Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Daling EU-varkensaanbod kleiner

Bonn - De daling van de Europese productie van vleesvarkens is dit jaar minder groot dan de Europese Commissie eerder verwachtte.

Zij ging eind maart nog uit van een krimp voor dit jaar met 3,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Na het beschikbaar komen van nieuwe cijfers uit de EU-landen, schat zij in dat de daling uitkomt op 1,6 procent naar 253 miljoen stuks. Dat meldt het Duitse marktonderzoeksbureau AMI.

De kleinere krimp van het Europese varkensaanbod is een tegenvaller voor vleesvarkenshouders. Zij rekenden dit jaar op een forse stijging van hun opbrengsten door de verwachte flinke daling van de aanvoer van hun slachtrijpe dieren. In het eerste kwartaal van dit jaar was daar al geen sprake van en ook deze week is het aanbod te groot voor de vraag naar varkensvlees. Dat houdt een forse prijsstijging van varkens tegen. Deze week verhoogden Duitse en Nederlandse slachterijen hun noteringen met 2 cent per kilo. Zij proberen daarmee hogere opbrengsten voor varkensvlees te realiseren. Dat lukt deze week in ieder geval niet.

Alleen in Denemarken stijgt de productie van vleesvarkens dit jaar met 0,4 procent naar 29,2 miljoen stuks ten opzichte van vorig jaar. Die stijging is een gevolg van het stimuleringsprogramma van de Deense overheid om om Deense zeugenhouders te laten omschakelen van de productie van biggen naar vleesvarkens. Zij krijgen daarvoor 1 cent per kilo meer boven de marktprijs.

In België is de krimp van de vleesvarkensproductie dit jaar gering met 0,2 procent naar 11,7 miljoen stuks ten opzichte van 2012. Nederland volgt daarna met een daling van 0,3 procent naar 24,1 miljoen stuks. In de belangrijkste EU-productielanden Duitsland en Spanje zakt de productie van vleesvarkens dit jaar met respectievelijk 0,9 en 0,7 procent naar 46,7 en 42,4 miljoen stuks ten opzichte van vorig jaar.

Italië en Frankrijk realiseren dit jaar de grootste daling van het vleesvarkensproductie met respectievelijk 1,8 en 1,5 procent naar 12,1 en 24,4 miljoen stuks ten opzichte van 2012.

Laatste reacties

  • BW

    Waar halen ze toch al die kennis vandaan. De voorspellingen van eind maart klopte dus niet. Waar zijn de nieuwe cijfers op gebaseerd? Een meitelling is nog niet achter de rug en cijfers van de cbs worden niet of slecht ingevuld. Is er soms een waarzegger of een helderziende aan het werk geweest? Ik wed dat het dadelijk weer niet klopt.

  • kaper

    ze roepen maar steeds wat

Of registreer je om te kunnen reageren.