Varkenshouderij

Nieuws

Vier keer per dag voeren via trog levert betere groei

Lelystad - Vleesvarkens die viermaal daags worden gevoerd via de lange trog halen vergelijkbare tot iets betere technische resultaten dan vleesvarkens die onbeperkt worden gevoerd via de droogvoerbak.

Dat concludeert onderzoeker Carola van der Peet uit een onderzoek waarbij de vier keer daags trogvoedering werd vergeleken met onbeperkte voedering via de droogvoerbak. Het resultaat is opmerkelijk omdat uit eerder onderzoek met trogvoedering waarbij de varkens drie keer per dag werden gevoerd minder goed groeiden en ook minder voer opnamen.

Van der Peet deed onderzoek met 288 vleesvarkens (144 beertjes en 144 zeugjes). De dieren met dezelfde genetische samenstelling (Tempo x NLY) werden gescheiden opgelegd in hokken met twaalf dieren verdeeld over de twee behandelingen. De dieren die beschikten over een droogvoerbak hadden de beschikking over één vreetplaats per twaalf dieren.

De dieren die vier keer per dag werden gevoerd via de trog namen per dag 60 gram meer voer op en groeiden 27 gram per dag sneller dan de dieren die aan de droogvoerbak werden gevoerd. Er waren geen verschillen in voerconversie en slachtkwaliteit.

In eerder onderzoek waarbij de varkens aan de trog drie keer werden gevoerd per dag, bleek dat de dieren 80 gram minder voer per dag opnamen en 28 gram per dag langzamer groeiden, dan de dieren die via de droogvoerbak werden gevoerd. In de beide onderzoeken waren de resultaten van de dieren aan de droogvoerbak vergelijkbaar. Van der Peet vermoedt dat in de situatie met drie keer per dag voederen de dieren te grote porties in één keer kregen en daardoor te weinig voer opnamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.