Varkenshouderij

Nieuws 11059 x bekeken 19 reacties

‘Wantoestanden bij Brabantse varkenshouder’

Zeeland - De gemeente Landerd dreigt met een dwangsom voor een varkenshouder in het dorp Zeeland (Noord-Brabant). Bij een controle donderdag zijn diverse overtredingen geconstateerd. Een politieagent meldde dat er vele dode aangevreten en zieke varkens in de stal lagen.

Wethouder Hetty Tindemans zei vrijdag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gewaarschuwd. Vanwege de overvolle mestputten en de met mest verzadigde bodem heeft de gemeente een dwangsom tot 50.000 euro aangekondigd. Eerder deze maand werd bij de varkensboer al geconstateerd dat hij illegaal enkele tonnen mest in het water had geloosd.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Moet deze man niet geholpen worden in plaats van straffen??

 • joannes

  @Bob de Bakker, Dat is precies het probleem bij boeren die depressief of ziek worden, er is niemand die juridisch de verantwoordelijkheid voor de dieren neemt of kan nemen ook is de situatie ernstig; hij of zij blijft verantwoordelijk! Daar zou iets voor geregeld moeten worden dat zaken niet uit de hand lopen waar de hele bedrijfstak weer door in de verkeerde aandacht komt. Aan de ander kant, wanneer betrokkene niets wil of (financieel) kan, blijven dit soort situaties voorkomen, en... meer in crisistijd!

 • alco1

  Als er al een maand geleden onrechtmatigheden bij deze boer geconstateerd zijn, dan zou dit nu nooit mogen gebeuren. Direct ingrijpen met begeleiding.

 • arkova

  Komt daar niet iedere maand een dierenarts ? Die is toch niet blind ?

 • el

  Jammer dat zoiets voorkomt maar die persoon moet hulp hebben ,geen boete.

 • BoB de Bakker

  @joannes, moet een dierenarts dan niet aan de bel trekken dat een burgemeester die boer rechtsonbekwaam kan verklaren? Nu is het net zo lang doormodderen totdat de veestapel in beslag word genomen, met alle gevolgen van dien. Mij dunkt, er zijn genoeg ex boeren die het een tijdje waar kunnen nemen. Iets voor ZLTO, een vrijwilligersbank?

 • joannes

  Ik, vrees @Bob de Bakker, dat in een aantal gevallen zelfs de dierenarts niet op tijd kan signaleren. Het zal de omgeving moeten zijn, in de vorm van een veerijder, of een leverancier die, zijn vermoedens of zelfs bewijzen heeft, dat iets uit de hand loopt, die eea signaleert, desnoods anoniem. Bij een organisatie die daarvoor vertrouwens personen hebben die discreet informeren en contact zoeken om wanneer er iets aan de hand is hulp te bieden in een vorm dat er geen dieren leed of wat dan ook gerapporteerd gaat worden in de publieke pers. Dat schaade betrokkenen en de branche. Die vertrouwensman moet natuurlijk op diverse bronnen, afhankelijk wat nodig is, een beroep kunnen doen zodat de schade minimaal is. en verholpen kan worden.

 • arkova

  Een vorm van onder curatele,of begeleiding indien tijdig genoeg zou dan misschien nog uitkomst kunnen brengen,want met een markt zoals die nu is is in de varkenshouderij is het hek van de dam en gaan er echt ongelukken gebeuren zo die al niet plaats vinden!

 • schoenmakers1

  ingrijpen door bestuurders? zou het niet zijn dat door alle onnozele regelgeving die persoon door de bomen het bos niet meer ziet? Het zou misschien niet verkeerd zijn om een boer boer te laten zijn

 • Henk63

  Voor dergelijke situaties is er 'Het vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren'. Bij het Vertrouwensloket kun je terecht met vragen en meldingen over verwaarlozing bij landbouwhuisdieren. Het gaat om bedrijfsmatig gehouden runderen, varkens, schapen, geiten en kippen. Dit loket is een initiatief uit de veehouderijsector en bedoeld om het aantal gevallen van verwaarlozing tot een minimum te beperken. Een groot aantal organisaties in de agrarische sector zijn hierbij aangesloten. Voor meer informatie zie de website van het vertrouwensloket.

 • Janssen4

  Terzijde dit is een biologische boer

 • groot7731

  Instanties als waterschap, gemeenten en VWA kunnen toch ook melden bij dat vertrouwensloket i.p.v. het luid van de daken te schreeuwen. Ik wil dat loket wel hulp bieden!

 • Wb43Ur

  W.B
  Deze man staat het water aan de lippen heeft geen geld meer hij moet
  gewoon eerder stoppen hoe erg ook want nu zit hij nog dieper in de put.

 • gerjan slingenbergh

  Bij mijn weten speelt het probleem al enkele jaren op dit bedrijf. Natuurlijk is dat de verantwoordelijkheid van de boer. Maar ik vind de veevoerleveranciers, de afnemers van de varkens, de dierenartsen en andere bedrijven die aan het bedrijf verdienen ook verantwoordelijk. Ze hebben maar doorgeleverd en niet ingegrepen.

 • j.verstraten1

  Ken deze situatie niet. Ik weet wel van vergelijkbare situaties dat de omgeving/dierenarts/voerleverancier ea. het vaak wel aan zien komen maar niet in kunnen of mogen grijpen aangezien strikt juridisch gesproken er wel eerst concrete overtredingen moeten zijn. Kun je als voerleverancier afleveren weigeren? Kun je medische zorg weigeren als dierenarts? Betreffende ondernemers willen vaak ook niet geholpen worden. Uit voorzorg ingrijpen is niet mogelijk. Sommige worden met regelmaat 'geadviseerd' door oa. de VWA. Pas als het echt uit de hand loopt kan men van bovenaf ingrijpen. En dan heb je gelijk het hele circus erbij.

 • gerjan slingenbergh

  Het gaat hier niet uit voorzorg ingrijpen om dat de situatie op dat bedrijf al jaren niet klopt. Als toeleveranciers samen waren opgetreden was het misschien te voorkomen geweest. Maar iemand moet dan wel het initiatief nemen.

 • anton1937

  Volgens Omroep Brabant betreft het een biologische varkenshouder,blijkbaar is dat de oplossing ook niet.Stoppen met je bedrijf of de zaak anders aanpakken. Als je twijfelt stoppen,dat bespaard veel ellende voor jezelf en voor je familie.

 • Schijf

  Heel goed, deze boer moet geholpen worden en de rechtsongelijkheid tussen andere lidstaten moeten opgeheven worden. In nederland staat alles strak van de boete's en in duitsland rijden ze de mest gewoon over het land om maar een voorbeeld te noemen. Regelgeving akkoord en handhaven ook maar wel met redelijkheid en billikheid en opgesteld door personen die weten wat de zeggen en hoe te handelen.

 • huisvader

  Duur voer , in verhouding lage prijzen , misschien tegenvallende resultaten , hoge mestafzet kosten , psychisch misschien beetje in de war , kortom neer waardse spiraal , deze man heeft hulp nodig . Respect voor de collega's die het ondanks alle voorgenoemde omstandigheden wel allemaal netjes rondbreien varkenshouderij al jaren lang crisis , waarom moet dit nou weer aan de grote klok help de man in stilte, los het op.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.