maar er werd doorgebouwd! En probeer eens antwoord te geven op deze vraag: waar komt de explosieve groei van diverse soorten kanker vandaan?

 • spits761

  ook weer zo'n typetje;miriamnu.Ga groente verbouwen,dan verdien je misschien wat minder....Mevrouwtje meent zeker dat alle varkensboeren miljonair zijn in dit boeronvriendelijk landje dat nederland heet.Vooral de intensieve veehouderij(varkens kippen nertsen konijnen)is het die het de laatste 15/20 jaar moet ontgelden.Miljoeneninvesteringen die nooit terugbetaald kunnen worden door de supersuper lage marges die er gemaakt worden.Nee miriamnu dan kun je beter vd bijstand trekken.Lekker met je luie reet op de bank en maar roepen wat al die ondernemers fout doen.Bah wat walg ik van dit soort mensen.....

 • W Geverink

  Tja groot 7731 Tuurlijk wordt geprobeerd de veehouderij van alles in de schoenen te schuiven maar met het eten van wortels uit het fallout gebied van bedrijven zoals Chemie Pack verbeteren je kansen op een gezond leven denk ik ook niet.

 • groot7731

  @geverink, nu noem je ook een raar voorbeeld. Maar ik las onlangs een artikel over de relatie kanker en verhoging van vleesconsumptie. Laten we wel zijn, vanaf de zestiger jaren is de vleesconsumptie ssnel naar boven gegaan. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik geen vlees meer eet, misschien wel veel te veel!

 • math878

  Wel grappig, dca ziet in bericht van rabo slecht nieuws en boerderij goed nieuws

 • Realist

  @groot7731
  vleesconsumptie vanaf zestiger jaren fors hoger, en hoeveel zijn de mensen sinds die tijd ouder geworden????

  maar goed dat verband zullen jellie dan wel weer niet willen zien.

  En als mensen ouder worden neemt kans op kanker natuurlijk toe, uiteindelijk zul je ergens aan dood moet gaan.

  Er worden immers einig overlijdensverklaringen uitgeschreven met de volgende tekst:
  's avonds gezond naar bed gegaan, 's morgens dood opgestaan.

 • drientje

  Bij de Rabo dreigt ontslag voor 7 tot 8000 mensen. Wellicht dat analisten op deze wijze zich kunnen profileren om hun ontslag te voorkomen.

 • Mels

  Daar om noem je jezelf realist,je hebt het helemaal bij het rechte eind.De geleerden menen dat ondanks de hogere gemiddelde leeftijd dat we geen problemen krijgen.Ze wijten ze aan ons voedsel,jammer joh,datzelfde voedsel at men ook dat die gem.leeftijd lager was,men ging gewoon dood en niemand wist precies waarom.Nu kan men in vroege stadia allerlei ziektes herkennen en preventief bestrijden met alle gevolgen op latere leeftijd.

 • Jonas Brabant

  @math878: Dat viel mij ook al meteen op ja, maar bij de een is het glas nu eenmaal altijd halfvol, terwijl het bij de ander halfleeg is, zo is dat ook bij varkenshouders.

 • groot7731

  Ik vind het sterven aan kanker op een leeftijd tussen 45 en 65 jaar niet erg oud. En het stuk vlees dat ik in één dag opeet daar deed vroeger een gezin twee dagen mee. Ik bedoel maar...

 • Gebr.hendrikx

  Denk dat de toename van het aantal kankerpatienten meer gezocht moet worden in de uitstoot van allerlei chemische stoffen door industrie,sterk verhoogd medicijngebruik(chemische stoffen) en het gebruiken van steeds meer chemische stoffen(E-nummers) om ons voedsel lekkerder te maken dmv smaakstoffen en langer houdbaar te houden dmv chemische stoffen.

 • Gebr.hendrikx

  PS:Ik bedoel sterk gestegen medicijngebruik onder de mensen!

 • jordi 1455

  Gebr.hendrikx daar heb je een punt, medicijnen hebben ook negatieve bijwerkingen, wie dit niet gelooft lees maar dan de bijsluiter van paracetamollen.

 • koestal

  profeten die brood eten met luxe beleg er op,achter het bureau wil het wel !

 • dan

  dantielt

  onlangs las ik een ondezoeksresultaat door amerikaanse gezondheidspecialisten gemaakt die de consumptiewijze van mensen met een hoge ouderdom in kaart brachten.Belanrijkste items waren:1)matig alcoholgebruik. 2)voldoende regelmaat in nachtrust. 3)goede eetgewoonte:rood vlees werd als noodzaak genoemd,natuurlijk ook groenten en fruit.
  Een gezonde mens is een vleeseter en geen groenverslindend akelig reptiel.
  les:leef zoals jezelf wil,eet gras en regenwormen maar laat iedereeen zijn ding doen.COMPRENDO.

 • dan

  kees002
  jawadde,das ter enen met karakter zulle.
  is wat grof gezegd maar pure waarheid.
  We hebben meer zo'n mannekes nodig.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.