Varkenshouderij

Nieuws 3193 x bekeken 1 reactie

Luchtwasser verplicht in Noordrijn-Westfalen

Dortmund - Nieuwe stallen voor meer dan 2.000 vleesvarkens of 750 zeugen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen dienen te worden voorzien van een luchtwasser.

De regeling gaat per direct in. Voor zover dit (technisch) mogelijk is, moet er ook op bestaande stallen een wasser komen. Voor bestaande stallen geldt een overgangstermijn van drie jaar. Dit maakt het ministerie van landbouw van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bekend.

Voor stallen met minder dan 2.000 varkens en pluimveestallen wordt een luchtwasser verplicht als de stal schadelijk effecten oplevert voor het milieu. Milieuminister Remmel van Noordrijn-Westfalen verwacht echter dat de luchtwastechniek doorontwikkeld wordt en ook geschikt wordt voor kleinere stallen en op termijn gemeengoed wordt in heel Duitsland.

Varkenshouders in Noordrijn-Westfalen zijn woedend, schrijft Schweinezucht und Schweinemast (SUS) op haar website. Volgens de boeren zijn filters nog niet praktijkrijp. Daar komt bij dat boeren in deze deelstaat worden geconfronteerd met een concurrentienadeel ten opzichte van collega's in andere deelstaten. Ze becijferen de kosten van een luchtwasser op circa 5 euro per afgeleverd varken.

De regeling geldt ook voor stallen ver van de bewoonde wereld en zeer waarschijnlijk ook voor boeren die net een vergunning  op zak hebben voor de bouw van een nieuwe stal.

Eén reactie

  • Gebr.hendrikx

    750 zeugen zijn er mij meer dan genoeg

Of registreer je om te kunnen reageren.