Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Normen aflatoxine in varkensvoer niet overschreden

Utrecht - De normen voor aflatoxine in varkensvoeders zijn niet of nauwelijks overschreden. Die conclusie trekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit haar onderzoek naar de met aflatoxine besmette maispartijen.

Een deel van de besmette mais is terechtgekomen in varkensvoeders. De mais is gemengd met andere grondstoffen en daardoor zijn de aflatoxinegehalten zo verdund dat de normen niet zijn overschreden. De NVWA meldt dat verdachte mais uit Servië geleverd in Duitsland is doorgeleverd naar Nederland en is terechtgekomen bij vijf Nederlandse mengvoerbedrijven. De mais is verwerkt in varkensvoer. De NVWA doet traceringsonderzoek naar deze partij mais op de vijf mengvoerbedrijven.

Een andere partij mais uit Roemenië is Nederland via België binnengekomen en is geleverd aan drie Nederlandse mengvoerbedrijven. Ook hier is de mais verwerkt in varkensvoer en doet de NVWA een traceringsonderzoek. Eén van deze drie mengvoerbedrijven heeft gemeld dat de mais die het kreeg geleverd geen te hoge gehalten aflatoxine bevatte.

Directeur Francine van Rossem van Trustfeed, de organisatie die voor de Nederlandse mengvoersector de kwaliteit van grondstoffen en grondstofleveranciers monitort en bewaakt, zegt dat de mais van oogst 2012 uit Servië, Hongarije en Roemenië van matige kwaliteit is (met te hoge gehalten aan aflatoxine) als gevolg van de weersomstandigheden in het groeiseizoen. Trustfeed had zes weken geleden de eerste signalen dat de mais uit deze landen van mindere kwaliteit is dit jaar. De organisatie heeft de mengvoerbedrijven op de hoogte gesteld. Volgens Van Rossem is de partij Roemeense mais ook boven water gekomen door de controles van Trustfeed. Aflatoxine komt volgens Van Rossem in opeengehoopte haarden voor in de partijen mais. De bemonstering van dergelijke partijen vergt daarom de nodige zorgvuldigheid.

Laatste reacties

 • politiek

  Mogelijk een afleidingstrucje. ?
  Bij herhaling wordt er gewezen op de gevaren van het uiterst gevaarlijke kankerverwekkende gifstof Aflatoxine in melk.
  Niet voor niets liggen waardes daar ook veel strenger bij melkvee.
  RIKILT en RIVM kunnen de veiligheid van onze kleuters en peuters NIET garanderen hebben ze eerder gerapporteerd. Met name had dat betrekking op gehaltes AFLATOXINE in melk.

 • InekeEijck

  Toch jammer dat er weer ondeugdelijk voer bij de varkensbedrijven geleverd wordt. En de boeren maar hun best doen om het antibioticagebruik te reduceren. Aflatoxine in het voer van varkens heeft misschien niet gelijk nadelige effecten voor de humane gezondheid, maar de varkensgezondheid wordt daarmee wel onder druk gezet. De varkens moeten dan toch maar weer een snufje antibiotica extra krijgen om het slechte voer te compenseren. Dat verhoogd weer de kans op resistentie vorming en mogelijk dat er ook nog wat residuen antibiotica in het vlees terecht komen. Dus via een omweg toch weer nadelig voor de humane gezondheid. Jammer dat de NVWA deze zienswijze niet meeneemt.
  Dus veehouders, als jullie weten dat je mengvoer hebt van deze besmette partijen mais, is het goed om nu een monster van het voer in de vriezer te leggen. Als er komende maanden problemen opduiken op je bedrijf, heb je wat te bespreken met je voerleverancier (vergoeden of naar een andere gaan) .
  Dit is een oproep aan de varkenshouders, om dit gedrag van voerleveranciers niet te accepteren, jullie als boeren worden er op aan gekeken door de maatschappij.

Of registreer je om te kunnen reageren.