Varkenshouderij

Nieuws 1234 x bekeken

Varkensvleesproductie daalt met 1,5 procent

Brussel - De Europese productie van varkensvlees zal dit jaar naar verwachting dalen met 1,5 procent naar zo'n 22,3 miljoen ton. Dat blijkt uit de meest recente schatting van de Europese Commissie. Met haar vorige schatting ging zij nog uit van een productiedaling met 1,9 procent.

De bijstelling van de varkensvleesproductie is een gevolg van een onverwachte toename van het varkensaanbod met 1,4 tot 1,6 procent in grootste Europese productielanden Duitsland, Spanje en Denemarken in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die stijging houdt een verhoging van de varkensprijzen langer tegen dan deskundigen eerder verwachtten.

Voor de laatste drie kwartalen rekent de Europese Commissie wel op een sterke afname van het varkensaanbod in heel Europa. Dat geldt vooral voor Oost-Europa. Voor Duitsland komt de daling uit op 2,7 procent in het tweede kwartaal en 7,2 procent tot 7,8 procent in het derde en vierde kwartaal. Voor 2013 gaat de Europese Commissie uit van een Duitse productieafname met 4,1 procent ten opzichte van 2012. Door het krappere aanbod zouden de prijzen van vleesvarkens de komende maanden kunnen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.