Varkenshouderij

Nieuws

Betere stemming op Duitse varkensmarkt

Rheda-Wiedenbrück - De stemming op de Duitse varkensmarkt is deze week iets beter dan in de voorgaande weken. Slachtrijpe dieren brachten woensdag op de Duitse veiling Teleporc 1 cent meer op met €1,73 per kilo geslacht-gewicht.

Duitse slachterijen en de Duitse organisatie van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch volgen die prijsverhoging donderdag nog niet. Zij houden hun noteringen gelijk op €1,68 per kilo. Dat is precies dezelfde prijs als een jaar geleden. Voor varkenshouders is dat niet gunstig, omdat hun voerkosten het afgelopen jaar wel flink zijn gestegen.

Duitse slachterijen zeggen dat zij voor volgende week nog voldoende dieren aangeboden krijgen voor vier slachtdagen. Zij hebben er dan ook minder belangstelling voor. Handelaren spreken van een krap aanbod, zelfs voor een korte slachtweek.

De Duitse afzet van varkensvlees liep vorige week wat vriendelijker vlak voor Pasen. Toen kon de Duitse varkensprijs wat stijgen, maar dat gebeurde niet. Van een grote kooplust bij supermarkten is voor volgende week geen sprake. Consumenten doen het deze week rustiger aan met hun vleesinkopen. Slachterijen spreken dan ook van een moeizame handel.

Voor de komende weken blijft het aanbod van vleesvarkens naar verwachting krap, zeker voor volle slachtweken. Over ruim vijf weken valt er voor het eerst weer een slachtdag (Hemelvaartsdag) uit.

Het krappe aanbod zou moeten leiden tot hogere varkensprijzen op korte termijn. Ondanks de daling van de prijs van vleesvarkensbrok bij het onderzoeksinstituut LEI met €0,30 naar €31,75 per 100 kilo voor deze maand, halen veel vleesvarkenshouders hun kostprijs niet met de opbrengst van hun slachtdieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.