Varkenshouderij

Nieuws 3286 x bekeken 3 reacties

Spanje vraagt weer volop Nederlandse biggen

Hardenberg - De export van Nederlandse biggen naar Spanje leeft sterk op. Uit voorlopige cijfers van de Productschappen Vee en Vlees en Eieren blijkt dat in de eerste elf weken van dit jaar 81.242 biggen naar Spanje gingen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 5.452 biggen.

De vraag groeit niet alleen, maar de basis onder de biggenexport naar Spanje is nu ook wezenlijk anders dan in het verleden, verklaart Benny ten Thije, commercieel directeur van handelsbedrijf Select Porc. Spanje is geen land meer voor restpartijen biggen. De integraties die Nederlandse biggen kopen hechten waarde aan zaken als genetica, diergezondheid, uniformiteit en herkomst. Ze willen het liefst jaarrond biggen van dezelfde vermeerderaars, legt Ten Thije uit.

Select Porc exporteerde dit jaar zo'n kwart van alle Nederlandse biggen voor Spanje. In de meeste gevallen gaat het om koppels gelten met beertjes. De biggen bestemd voor de Spaanse markt hebben veelal een Piétrian-achtige vader, of een Talent-vader.

De reden dat Spanjaarden veel duidelijker aan de markt zijn dan vorig jaar is dat er integraties zijn die nog in de ombouw zitten naar groepshuisvesting voor drachtige zeugen, waardoor de biggenproductie achterblijft. Desondanks gaat Ten Thije er niet vanuit dat de toegenomen vraag tijdelijk is. Hij verwacht dat Spanje op termijn ook buitenlandse biggen nodig heeft om in de vraag naar varkensvlees te voorzien.

De uitvoer van Nederlandse biggen trekt over de hele breedte iets aan dit jaar. Uit voorlopige cijfers blijkt dat in de eerste elf weken 55.000 Nederlandse biggen meer werden geëxporteerd dan vorig jaar.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.