Varkenshouderij

Nieuws

Varkens in Zicht trapt af voor Weekend

Overloon - Stichting Varkens in Zicht is begonnen met de voorbereidingen voor het Weekend van het Varken. De stichting heeft een oproep gedaan aan varkenshouders om hun bedrijven open te stellen voor het publiek in het weekend van 14 en 15 september.

Volgens projectleider Mechie Beurskens streeft de organisatie naar veertig deelnemende bedrijven in het Weekend van het Varken. Afgelopen jaar deden er 38 bedrijven mee. Het ging om de 21 zichtstallen en 17 andere varkensbedrijven. Vooral in de provincies Zeeland, Zuid Holland, Utrecht, Flevoland en Groningen zou de organisatie graag deelnemers in willen schrijven. "Tot nu toe is van ruim dertig bedrijven bekend dat ze dit jaar weer meedoen aan het Weekend", aldus Beurskens.

2013 is het laatste jaar dat de activiteiten van de Stichting Varkens in Zicht worden gefinancierd vanuit het Productschap Vee en Vlees. Voor de komende jaren zal de organisatie op zoek moeten naar een nieuwe manier van financiering. De organisatie werkt met een begroting van zo'n 150.000 euro voor het Weekend van het Varken en de promotie van zichtstallen bij het publiek. Verder zijn er nog ettelijke tienduizenden euro's nodig voor de ondersteuning van de varkensbedrijven met zichtstallen en het verzorgen van achtergrondinformatie. Dat geld kwam tot nu toe van het Productschap Vee en Vlees. Het productschap wordt dit jaar zoals bekend ontmanteld, en dat betekent dat Varkens in Zicht op een andere manier aan zijn geld moet komen.

Later deze maand komt het onafhankelijke bestuur van Varkens in Zicht bij elkaar om zich te beraden over de te volgen strategie. Beurskens wil er nu nog niets over zeggen. Wel is het volgens haar duidelijk dat er veel van de varkenshouders zelf afhangt. "Zij zullen het voor een belangrijk deel zelf moeten gaan doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.