Varkenshouderij

Nieuws 4001 x bekeken 17 reacties

Drietal gaat voorstel ontwikkelen voor nieuwe NVV-biggennotering

Varsseveld - Een drietal NVV-vleesvarkenshouders uit de regio Achterhoek; André Hebinck uit Voorst, André Braam uit Netterden en Wiebe Tolkamp uit Aalten gaat een voorstel maken om te komen tot een echte referentienotering voor de biggen, die achteraf wordt vastgesteld.

Dat is het resultaat van de regiovergadering die dinsdagavond werd gehouden in Varsseveld. Het dagelijks bestuur van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft hier tekst en uitleg gegeven over de gang van zaken rond de biggennotering van de NVV.

Het voorstel zal worden ingediend bij de werkgroep van de regio Achterhoek en daarna ter beoordeling van het regiobestuur Achterhoek. Als het voorstel van de drie varkenshouders voldoende draagvlak heeft binnen de regio zal het worden ingediend bij het landelijk bestuur en daarna ook in de andere regio's ter beoordeling worden voorgelegd. "Wij hopen dat wij uiteindelijk voldoende draagvlak krijgen binnen de hele NVV om te komen tot een eerlijke heldere referentienotering, die wordt vastgesteld op basis van harde gegevens die in de markt worden verzameld en waar iedereen wat aan heeft", zegt André Hebinck. "De huidige NVV-biggennotering is net zo ondoorzichtig als alle andere noteringen", zegt Hebinck, die zich verder wel teleurgesteld toont over de vrij matige opkomst van de Achterhoekse NVV-leden afgelopen dinsdagavond.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is tevreden over het verloop van de vergadering. "Het was een inhoudelijke vergadering en er zijn goede afspraken gemaakt. Als er draagvlak is luisteren we daarnaar."

De afgelopen maanden was er de nodige onrust binnen de NVV over de biggennotering, nadat er mailwisselingen binnen de noteringscommissie naar buiten werden gebracht door Raymond te Lintelo uit Haaksbergen en Peet Berntsen uit Azewijn. De onrust leidde tot het royement van Berntsen en Te Lintelo. Beide heren hebben hun royement aangevochten. Een extra ledenvergadering van de NVV moet hierover beslissen.

Laatste reacties

 • Mozes

  Een referentieprijs die ACHTERAF wordt vastgesteld. Het verstand begint blijkbaar toch terug te keren bij de NVV. Je kunt als vereniging van zowel vermeerderaars als mesters nooit een prijs bepalen zonder dat er onhoudbare spanningen binnen de vereniging ontstaan. Het hoogst haalbare is achteraf de prijs inzichtelijk maken die in de markt is bepaalt. Net zoals LTO doet met de melkprijs.

 • BW

  Mozes ik snap niet waarom de vleesvarkenshouders de mond vol hebben over de biggenprijs van de NVV maar nooit over de vleesvarkensprijs van de NVV. Veel varkenshouders verkopen op Vleuten. Doe dit nou op de NVV vleesvarkensprijs. Zo kan zowel een biggen als een vleesvarkensprijs bekent gemaakt worden door de NVV, waar ook op gehandeld word. Want varkenshoudrs moeten de prijs maken en niet de slagerijen!!!

 • joannes

  Wat heb je aan een weersverwachting van het weer van gisteren? De mesters willen gewoon die informatie voorsprong houden op die kleine fokkers die nog niet kunnen exporteren. Ze gedragen zich precies zoals je van een grote afnemer zou verwachten en zoals ze jaren zijn opgevoed door de slachterijen. De keten begint bij de fokker die 7 maanden risico neemt om een big te kunnen leveren en de mesters willen alléén betalen wanneer ze met de opbrengst van de vorige ronde, met redelijkheid, winst kunnen maken voor de volgende; nb voor slechts 4 maanden, iets meer dan de helft. Een ronduit hachelijke relatie, maar laat ze maar terug vechten. Het NVV is er voor varkens houders belangen en niet alleen voor de Mesters. Ze bereiken er een Pyrus overwinning mee want zonder toekomst blijft er geen fokker meer over die voor die Mesters met schrale marges wil of kan fokken.

 • wimpy

  Mozes we hebben al een hele goeie referentieprijs van de dgb waar we ons prima vergelijken kunnen waarom de nvv nog een achterafprijs laten maken, op het moment dat de biggen naar een mester gaan moet de prijs bekend zijn en daar is de nvv notering een hele goede voor, op vrijdag bekend voor de biggen die volgende week geleverd worden

 • John*

  hmm laat hmm maar weer achteraf worden. en als vermeerderaar mooi afspraken maken voor 3 maanden kan je je elke keer weer mooi optrekken de referentieprijs.

 • eerlijkomhoog

  Heb waardering voor deze drie personen maar ook voor Wyno en Theo, samen proberen tot een oplossing te komen. Of het anders gaat worden weet ik niet. geen enkele waardering kan ik hebben voor Thus, probeert iedereen belachelijk te maken of zijn eigen gelijk te halen, echt een slecht voorbeeld van democratie en hij als fractievoorzitter moest toch beter weten. Denk dat de drie meer kans maken als ze afstand van hem nemen.
  Hoe gaat het nu verder met de NMA, hoe kun je bestuurders aansprakelijk stellen die er voor de varkenshouder zijn en die in de noteringscommissie zitten verantwoordelijk houden voor info die ze voornamelijk via de handel krijgen en alleen maar doorgeven. Je kan dan alleen te Lintelo aanpakken omdat die doelbewust de notering probeerde te sturen en dat lijkt mij niet kunnen.

 • kalkar

  Joannes,laat je niet zo laatdunkend uit over varkensmesters. Is totaal geen reden voor. Ik wil nog wel even zeggen dat iedereen weet dat de fokkers altijd maar meer hogere toeslagen willen. Ze vergeten helaas dat de bigkwaliteit over het algemeen gewoon slecht is. Triest maar waar. Topbiggen zijn er amper te krijgen, doorsnee en troep des te meer.

 • fjam

  Het komt dadelijk nog zover met de NVV dat ik weer lid wil worden.als maar niet te laat is.

 • fjam

  @joannes die stelling die je zit te ventileren werkt nu al maar dan precies andersom dwz.verander in je laatste zin fokkers in mesters.

 • WT

  wimpy is gewoon het geheime commissielid de heer WILLY WOLFSKAMP

 • wimpy

  da,s nie waar peet

 • joannes

  De kwaliteit van iemands bewustzijn bepaalt hoe iemand zijn werkelijkheid ziet! @peetenchristel1 je zet jezelf wel te kijk met al die ¨veronderstellingen¨! Je vecht tegen windmolens! Maar ja, dat is voor jouw een ontspanned tijdverdrijf om je agressie te ontladen.

 • BW

  Joannes, ik ben het helemaal met je eens.

 • slutter

  Achter bepalen is slap geouwehoer zonder ballen,kan m,n peettante zich nog aansluiten,bij de drie muske......ze wordt binnenkort wel 95.....

 • slutter

  Achteraf dus correctie.

 • Mozes

  Al die haat tussen vermeerderaars en mesters vanwege de biggenprijs.......
  Hoe hou je de NVV bij elkaar? Dáár moet het gesprek over gaan.

 • joannes

  @Mozes, wat is jouw belang? Heb je varkens? Ben je lid van het NVV? Heb je vrienden de varkenshouderij?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.