Varkenshouderij

Nieuws 19 reacties

Duitse Vereinigungsprijs varkens fors omlaag

Oldenburg - De Duitse organisatie van varkenshouders, Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch, heeft haar varkensprijs voor de komende dagen met 6 cent verlaagd naar €1,64 per kilo geslacht gewicht franco slachterij exclusief btw.

Het aanbod van Duitse varkens is komende week 2 tot 5 procent te groot met een beperkt aantal slachtdagen. In Duitsland is woensdag 1 mei een feestdag (Dag van de Arbeid). Bovendien loopt de verkoop van varkensvlees erg slecht. De Duitse slachterijen Tönnies en Vion Nord hebben hun varkensprijzen nog niet bekend gemaakt. Misschien komen zij met eigen basisprijzen ofwel Hauspreisen. Door alle commotie over Vion in Nederland over de splitsing van Food en Ingredients en de verkoop van de laatstgenoemde afdeling stappen sommige Duitse varkenshouders over van Vion Nord naar Tönnies of Westfleisch.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  De voerprijs zal ook moeten zakken op hele korte termijn wil de sector overleven !!!!!

 • bertes

  nee. andersom. er hangt al een tijdje in de lucht, dat de voerprijs gaat zakken.
  en daarom zakt nu al de varkensprijs. snel de voordelen afpakken.

 • niet

  De sector is zo ziek dat er nooit iets verdient word!!! De voerprijs zal wel gaan zakken maar zoals altijd de varkens ook!! Ze laten je in leven en hard werken en meer niet, nog groter worden nog harder werken en netto niets overhouden zo gaat het de laatste jaren. Laten we zien dat we ze aanbieden per cluster weet zeker dat daar wat valt te halen!! Maar hoe krijg je de varkenshouders allemaal dezelfde kant op???

 • Sukeen

  Ach ja..het blijft een wij/zij spel. Boer zielig, slachter slecht. Slachter zielig, boer slecht. Degene die NU nog niet in de gaten heeft dat 'samen' de enige manier is voor onze sector om te overleven kan beter gelijk stoppen. Geldt voor slachter EN boer.

 • petit

  dit spelletje is begonnen begin november, mei zal nog voor slachthuizen en retail zijn, de zomer kan nog lang en heet worden.....

 • Realist

  allemaal 10% minder insemineren, en varkens 5 kilo lichter gaan leveren. Maar dan wel allemaal, en dat minimaal een jaar lang!

  Het is zo simpel, maar varkensboeren krijg je helaas noot op één lijn.

  Dus ook dit idee is goed, maar zal niet opgevolgd worden.
  Conclusie is dat degene die de kostpijs boven de gemiddelde opbrengtprijs heeft, het loodje zal gaan leggen, is het niet dit jaar dan een tijdje later.

  Helaas.

 • drientje

  Realist, het ligt toch iets complexer. In Nederland wordt de helft van de varkens door enkele personen/investeerders gehouden. Deze hebben de bedrijfsvoering in een holding met de onderliggende bv's. In deze opzet kan er gestuurd worden op winstgevende bv' s en verliesgevende. Bij de winstgevende bv's kan er van tijd tot tijd een locatie bijgekocht worden en bij de verliesgevende bv' s vind er afboekingen plaats van voerschulden en financiering. De kosten hiervan wordt bij de overige ondernemers gelegd. Met dit gegeven komt een sector nooit tot rendement zolang er familiebedrijven operationeel zijn.

 • zeugenstal

  kusje erop !

 • John*

  drientje wat is dat nu voor onzin? het is gewoon zo dat de helft van de varkens in afgeschreven stallen liggen met lage kritieke opbrengstprijs. zolang er in deze stallen geproduceerd kan worden blijft de opbrengstprijs onder de kostprijs liggen.

 • Gebr.hendrikx

  Een boer en een zog heeft nooit genog

 • zeugenbedrijf1

  John,voor de door jouw omschreven bedrijven ligt de opbrengstprijs dan toch boven de kostprijs.?Om het commentaar van Drientje onzinnig te noemen is net zo kort door de bocht als je eigen visie hierop.Een bedrijf met lage huisvestingskosten (lees afgeschreven stallen) maar hoge voerkosten door o.a inkoop, voersysteem ,huisvesting zal het nu en in de toekomst net zo moeilijk hebben om te overleven bij de huidige marges , als de moderne zwaar gefinancierde bedrijven.

 • Jan Arthur

  Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
  Eet allen elke dag een carbonaatje meer!

 • abtje

  @Jan Arthur, net als Dikke Dennis van Peter Pan Speedrock, ontbijten met twee schnitseltjes...:-)
  Voor de cultuurbarbaren die dit niet kennen, google het maar even.

 • Jan Arthur

  Hopelijk zijn deze dan niet getatoeëerd! Haha

 • willywolfkamp1

  Vion, als oorzaak van deze daling noem ik Vion, ze willen €-0.10 en ze krijgen €-0.06. De varkenshouders in Nederland, Duitsland en ook Belgie kost dat deze week € 10.000.000 aan opbrengst. Mjn vraag: moeten we Vion wel overeind willen houden? Een half miljard verdampt in een beperkt aantal jaren, moet je het risico wel willen lopen om de rest ook kwijt te worden???

 • kalkar

  Willy, aanbod moet terug, is de enigste manier. Punt. Al het andere zijn lapmiddelen die niet werken. Laat de N.V.V. ieder lid vragen of zij bereid zijn om 10% te minderen. laat een n.v.v er dit controleren. Voor Duitsland en België hetzelfde. Doet men mee, super. doet men niet mee, collectief geef dan de moed maar op, want we vechten elkaar op deze manier naar het faillisement. Ik denk dat wanneer je ieder lid persoonlijk bezoekt je vrijwel iedereen meekrijg. Ik ben er al mee bezig, wie volgt?

 • joannes

  En wat denk je te winnen wanneer je VION in de benen houdt? Ze hebben bewezen dat ze marge te kort komen tov de concurrentie om wat voor reden dan ook. Nu spelen ze een spelletje, of.... miscchien de RABO wel, door het geld uit de varkenshouders portemonnee te kloppen voor lijfsbehoud. Maar denk je nu echt ,dat ze een structuur zullen vinden waarmee ze waarde toevoegen aan de varkenshouders? Het zou me verbazen als de verbeteringen voor de varkenshouders nog een kéér van VION komen! Met voldoende geld gaan ze het buitenland in en met tekort geld rekenen ze op de leden!

 • Han

  Als we nou ook eens beginnen om de slachtbiggen en oncourante varkens eens niet meer te leveren en aan rendac leveren dan gaat kwaliteit omhoog en verlicht je ook de markt.
  Deze rotzooi kost ons zo dubbel geld plus is niet goed voor imago.

 • Biggemans

  Han @ dat soort rotzooi wordt via tussenhandelaren van VION bij kleine varkensmesters geleverd in het mesthok (uitval 15%) wil je herkomstadressen, en via wie ze geleverd zijn, compleet met technische gegevens, ik heb ze voor je.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.