Varkenshouderij

Nieuws 32 reacties

Weer afdelingsvoorzitter NVV opgestapt

Schaijk - Interim-voorzitter Eric Ottens van de NVV-regio Veghel/Oss en Maaskant heeft zijn functie als regiobestuurder neergelegd. Hij heeft het besluit vorige week in de landelijke bestuursvergadering van de NVV bekendgemaakt.

Als reden noemt Ottens de onrust over en de gang van zaken rond de biggennotering van de NVV. Ottens was sinds half december interim voorzitter van de bewuste regio. Hij volgde Raymond van de Wetering op die ook al om de biggennotering was opgestapt.

Ottens zegt dat hij heeft geprobeerd om in het landelijk bestuur de biggennotering opnieuw aan de orde te stellen. Dit naar aanleiding van de uitgelekte mailwisselingen in de NVV-noteringscommissie. Hij zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat de NVV-biggennotering moet veranderen in een referentienotering achteraf. In het landelijk bestuur vond zijn oproep geen gehoor.

Er woedt binnen de NVV de laatste maanden een heftige controverse over de biggennotering. De zaak is aangezwengeld door een groep vleesvarkenshouders rond Peet Berntsen uit Azewijn en Raymond te Lintelo uit Haaksbergen. Zij openbaarden de mailwisselingen in de noteringscommissie van de NVV. Het landelijk bestuur van de NVV besloot vorige week deze beide leden te royeren.

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV zegt niet verrast te zijn door het besluit van Ottens. Over de verwijten van Ottens zegt Zwanenburg dat het landelijk bestuur het standpunt van Ottens niet deelt. "Daarmee heeft Ottens een minderheidsstandpunt en hij weigert zich daarbij neer te leggen. Ook Berntsen en de anderen in die groep weigeren zich neer te leggen bij het meerderheidsbesluit. Er is een heel proces geweest voorafgaand aan de besluitvorming. Als voorzitter voer ik de besluiten van het landelijk bestuur uit. Binnen onze vereniging maken we geen onderscheid tussen noord en zuid of groot of klein of vermeerderaar of mester."

Laatste reacties

 • fjam

  wat een dictatuur van fokkers in die nvv,als je andere mening als de fokkers hebt kun je min of meer maar beter opstappen,ben je te luidruchtig moet! je opstappen.hier kan poetin nog wat van leren.poeh poeh zeg alstublieft niet meer dat jullie ook voor mijn belangen opkomt want dat is gelijk aan vloeken in de kerk.en ik wil niet zoo openlijk belazerd worden fokkerijclub.

 • fjam

  het was een prima idee om prijzen achteraf,dan kon je tenminste vaststellen dat je niet teveel cq te weinig betaalde,prachtige service van je geachte vakbond.dan wist je ongeveer waar je stond ,maar zoals dit clubje nu te werk gaat door prijzen van te voren maar omhoog lullen en stuwen,bah bah eerlijke vakbond onwaardig zeker voor die weinig overgebleven varkens mester leden.splits je dan af en zeg niet voor gehele varkenshouderij de belangen te behartigen,wel op mijn contributie meeliften gvd.

 • wimpy

  fjam, zeg je lidmaatschap dan snel op

 • groot boerdam

  De hele oorzaak is, er wordt niks verdient niet in de varkenshouderij niet in de pluimveehouderij en ook niet in de melkveehouderij waar gaat dit naar toe!!

 • Biggemans

  Kan ik nu mijn nieuw gemaakte afspraak weer ongeldig maken ?? van NVV + 3 naar NVV + 5,50. IK vond het veel te veel, maar ik kreeg geen keus.
  HET WAS HOUDEN OF LATEN. ik denk dat ik teveel betaal ?

 • chila

  Als je niet op nvv notering wil handelen doe je dit toch niet !
  Zo simpel is het , niet meer en niet minder .
  Biggenprijs volgt net als vleesvarkens Duitsland alleen met meer
  fluctuatie in toeslagen .

 • fjam

  @chila,kletspraat als je niet wilt doe je het toch niet,ik betaal dpp maar handelaar komt rustig vertellen toeslag moet omhoog want nvv is ook toeslag omhoog gegaan .weet je nog meer onzin chila.nvv kliek kan in vuistjes lachen de coup is geslaagd,nu nog staande zien te houden nederlandse mesters maar goed verwaarlozen,en gokken op export maar wie zal die biggen opnemen als export wat begint te stotteren.en er niet voldoende binnenlandse mesters over zijn.ow zijn het dan ineens geen goede ondernemers als ze niets over kunnen houden.met die woekerprijzen tov. de vleesprijzen,heb maar een heel groot zeer,dat is de biggen prijzen lopen de laatste tijd niet in de pas met de vleesprijzen.gaan de vleesprijzen omhoog komt die biggen prijs ook wel zonder morren,maar nu met dat nvv gedoe ,een moment even kotsen...........zo daar ben ik weer howdoe.

 • info389

  Hoe is in Nederland eigenlijk de verhouding in aantal tussen mesters en vermeerderaars? Als zij allemaal zijn georganiseerd dmv NVV of LTO lidmaatschap dan hebben zij toch ook invloed in deze clubs? Waarom hoor je dan maar reactie van een stuk of 5 mesters naar buiten die het hier niet mee eens zijn? Misschien hier maar eens over nadenken, en reageren op een manier waar je mee vooruit komt? Heb nu niet veel reacties gezien waar je mee de toekomst in kan.........
  Dus wordt lid, en draag bij, en neem je verantwoording op een manier waarbij het boerenverstand misschien weer eens gebruikt kan worden!!!! ipv reacties uit frustatie
  Lang leve de varkenhouderij in Nederland!

 • joannes

  Precies @info389, de fokkers zijn uit armoede gaan exporteren en hebben nu een internationale positie opgebouwd, samen met de Denen. Het is de interesse, de vakkennis en misschien wel de slechte positie een aantal jaren terug die ze gedwongen heeft een oplossing te vinden voor hun interesse, investeringen, en vakkennis. Dat het nu zo´n loop neemt dat de biggen voor een aantal Nederlandse mesters te duur worden heeft niet met de fokkers te maken maar met hun eigen ontwikkeling en de beperkende overheidsmaatregelen. Overheidsmaatregelen, beperkingen én subsidies, die in elk land anders liggen en daarmee een geheel ander concurrentie patroon geven.

 • eerlijkomhoog

  Het kan allemaal wel zijn dat het maar 5 personen zijn die dit hebben opgezet maar het kost ons als mester wel veel geld. Hoor het groepje trouwens niet meer over de hoogte van de notering, ze hebben hun accent blijkbaar verlegd om het bestuur zoveel mogelijk schade toe te brengen.
  Fjam als je het dan over dictatuur hebt is het dan niet zo dat dit groepje lawaai makers dictators zijn door de wil van 5 personen te willen doordrukken. Ik en vele vleesvarkens houders met mij zijn blij met de NVV Biggenprijs, laat deze maar mooi blijven zoals ze is al staat deze nu best wel strak.
  Trouwens Fjam de toeslag bepaal jezelf samen met je handelaar en je vermeerderaar en daar kan geen NVV iets aan doen.
  NVV voorzitter Achterhoek nog de complimenten voor je inzet maandagavond, je bent een blijvertje

 • Gebr.hendrikx

  Beste mensen,maar er toch niet zo'n strijd van.Ik ben het er ook niet mee eens dat NVV vooraf een prijs bekend maakt.Het beginsel van de notering was om achteraf aan de hand van werkelijk betaalde prijzen te publiceren wat er betaald is de voorgaande week.Mij interesseert het niet wat de NVV-prijs doet,zolang het niet perse hoeft,koop ik geen biggen tegen een vaste toeslag op basis van Nvv want wil baas blijven over eigen portemonee.De Nvv vleesvarkensprijs vooraf heb ik nog nooit serieus genomen omdat hierop vrijwel niet te verkopen is.Dat deze prijs niet serieus te nemen is,heeft zich 2 weken terug maar weer bewezen toen de nvv de volledige ZMP verhoging volgde terwijl direct na het bekend worden van deze notering vrijwel alle Duitse slachterijen aangaven geen nieuwe varkens meer aan te nemen tegen deze verhoogde ZMP-prijs.Wat heb ik aan een hoge notering en de slachterij wil ze niet!
  Ondanks dat ik het met het prijsbeleid niet eens ben,ga ik me hierom niet afmelden als lid of een klant indienen want niemand is verplicht om op deze prijs te handelen.
  Ik respecteer ieders mening zolang ik het er niet perse mee eens hoef te zijn en nog altijd zelf mag beslissen te doen wat ik denk dat goed is.

 • bertes

  als het een voetbalclub was; dan werd de trainer er uit geschopt.
  al had die geen schuld.
  waarom blijft de voorzitter.

 • wimpy

  fjam jij snapt er niks van, als de toeslagen op dpp en andere noteringen oplopen gaat de nvv steigen om de toeslagen in de hand te houden zo hoort het ook en niet andersom als jij je wat door je handelaar laat voorliegen kan de nvv niks aan doen

 • AndreH

  De meesten van jullie snappen het niet of willen het niet snappen waar het om gaat. Het gaat om het bewust bevoordelen van de ene groep varkenshouders tov de ander, Zelfs Theo Duteweerd geeft dit aan in de beruchte mailwisselingen. Dan handel je toch niet op de NVV zeggen jullie. Door bewust als eerste de notering bekend te maken wordt de markt gegijzeld door de NVV en kunnen andere vaak alleen maar volgen. De notering is daardoor populair bij de fokkers geworden en heeft daardoor steeds meer marktmacht veroverd. Maar dit is toch democratisch besloten zegt het DB. Jaja, het is teruggekoppeld naar de regiobesturen en die hebben een standpunt ingenomen en dit weer teruggekoppeld naar het DB. Laat nou pak hem beet 80 procent van die besturen uit fokkers bestaan dan weet je wat de uitkomst zal zijn. Hou een referendum onder alle leden en als dan blijkt dat het overgrote deel van de mesters faliekant tegen is kunnen er twee dingen gebeuren, of de notering doekt op of de mesters stappen massaal op. Een andere mogelijkheid is om er een fatsoenlijke transparante referentieprijs van te maken die achteraf gepubliceerd wordt. De groeten, Andre Hebinck

 • jonge boer, Wvl

  volgens mij werken veel mesters in loonkweek voor voederfirma's, wat kan hun die biggenprijs schelen, iedere ronde 18 à 22€ in de pocket! Zo gaat het toch in België..

 • kalkar

  AndreH, je hebt helemaal gelijk. Het gaat naturlijk om de mails van Duteweerd. Een beter bewijs is niet te geven, dat er aan handjeklap wordt gedaan ten gunste van de fokkers, en dus ten nadele van de mesters. En jonge boer Wvl: knap als je met 20 euro alle rekeningen kunt betalen, weet zeker van niet.

 • WT

  Hallo eerlijkomhoog, jij bent blijkbaar de enigste mester in nederland die er nog helemaal niets van snapt. Dit zegt denk ik wel genoeg over jezelf of ben je stiekum toch een fokker. Toon lef en bewijs het tegendeel of durf je niet,mietje.

 • fjam

  hehe, eindelijk ! AndreH je vertelt precies zoals het is ,btw ik hoef me al niet meer af te splitsen heb al een paar maanden geleden van dit frauderende clubje afscheid genomen.dat zich wijs maakt dat ze de belangen van alle varkenshouders behartigt.ps. begon al te denken zie ik het nou zo slecht.

 • joannes

  Nee, @AnderH jij bent voor een systeem waar de fokkers vooral dom en afhankelijk gehouden worden, zodat de mesters afhankelijk van hun eigen opbrengst prijzen de biggenprijzen kunnen bepalen. Zo is het toch altijd geweest in die goede tijd? Fokkers moet je eronder houden en die moeten zich vooral loyaal naar de mesters opstellen! Is je stelling! Nu dit beleid heeft fokkers bijna bij de kop gekost. Dat er nu een ruimere export markt is, en er een specialisme ontwikkelt, is de nieuwe werkelijkheid met een zelfstandige prijsvorming onafhankelijk van de mesters. De mesters krijgen niets meer en niets minder een koekje van eigen deeg. Ze moet hun rendiment niet over de ruggen van de fokker proberen te halen. Zoek je marge verbetering bij je afnemers, daar zit je probleem! En het NVV, wel.... het gezamelijk belang is varkenshouden!

 • joannes

  @peetencristel1, weer die spierballen taal en je egocentrische, egoïstische, myopische houding. Jij bent geen coöpertieve varkenshouder die oog heeft voor de realiteit en de ontwikkeling in de branche. Het enige wat je interesseert is die dominante mesters houding voor je eigen rendiment. Een rendiment wat natuurlijk door vele aspecten wordt bepaald.

 • joannes

  @fjam, jij houdt er van op een of anders manier betweterig, eigenwijs, naar die goede oude tijd te verwijzen dat je nog zelf kon bepalen wat, wanneer, en hoe je de biggen betaalde. Alles natuurlijk refererent aan die actuele vleesvarkensprijs van vandaag die je de ruimte gaf risicoloos die 4 maanden te overbruggen. 4 Maanden, die natuurlijk een futiliteit zijn voor het ondernemers risico van een fokker. Maar dat is niet jouw probleem dat is duidelijk gebleken in die tijden dat de biggen bij gratie mester opgehaald werden. De realiteit is dat solidariteit in de prijsvorming, er mogelijk in bepaalde fokker mester relaties zijn, maar diegene die via een handelaar altijd op het scherp van de snede de biggen kochten er nooit geweest is. De mester, met mogelijk zijn voerleverancier, bepaalde! Fokkers hebben zich onder dit juk vandaan gewerkt met de export! En wen daar maar aan! De tijd dat de NL mester bepaalde is geweest! Samenwerken is ook in jouw belang, al moet je dat nog leren op je oude dag.

 • V.Arken

  @peet wat een vertonong maandag van jou, erg zielig om te zien hoe iemand zo pyschisch aftakelt... accepeer nu een profesionele hulp en richt je aandacht op je bedrijf en vooral gezin...en denk eraan, ontkennen is de eerste fase, moet je even doorheen... Succes en kijk eens op www.ggnet.nl

 • wimpy

  @V.Arken t was maar goed dat zijn zwager er ook was, heeft m nog ff op de gang gezet anders had ie nog meer voor gek gestaan

 • varkenshouder1

  Wat een gezever toch. Het enigste wat hapert is de concurrentie positie van de NL vleesvarkenshouder. De biggenprijs wordt allang niet door hen bepaald maar door het buitenland. Daar zul je in mee moeten en aan de andere kant de kosten omlaag en de opbrengst omhoog. Daar zit de adder en niet in de hoogte van de biggenprijs. De NVV prijs heeft ook niet te hoog gestaan in 2012 dus is de bepaling ervan ook niet verkeerd geweest. Misschien de enigste fout die de NVV gemaakt heeft is dat hij te laag stond in dat jaar!!!
  Andere vraag wordt dan, heeft de vleesvarkenshouderij nog toekomst binnen onze grenzen ???

 • WT

  Hallo Willie Wolfskamp alias wimpy, ik ben dus geslaagd voor de toneelschool want jij en je collega VArken waarschijnlijk ook een LB lid stinken er mooi in, ha ha. Zegt wel iets over jullie niveau net als jouw strontpresentatie. Heeft wel iets weg van jullie geweldige biggenprijs of is het nu biggennotering. Maakt volgens jou toch niets uit.

 • wimpy

  ben niet willie wolfkamp, peetje zou maar een andere toneelschool zoeken als ik jou was @varkenshouder1 ben t helemaal met jou eens,en die mestnotering is zo gek nog niet zo nu ga ik eerst m'n vleesvarkens voeren kan morgen lekker uitslapen

 • boerkebrabant

  ondanks dat het een bestuurlijke beslissing is om de nvv biggenprijs in stand te houden vind ik die volkomen onjuist, de nvv is er voor belangenbehartiging van alle leden en niet voor een prijs bepaling! bestuur, denk daar maar eens goed over na, want ook bij mij heeft de nvv een flinke deuk opgelopen en twijfel of ik na het uitkeren van het aujeskie geld nog wel lid wil blijven?

 • varkenshouder1

  Wat een heisa om niks. De biggenprijs is achteraf 4 euro omhoog moeten corrigeren. Krijgen die fokkers nu nog een nabetaling?

 • joannes

  @boerkebrabant, het siert je dat je zo eerlijk voor je eigen belang uitkomt! Dat calculerende balans zoeken in waar verdien ik mijn centen; waar ligt mijn voordeel? Het gezamenlijk belang van varkenshouders blijkt je niet te interesseren? Het gezamenlijk belang waar het NVV voorstaat. Door zo kortzichtig te reageren en te acteren zal je echter je positie niet verbeteren. De fokkers die nog niet voor de export geschikt zijn zullen zich afvragen waar ze voor fokken wanneer eerst de mester zijn rendement moet verdienen voordat de fokker aan rendement kan denken. Die fokker heeft dan ook maar 2 keuzes; 1) hij zoekt ook de exportmarkt en richt zich op de Duitse biggenprijs - mogelijk met advies van zijn accountant en bank- of 2) hij ziet er geen brood meer in en stopt of wordt gedwongen te stoppen. Jij mag je afvragen wat in je belang is?

 • varkenshouder1

  Mee eens @Joannes. Laten we dan vanaf nu ook samen optrekken met het omlaag brengen van de voerprijs en de absurde mestprijzen die de laatste jaren betaald zijn. Daar zit een groot euvel wat kostprijs betreft. De adder zit in die kosten en niet in de bigkosten. Afgeven op de biggenprijs is het resultaat van een te hoge kostprijs voor voer en mest en een te lage opbrengstprijs voor het varken. Laten we vooral de noteringen in de benen houden. Misschien moet er ook een transparante voernotering komen maar hoe weet ik ook niet. Misschien een omrekenmodel zodat je je eigen voersamenstelling kunt omrekenen naar andere voersamenstellingen met basisnoteringen voor grondstoffen, of is er al zo`n model ?

 • boerkebrabant

  joannes, toevallig verkoop ik elke week biggen, en ja ik wil de hoogste prijs voor mijn biggen.
  maar ik blijf bij mijn standpunt dat de nvv er is voor alle varkenshouders, zowel fokkers(zoals ik) en mesters. een goede monitoring is oke, maar zelf een prijs maken waarbij je dus discussie tussen fokker en mester krijgt, volgens mij is de nvv daar niet voor opgericht

 • Bart Jan

  @varkenshouder1, via mijnvoer.nl zijn de meeste zaken mbt grondstoffen en voersamenstellingen behoorlijk inzichtelijk.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.