Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Vrijspraak voor Limburgse varkenshouders

Roermond - De Roermondse rechtbank heeft twee Limburgse varkenshouders vrijgesproken van overtreding van de meststoffenwet.

De rechtbank zegt dat de Algemene Inspectiedienst (AID) bij de berekening van het aantal gehouden dieren uitgegaan is van aannames, die niet opgingen voor de betrokken bedrijven.

De varkenshouders zouden in 2009 meer varkens gehouden hebben dan het aantal varkensrechten. De varkenshouders kregen in de rechtszaal steun van een getuige-deskundige van DLV Intensief Advies, die uitlegde dat het gezien de specifieke bedrijfsomstandigheden aannemelijk was dat de uitgangspunten van de Algemene Inspectiedienst niet klopten. De AID had biggen als vleesvarkens geteld, terwijl de dieren nog niet het gewicht van 25 kilogram hadden bereikt. Volgens de DLV'er was de AID de fout in gegaan, doordat het niet gerekend had met de rondesnelheid, die bij de betrokken bedrijven hoger ligt dan het gemiddelde waarvan de AID uitgaat.

Advocaat Theo Linssen had voor beide boeren vrijspraak bepleit.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  Nu een straf voor de aid, ze hebben immers moedwillig deze varkenshouders beschadigd!

 • groot7731

  Hoewel, een big van 25 gram, wie heeft die?

 • jordi 1455

  denk dat het 25kg moet zijn.

 • Jan Braakman

  Inderdaad - gram moet kilogram zijn. De fout wordt hersteld.

 • Frenske

  Er word aan alle kanten gerommeld in de vee en vlees sector,dat is al jaren consumenten bedriegen en deze pikken dat tot nu toe,maar hoe lang nog.

 • masmas

  frenske,
  de minderheid zijn bedriegers, de meesten menen het wel goed

 • jordi 1455

  Frenske helaas kijk je altijd naar de negativiteit die van uit onze sector komt en niet de goede dingen. Er zijn altijd mensen die willen knoeien voor eigen gewin, maar dat zijn mensen zonder verantwoordelijkheidsgevoel. de meeste boeren hebben wel verantwoordelijkheidsgevoel en weten als ze onverantwoord te werk gaan dan pakken ze je ooit en krijg je een vette boete en dat kan je bedrijf zwaar in de problemen brengen.

 • marc47

  De media springt op dergelijke zaken, en vergroten dit uit, zo word het idee gevormd dat dit algemeen is. Niets is minder waar, de meeste fraude gebeurd door tussen personen die niets met landbouw te maken hebben. Kijk maar naar het paardenvleesschandaal.

 • jk.

  oneervol ontslag? das het beste.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.