Varkenshouderij

Nieuws 2725 x bekeken 12 reacties

Beursprijs varkens met 1 cent omhoog

Barneveld – De beursprijzen voor vleesvarkens zijn voor de komende week met 1 cent per kilo verhoogd. Deze prijsstijging geldt zowel voor geslachte (€1,66 per kilo) als levende varkens (€1,33 per kilo).

De beursprijs voor biggen is met 50 cent verlaagd naar €43,50 per stuk. Slachtzeugen noteren onveranderd. Eerder op de dag waren de Duitse varkenshouders er in geslaagd om de Duitse varkensprijs met twee cent omhoog te krijgen naar €1,70 per kilo. De Duitse slachterijen volgden de verhoging van de Vereinigungspreis van de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch.

Volgens de slachterijen verloopt de afzet van het varkensvlees nog moeizaam. Het aanbod van vleesvarkens is aan de andere kant niet groot ten opzichte van de capaciteit van de verwerkers. Dat is al weken het geval, maar een verhoging van de varkensprijs bleef tot nog toe uit.

Laatste reacties

 • John*

  slachterijen verekenen natuurlijk eerst de kosten van de leeg hake met een lagere inkoopprijs voordat ze er uberhaupt ma is aan beginnen te denken om de verkoopprijs te verhogen

 • joannes

  Er moet eerst een slachterij in de moeilijkheden komen voordat de varkens verder stijgen. In Frankrijk, en Denemarken wordt/zijn er al 2 gesloten heb ik begrepen maar in het Nederland/Duitsland moeten de verliezen blijkbaar eerst door de varkenshouders gefinancierd worden voordat de onderbezetting onder de slachthuizen slachtoffers maakt. Wanneer de Mesters slim zijn kiezen ze nu met wie ze in de toekomst zaken willen doen; VION of Tönnies. De overigen kleintjes moeten blijven ivm de concurrentie en diversiteit in producten en klantenkring. Ik kies voor VION omdat ik bij Tönnies zeker weet dat ze geen belang bij mijn voortbestaan hebben, mijn rentabiliteit. Bij VION krijgen we hopenlijk nog eens een keer een goed bestuur wat géén Ego versterkende beslissingen neemt maar in het belang van de eigenaren, de boeren werkt en besluit. BIj Tönnies krijg je nooit een kans wanneer ze dominant VION eruit gewerkt hebben.

 • fjam

  Zooo... 1 hele cent erbij ja ! als dat maar vol te houden is door heren zakkevullers.moet eigenlijk minimaal 20 cent zijn natuurlijk,worden we onderhand eens een keer betaald en is die diefstal iedere week bij mij in de stal afgelopen.

 • fjam

  @ joannes wat is er mis met van rooi meat??

 • Richard uit de grensstreek

  Misschien moet ge meer zaken doen met die kleintjes zodat die grote minder varkens krijgen gaat de prijs iets sneller omhoog.

 • pff

  Als er slachterijen in de problemen komen dan ook de handelaren.....varkenshouders.......voederfirma's....... Op het einde van de keten kan er dan niemand niemand nie meer betalen ! En dan......ist gedaan !
  Denk je meer te gaan beuren als er maar 2 slachterijen meer overschieten ? Kan je garanderen dat dat niet zo zal zijn ! Ik zou voor Tönnies kiezen want daar ben je zekerder van je centen !

 • joannes

  Noem ik van Rooi @fjam?

 • fjam

  @joannes neen daarom juist,jij doet net of er alleen maar vion en tonnies bestaan kunt ze toch aan van rooi meat leveren.hebt toch wel meer keus als die 2 die jij noemt dacht ik zo.

 • joannes

  Lees goed @fjam! Ik heb in één zin verwoord dat alle kleinere óók moet blijven om vooral diversiteit te garanderen in product en klanten range. Ik noem VION en Tönnies als de twee groten die elkaar in het vaarwater zitten aan de inkoop en de verkoop kant waarbij Tönnies al bloed ruikt met de problemen bij VION en ze links en rechts probeert de loef af te steken. Ik ben bang dat wanneer er capaciteit wordt ingelevert , omdat de varkens er niet meer zijn en er gewoon een overcapaciteit is, VION weer moet gaan saneren. En de eigenaren, de boeren kunnen dat sturen door VION wél de varkens te verkopen, in plaats van Tönnies. Het is in varkenshouders belang dat de overcapaciteit in de slachterij niet opgelost wordt met een nieuwe concentratiegolf richting Tönnies.

 • V.Arken

  Nou fjam...en wat gaan we eraan doen ipv van altijd iedereen alleen maar afzeiken...?? Noem jij de oplossing maar eens voor een eerlijke prijs...

 • fjam

  @ V.Arken nou als iedereen hetzelfde deed als ik nu en dit is ook mijn advies ,niet meer maar beter in mijn geval draai ik al meer als een jaar op halve kracht voor een krapte op de markt te realiseren maar krijg om me heen alleen maar groeiers en schrokkers nou dat schiet dus niet op helaas.We hebben toch ook een machtige EU scherm die daaropvolgend van mijn part dan maar of voor die prijsdumpers uit verre landen.Als wij de produktie kunnen terugbrengen naar een klein tekort hebben we hun niet nodig.als hier alvast eens naar toe gedacht en met die visie gewerkt werd in plaats van alsmaar groeien om de slag te kunnen winnen dan zie ik het positiever in voor het gezinsbedrijf en iedereen die er mee van doen heeft.tsja maar dat had je wel gemerkt ik ben voor levensvatbare gezinsbedrijven en ik vrees dat dat out is in deze tijd.

 • kalkar

  Fjam, ik ben het helemaal met jou eens. Minder produceren is de enige manier, maar zie dat die stomme boeren maar eens aan het verstand te krijgen. Zit zelf ook maar op een 80 % van de normale productie. Maar ja, de buurt en de familie enzo, stel je voor dat je als boer niet zo geslaagd overkom, nou, nou. Nee, het is bij boeren helemaal hot om op verjaardagen enzo, te kunnen melden hoe veel varkens je wel niet hebt. Dat ze geen kloten opbrengen en je dus voor jan lul aan het werk ben, dat vertel je natuurlijk niet. Zielig volk.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.