Varkenshouderij

Nieuws 6185 x bekeken 25 reacties

Stijging biggenprijs voorbij

Doetinchem – De stijging van de biggenprijzen is voorbij. Zowel de beurs als de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) houden hun biggenprijzen voor volgende week gelijk. De NVV noteert €52,50 en de beurs €44,50 per stuk.

Het einde van de prijsstijging is een gevolg van een steeds grotere weerstand van varkenshouders tegen de in hun ogen te dure biggen. Ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens ligt de biggenprijs volgens hen te hoog. Zij denken verlies te maken als zij de biggen tegen de huidige prijzen opleggen.

De Duitse en Nederlandse varkensprijzen blijven volgende week gelijk. Duitse slachterijen noteren €1,68 per kilo. Door een niet al te groot aanbod, gaat hun dreigement van begin deze week om hun noteringen met 5 cent per kilo te verlagen niet door. De NVV noteert voor geslachte varkens €1,63 en de beurs €1,64 per kilo. Levende varkens noteren op de beurs €1,32 per kilo.

Laatste reacties

 • fjam

  hehe!! zou er dan onderhand bij die jonge vakbekwame goeie ondernemers toch nog een klein beetje verstand zitten,lijkt onderhand eens beginnen te werken.@ heren fokkers begrijp me niet verkeerd ik betaal jullie graag een goeie boterham maar dat moet ik niet te hoeven financieren dat wil ik op het mesten overhouden, nvv groep!

 • pigs

  voor de goeie orde mesters verdienen vanaf 2001 meer dan fokkers dus niet te vroeg piepen over dure biggen dit geeft geen pas (kijk eens naar lei cijfers bedrijfsresultaten fokkers/mesters)

 • joannes

  @fjam, het is slechts een korte pauze in de stijging! Wanneer de mesters inzien dat er een tekort aan vleesvarkens komt en de prijzen ook voor hen stijgen komen we in de volgende fase met een prijssprong! De vergelijking met de eieren zal niet helemaal opgaan omdat er een ander cyclus, en investeringen voor gelden maar, maar deze vergelijking wordt wel gebruikt door de verschillende onderzoeksbureaus; dus maak je borst maar nat; De stijgingen zijn nog lang niet over, ook niet voor de mestvarkens, al lopen die in de praktijk voor het schaarste aspect, altijd 4 maanden achter op de biggen. Hierbij een rapport wat concreet de vergelijking met de eiersector maakt pagina 5: http://www.bpex.org.uk/article.aspx?id=302042

 • kalkar

  Dus joannes, je bent volop aan het kopen op de huidige lage stand van de termijnmarkt? of toch maar niet?

 • fjam

  ow,pigs gaan we nu zo redeneren.omdat ik in de afgelopen 100 jaar een tijdje heb gehad dat ik er een boterham aan kon verdienen moet ik er nu op afgerekend worden.sgoed menneke.

 • fjam

  @joannes je had pastoor moeten worden want preken kun je wel.maar je hebt pech ik ben een betweterige eigenwijze oude mester,neen ik heb nog niets meegemaakt schei toch uit man met je verhalen ,en stop dat verdedigen van dat nvv. handjeklap en gun iedereen in het traject een boterham en overvraag je hand niet.

 • fjam

  btw de nvv groep begint nattigheid te voelen lijkt het wel dat ze een weekje pauze inlassen,lol.want met markt conforme prijzen heeft dit niets meer van doen,laaielichters.

 • fjam

  mee zulke vrienden heb je geen vijanden nodig!!!

 • joannes

  @melkertje, zolang er ongeloof is er aanbod! @fjam, de historie geeft geen garantie op winst en niet op verlies! De inschatting voor de komende maanden is wat telt. Al kunnen er altijd incidenten plaatsvinden, wat zeker is, is dat groepshuisvesting in héél Europa consequenties heeft, die nu beginnen te tekenen.

 • vaark651

  Over een paar maanden moeten er veel vleesvarkenshouders gedeeltelijk stoppen dan kan de biggenprijs wel eens flink gaan zakken.

 • joannes

  Over 4 maanden weten we het! Ik heb geduld! En J Schuttert wacht niet af zoals uit dat Boerderij bericht blijkt! http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Blogs/2013/2/Slim-boeren-bespelen-1187379W/

 • fjam

  auw dat doet zeer als je dat zo vergelijkt.
  biggen-nvv 52,50...beurs 44,50 , nvv 8 euro hoger.resultaat stuwen!!
  vleesvarkens-nvv 1.63...beurs 1,64, nvv 1cent lager.resultaat drukken cq geenbelang bij .geen commentaar.

 • haag

  Volgens biggenprijsschema verdienen we allemaal te weinig:
  Kostprijs per kg varkensvlees 2,04 euro
  Kostprijs van een big van 25kg 60,08 euro

 • drientje

  Kijk, Jan Schuttert biedt geld voor biggen die over 14 weken slachtrijp zijn.
  Vraag de voerleverancier voor welk hij de big slachtrijp wil maken en maak dan de overweging om de big wel of niet te kopen. Alle redenaties ten spijt, zo moeilijk is het niet.

 • bul

  Zoals Drientje als schrijft mensen ga eens rekenen en ga afspraken maken kun je dat niet dan ben je helaas geen ondernemer en kun je beter stopen.

 • Gebr.hendrikx

  Drientje en bull:Schuttert biedt prijs voor maximaal 1 auto per klant,dus verhaal van drientje gaat slechts op voor 205 biggen.
  De rest zal je op vrije markt onder moeten brengen of tegen lagere prijs op termijnmarkt en aangezien het kleine aantal wat op termijnmarkt verhandeld wordt zijn er mijns inziens weinig kopers die prijs lang van tevoren vast willen leggen

 • Gebr.hendrikx

  Schuttert koopt maximaal 60 auto's in 3 maanden,zijn er dus max. 4 tot 5 per week dus zo zeker is hij niet dat de prijs gehaald gaat worden.
  4 tot 5 auto's zijn peanuts op het totale wekelijkse aanbod.
  Termijnmarkt Frankfurt voor Juni staat op 1,765 met een omzet van 0 contracten dus er wordt nog geen handel gedaan op Juni.
  Wie kan mij uitleggen waar dan de prijs op gebaseerd wordt als er geen handel op gedaan wordt?
  Alleen in April 3 contracten en in Mei 1 contract van 8000 kg zegt mij helemaal niks!

 • joannes

  @Gebr.hendrikx, wat te denken van dit bericht uit februari 2011 http://www.vilt.be/Europese_opslagregeling_ontving_66000_ton_varkensvlees en gecombineerd met de verschuivingen die plaatsvinden veroorzaakt door de groepshuisvesting, is er voldoende onzekerheid dat de slachthuizen hun haken niet volkrijgen! Nu, en op een lage capaciteit draaien is ook funest voor de heren verwerkers. Dus stel dat niemand weet wat de prijs gaat doen in Juni, de slachthuizen zijn zich nu al aan het indekken voor onderbezetting wat ook veel geld kan kosten, naast de sociale consequenties voor hun medewerkers. En dat indekken doen ze via een handeltje met Jan Schuttert. Één garantie hebben ze, logistiek kosten laag en beste varkens zolang ze ze kunnen uitkiezen. En daarboven op heeft Jan tot op heden de aandacht van de Pers en de Mesters. Het zijn waarschijnlijk op die manier de goedkoopste varkens voor die periode. Daarbij, stel dat zich gaan indekken op de termijn markt, zou dit zoveel (garantie) geld in beslag nemen dat ze met hun krappe kasposities niet meer uitkomen. Ze moeten immers de retail ook voorfinancieren. Van de verwerkers hoef je dus geen prijsvorming te verwachten voor op een termijn van 14 weken. Die zijn te druk met de eerste 4 weken.

 • Noordam2

  lijkt me lastige beroepen, mester en of fokker
  succes gewenst door een akkerbouwer

 • kalkar

  Joannes, maak het nou niet moeilijker dan het is. Het is vrij eenvoudig zoals ik al uitgelegd heb. Verder is b.v. Tönnies groot genoeg en financieel sterk genoeg om middels een bankgarantie zijn hele inkoop voor die maanden via de termijnmarkt vast te leggen. Hij weet dus precies zijn inkoop van zeg maar 1.78 euro.

 • zeugenbedrijf1

  @drientje, je beschrijft in feite een vraaggestuurde markt, waarbij de ondernemer de rationele overweging kan maken om biggen/ varkens te produceren tegen een van tevoren te calculeren kostprijs. De realiteit is dat de meeste ondernemers met handen en voeten gebonden zijn , en door de vele financiële verplichtingen aan diverse partijen, geen vrije keuze meer kunnen maken .En zoals wekelijks blijkt elk financieel aanbod te accepteren hebben.

 • BoB de Bakker

  @gebr.hendrikx, Schuttert zet meer om dan 60 auto's in drie maanden! Ik denk dat hij door deze actieer 60 auto's extra heeft.

 • Gebr.hendrikx

  Schuttert koopt maximaal 1 auto per klant en maximaal 60 auto's totaal voor de vaste garantieprijs!

 • info141

  Vlgs vakblad Varkens draaien de zeugenboeren met een gemiddeld rendementspercentage t.o.v. het totaal geïnvesteerd vermogen van 5% en de vleesvarkensboeren met een percentage van 7%. Zegt niet alles, ok. Hoe laag de percentages ook, naar maatstaven van andere bedrijfstakken, mogen lijken, Er zijn binnen de bedrijfskolom nog schakels, die zelfs deze percentages niet halen.

 • pigs

  @info141 deze cijfers kennen geen arbeidsvergoeding lang leve de lol, vakblad varkens durft al jaren niet realistisch te zijn

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.