Varkenshouderij

Nieuws 2586 x bekeken 10 reacties

Nederlandse vleesprijs 2012 hekkensluiter in ISN-landenvergelijking

Damme - De varkensvleesprijzen in Nederland waren vorig jaar niet alleen zoals gebruikelijk lager dan in Duitsland, maar bleven ook achter bij het Deense prijsniveau. Dat constateert de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN in zijn nieuwe jaarlijkse landenvergelijking. Daarin zijn tevens Spanje, Polen en Frankrijk opgenomen.

Spanje was vorig jaar topper met een prijs van gemiddeld 1,765 euro per kilo. Dat was 14,5 cent ofwel 9 procent hoger dan in 2011. Nederland bungelt in deze ranglijst helemaal onderaan met 1,594 euro. De Deense en Duitse gemiddelde noteringen waren resp. 1,647 euro en 1,651 euro. In Polen en Frankrijk werd 1,679 euro en 1,655 euro uitgekeerd. De ISN wijst er voor wat betreft Spanje op, dat door de varkenshouders veelal wordt gewerkt op loonbasis. In plaats van de notering krijgen ze een vooraf overeengekomen vergoeding per varken, aldus de Duitse organisatie.

Laatste reacties

 • drientje

  Dit is natuurlijk een gemiddelde prijs. Dit zelfde is het geval met voer en big aankoop. Ga er maar van uit dat een grotere omvang ook in de prijsstelling gunstig uitpakt. Dan kan elke ondernemer zijn conclusie wel trekken bij welk categorie hij hoort.

 • bertes

  nog meer keten, meer duurzaam, nog groter, meer welzijn, nog schoner,
  eerst in bad in plaats van douche voor dat je de stal in gaat. ook na het eten met je vrouw. weer eerst onder de douche.
  alles om de kostprijs te laten zakken. kunnen we nog weer goedkoper werken.
  het is een uitdaging, (zo lijkt het) om de goedkoopste te zijn.

 • hans.vanhoeven1

  ISN vergelijkt alleen noteringen, netjes omgerekend naar een (Duits) standaardvarken en ex.btw, maar ze rekenen toeslagen niet mee. Aangezien ze voor NL de Montfoort-notering nemen, lopen ze naar schatting vier cent achter op de werkelijk uitbetaalde prijs.
  Robert Hoste, LEI.

 • joannes

  Maar @hans.vanhoeven1, met die 4 ct extra blijven ze hekkesluiter toch? Al wordt het verschil aanzienlijk kleiner!

 • info141

  Als je meer dan 70% moet exporteren heb je, in vergelijking met andere landen, niet zoveel te vertellen. De Spaanse slachters beuren 7 maanden per jaar superprijzen voor hun vlees, de andere 5 maanden hebben ze geen moeite om te dumpen. Duitsland produceert ± 120% van hun nationale behoefte. Die relatief kleine overproductie van 20% dumpen ze graag bij de buren. Voor de basis (100%) beuren ze ook superprijzen voorn hun vlees !! Maar wij moeten 70% DUMPEN !!!

 • joannes

  Dus @info141, we moeten ons geen illusie maken over een onderscheidend product wat kan concurreren op de overige nationale markten. We kunnen met prijsconcurrentie een beetje van de room in die andere landen afschuimen! Maar ...zullen altijd de laagste prijzen beuren?

 • info141

  Varkensvleesonderdelen zijn een soort van commodity. Daar krijg je, al willen we dat graag, in de internationale markt geen onderscheid in gemaakt. Dus zal ons vlees, vanwege de grote exportdruk, inderdaad altijd de laagste prijs scoren. Dat is de realiteit. Op zich geen probleem als je ervan uitgaat dat wij in staat zijn om kostprijstechnisch het goedkoopst te produceren.

 • info141

  Wat mijns inziens wel verstandiger zou zijn, is dat de grote groep kleine en middelgrote varkensbedrijven 'à la Van Drie' zich verenigen en een verkoopkantoor oprichten, van waaruit ze, in overleg met alle slachterijen, 4 maanden voorafgaand aan de levering, hoeveelheden en prijzen afstemmen. Dan word je niet voor een negatief voldongen feit geplaatst op het moment dat je varkens aan de poort van het slachthuis staan. Meer overleg in ieders belang.

 • info141

  Zolang we meer blijven produceren dan waar de markt direct behoefte aan hebben, blijven we in een duwmarkt zitten. En dan hebben, zowel de boeren als de slachters, niks te vertellen. Maar denken we dat we, met 1 ster of 100 sterren, ons product kunnen onderscheiden van het vlees uit Duitsland, Spanje, Denemarken of waar dan ook vandaan, is een illusie !!

 • joannes

  Dat is dan duidelijk@info141! Het prijsventiel en daarmee ook het productie ventiel zit in Nederland. Wanneer er vraag ontwikkelt hebben we de voordelen en andersom de nadelen. Is dit met voorverkopen op te lossen of zullen de grote met hun lage kostprijzen altijd de kleine mesters de bocht afsnijden door het net iets goedkoper te doen? Coördinatie wordt hiermee het voorkomen van verlies maar ook minder prijsdruk voor de grote, en daarmee een langzame vergiftiging omdat het ¨manco¨ langzaam naar de grote en buitenlandse mesters sluipt die natuurlijk ook rendabeler worden met zo´n aktie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.