Varkenshouderij

Nieuws 2701 x bekeken 12 reacties

'2012 goed jaar voor zeugenhouderij'

Best- De zeugenhouderij heeft in 2012 een goed jaar gehad. Dit meldt Abab Accountants en Adviseurs op basis van de voorlopige cijfers op basis van de verwerkte jaarrekeningen van zuivere zeugenhouderijen.

De gemiddelde bedrijfsgrootte van de bedrijven was 607 zeugen. Dat is 100 meer dan vorig jaar. De voerwinst in de zeugenhouderij steeg met 250 euro naar 644 euro (ex btw). In die voerwinststijging zit een bedrag van 25 euro als gevolg van een opwaardering van de dieren. Gecorrigeerd voor dit bedrag komt de voerwinst uit op 619 euro per zeug (ex btw).

Abab werkt sinds enkele jaren met het kengetal productieresultaat. Dit wordt berekend door van de voerwinst de toegerekende kosten af te trekken. Dit resulteert in het saldo. Worden daar ook de arbeidskosten van af getrokken dan resteert het productieresultaat. Abab hanteert een bedrag van 125 euro per 1.000 euro huisvestingswaarde als richtlijn voor het productiereultaat. Over 2012 komt Abab uit op een gemiddeld productieresultaat van 100 euro per 1.000 euro huisvestingswaarde. De groep beste bedrijven (25 procent) kwam zelfs uit op 150 euro per 1.000 euro en kon dus ruim reserveren. Dat wist deze groep vooral te bereiken door een fors verbeterde voerwinst.

De gemiddelde biggenproductie steeg tot 27,7 biggen per zeug. Een jaar geleden was dat 27,2. De gemiddelde biggenprijs kwam uit op €48,78. Dat is ruim 10 euro meer dan over 2011.  De voerkosten stegen ten opzichte van 2011 met 10 procent naar 728 euro per zeug (vorig jaar 657 euro). De gezondheidskosten zijn gestegen van 70 naar 72 euro, vooral als gevolg van extra entingen bij de biggen.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  de zeugenhouders die ik heb gesproken hebben hun hoofd net boven water kunnen houden, dat noem ik geen goed jaar, hooguit 'minder slecht'. En ik ben geen pessimist maar een realist.

 • koenschutte

  Waarom steekt Abab er zoveel tijd en dus (boeren)GELD in om zoiets uit te rekenen. Iedere varkenshouder kan toch voor zichzelf bepalen of hij de lopende rekening de laatste tijd goed op peil heeft kunnen houden of niet en hoe het er de komende tijd uitziet. Daar heb je toch geen gemiddelden van andere bedrijven voor nodig? Ben al met mijn hoofd bij zomer/herfst 2013 en verder. Insemineren hebben we vanmiddag bijvoorbeeld al gedaan voor vlv van voorjaar 2014. Wat heeft 2012 dan nu nog van invloed? Of denk ik te eenvoudig?

 • S.Classens

  Inderdaad, een minder slecht jaar dan voorheen.

 • RPG

  Wat is er werkelijk verdiend ?? Fiscaal ! Steeds weer nieuwe kengetallen bedenken is niet zo moeilijk, ziet er wel gewichtig uit. Als je maar genoeg deelt en vermenigvuldigd krijg je een zee aan cijfers. Bv. hoeveel paar laarzen je verslijt per 1000 afgeleverde biggen, als je dan ook nog weet hoeveel km je per dag door de stallen zwoegt kun je je laarskosten per km/big berekenen. Belangrijk is dan natuurlijk dat je voor dit kengetal bij de 25% laagste scores behoort, anders ben je een arme zwoeger. Nee ABAB, laat eens zien hoeveel vreemd kapitaal er per zeug geinvesteerd is en hoeveel fiscaal belastbaar rendement dit oplevert. En dan niet een schaduwberekenening maken, maar gewoon anoniem de werkelijkheid tonen. Daar heeft de sector wat aan!

 • Bison

  Op papier ken je alles kloppend maken,..er zit niet voor niets een gummetje aan de andere kant van het potlood.

 • vanroose

  holanders kunnen goed rekenen en laten boeren werken voor bank en agroindustrie die worden stinkend rijk

 • Gebr.hendrikx

  Denk dat we Abab er maar eens uitknikkeren met hun gezever en dure rekeningen

 • joannes

  Het is de spreadsheet techniek. Dat kan je zelf ook wanneer je je gegevens goed intikt. En.... met het voordeel dat je direct zelf je kengetallen kan ontwikkelen en volgen wanneer het jouw uitkomt.

 • Realist

  Vandaar het afgelopen jaar al die bordjes 'wegens rijkdom gesloten'
  op de deur.

 • Gebr.hendrikx

  Abab doet ook veel goede dingen!

 • yvijn

  ''De gemiddelde biggenproductie steeg tot 27,7 biggen per zeug. Een jaar geleden was dat 27,2.'' Dieren zijn cijfers en niemand verbaast zich er nog over dat één zeug bijna acht-en-twintig (!!) biggen ''produceert'' PER JAAR! Een drama voor boer en vooral zeug dat de consument niet bereid is om een normaal bedrag voor een lapje vlees te betalen. Als de consument wordt verplicht om meer te betalen (en er geen ''accountants en adviseurs'' hoeven te worden betaald omdat de branche floreert) wordt het houden van varkens voor mens én dier weer iets om gelukkig van te worden. De boer kan z'n dieren geven wat zij nodig hebben en de stress kan worden uitgebannen (bij mens en dier!). Nu dan NU het woord aan de politiek!

 • joannes

  @yvin, jij wil de de rekenkunde inruilen voor ¨de natuur¨! Tenminste je wil het doen voorkomen. Realiseer je wel dat dankzij de rekenkunde of algebra sinds Babylon 2000 BC de mensheid zich heeft kunnen ontwikkelen tot de welvaart die we nu ervaren dankzij optimalisatie en verbetering van werkmethoden. Efficiëntie en specialisatie zijn de drijvende krachten die het mogelijk maken, en vooral hebben gemaakt, dat we nu niet achter een konijn lopen te jagen voor onze maaltijd maar achter internet commentaar kunnen leveren op die laatste 4 % van de gemeenschap die zich nog actief met voedselproductie bezig houdt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.