Varkenshouderij

Nieuws 2365 x bekeken 1 reactie

ISN kritisch over afrekeningswijziging Vion

Düsseldorf - Vion past met ingang van 11 maart in de slachterijen in Emstek en Lingen de FOM-afrekening aan aan die van concurrent Tönnies.

Volgens varkenshoudersorganisatie ISN betekent de nieuwe formule die verschillende slachterijen nu toepassen een verslechtering. In de praktijk houdt de aanpassing in dat een extra korting van tot 17 cent per kilo kan worden toegepast. “Gemiddeld per partij zijn daardoor financiële nadelen van 3 tot 4 euro per varken of zelfs nog meer mogelijk.” De korting gaat gelden voor varkens met minder dan 0,95 AutoFom-punten per kilo geslacht gewicht. Veel andere slachterijen gingen afgezien van Tönnies Vion al voor met soortgelijke wijzigingen, aldus de ISN, die zich vooral verzet tegen de korte termijn waarmee Vion de maatregel doorvoert. “Dat leidt tot een aanzienlijke belasting van de bij voorbaat al moeilijke economische situatie op de bedrijven.”

De ISN heeft in het verleden al regelmatig geprotesteerd tegen de korte termijnen die de slachterijen hanteren als ze uitbetalingsaanpassingen doorvoeren. De vakbond vindt dat dergelijke veranderingen eerder moeten worden gecommuniceerd, zodat vleesvarkenshouders er beter op in kunnen spelen.

Eén reactie

  • Gebr.hendrikx

    Ironisch dat Vion Dld vettere varkens harder gaat korten terwijl Vion NL vettere varkens juist minder gaan korten.
    Ben maar eenvoudig varkensboertje maar waarom zet Vion Dld de vettere varkens dan niet via NL af en Vion Nl de betere varkens via Dld?
    Waar zit nu eigenlijk de kracht van dit grote concern?

Of registreer je om te kunnen reageren.