Varkenshouderij

Nieuws

EU-export varkensvlees 9,7 procent kleiner in februari

Brussel - De export van varkensvlees van de Europese Unie is in februari 9,7 procent lager uitgekomen dan vorig jaar in dezelfde maand. Dat valt af te leiden uit de gegevens die de Europese Commissie naar buiten heeft gebracht.

De export in januari was 1,2 procent kleiner dan die over dezelfde maand vorig jaar. In totaal exporteerde de EU 242.000 ton varkensvlees. Vorig jaar was dat 268.000 ton. Over de maanden januari en februari opgeteld is de export 5,7 procent kleiner dan vorig jaar over dezelfde twee maanden.

Opvallend is dat China over de eerste twee maanden de grootste afnemer is van Europees varkensvlees. Over de eerste twee maanden nam het land afgerond 120.000 ton varkensvlees af. Dat is 69 procent meer dan een jaar geleden. De export naar Hongkong is 31 procent kleiner over de eerste twee maanden en komt uit op 55.535 ton. Naarmate China meer importvergunningen afgeeft aan Europese landen zal de export naar Hongkong kleiner worden.

Ook de export naar Rusland over januari en februari is gekrompen. Het land ontving 108.907 ton varkensvlees; 19 procent minder dan vorig jaar over dezelfde periode. Verder valt op dat Zuid-Korea 50 procent minder varkensvlees heeft ontvangen uit de EU. Er ging 16.393 ton vlees naar toe.

Over de eerste twee maanden is ook de import van varkensvlees van de EU licht gedaald. Er kwam 5.878 ton varkensvlees de EU binnen, waarvan 3.151 ton uit Zwitserland. Andere leveranciers van de EU zijn Chili (1.068 ton), Servië (420 ton), en de Verenigde Staten met 316 ton. De import uit de Verenigde Staten is belangrijker geworden. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar exporteerden de VS 81 procent meer naar de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.