Varkenshouderij

Nieuws 2426 x bekeken 4 reacties

LTO: doelen voerspoor worden niet gehaald

Heelweg - De gezamenlijke ambitie van LTO en de diervoederindustrie om via het zogeheten voerspoor de fosfaatproductie in de varkenshouderij 10 miljoen kilo te verlagen voor 2013, wordt niet gehaald. Dat bleek tijdens een ledenbijeenkomst van LTO Vakgroep Varkenshouderij woensdagavond in Heelweg (Gld).

Reden voor de vertraging is dat de definitieve voerspoor-verordening lang uit blijft en verbeteren van fosfaatefficiëncy niet leeft onder varkenshouders. In 2011 presenteerden LTO en Nevedi de plannen voor het voerspoor. Doel was in dat jaar de fosfaatproductie in varkenshouderij 5 miljoen kilo te drukken en voor 2013 nogmaals met dezelfde hoeveelheid. De reductie bedraagt nu 2 miljoen kilo, voornamelijk bijvangst, erkent Wiebren van Stralen, beleidsadviseur LTO Noord Mest & Mineralen. Hij verklaart dat de reductie is bereikt omdat de rekenregels op bepaalde punten zijn aangepast en varkenshouders massaal beren mesten.

Aanvankelijk was de doelstelling om dit jaar op streefwaarden voor fosfaatbenutting te zitten van 47 procent bij vleesvarkens en 43 procent bij zeugen, dat is nu 
3 procent lager.

Volgende maand is de definitieve Verordening voerspoor van het Productschap Diervoeders (PDV) een feit. De minimale fosfaatefficiency in de PDV-verordening is 37 procent voor zeugen en 41 procent voor vleesvarkens. Deze ondergrens werkt met terugwerkende sinds 1 januari dit jaar

Middels de PDV-verordening is het mogelijk varkenshouders te sanctioneren die onder de minimum efficiencywaarden zitten. Een boeteregen lijkt onwaarschijnlijk. Het voerspoor is een ’stimuleringsmaatregel’, verklaarde Van Stralen tegenover de aanwezig varkenshouders.

Laatste reacties

 • drientje

  Hieruit blijkt wel hoeveel achterban de LTO nog in de varkenshouderij heeft.
  Nagenoeg nihiel dus.

 • bertes

  ik ben het allang moe als boer, de laatste 15 jaar.
  steeds komen er streefwaarden. en die halen we ook steeds. (fosfaat normen of antibiotica enz.)maar steeds als beloning.
  worden de regels verder aangescherpt.

 • alco1

  Het is zo wie zo ontzettend dom dat men daaraan nog steeds medewerking verleent. Ziet men dan niet de steeds verder gaande verschraling in de grond en de gewassen. Juist dat is net niet duurzaam, ook in verband met Co2 omzetting.
  Ploegen raakt al uit het zicht omdat er dode grond naar boven wordt gebracht.
  Zelfs in de bovenste laag zit al te weinig bemesting en gaat men rijen bemesting toepassen. Hoelang duurt het nog dat men plant bemesting moet toepassen om nog een schraal gewasje te kunnen telen.

 • hans veghel

  de nvv heeft niet ingestemd met het voerspoor want we moeten toch mest verwerken lto heeft dit er door geduwd

Of registreer je om te kunnen reageren.