Varkenshouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:22 feb 2013

VP Minovia wil mestverwerking van de grond helpen

Venray - Het bedrijf VP Minovia, een joint venture tussen het Nederlandse bedrijf VP Systems en het Belgische bedrijf Renovia wil zo snel mogelijk vier à vijf mestverwerkingsinstallaties realiseren in het gebied Oost-Brabant/Noord-Limburg.

Op die manier wil het bedrijf de mestverwerking in Oost-Brabant/Noord-Limburg van de grond krijgen. Het bedrijf presenteerde zijn plannen in een symposium in Venray. Varkenshouders kunnen hun mest leveren tegen een tarief van 8 euro. Daaroverheen komen kosten voor transport, kosten afzet of verdere verwerking van de dikke fractie en opbrengst afzet concentraat/kunstmestvervanger. Ze zijn niet verplicht om zich op de een of andere manier te binden aan het bedrijf.

VP Minovia bouwt in eerste instantie installaties waarin de mest via een flotatie/polymeer-procedé en een zeefbandpers wordt gescheiden in een dikke en een dunne fractie. De te winnen dikke fractie met 32 tot 33 procent drogestof wil het bedrijf verder  indrogen in een aparte drooginstallatie tot 75 procent drogestof. Die drooginstallatie is te realiseren als er vier mestscheidingsinstallaties in bedrijf zijn. Op de lange termijn streeft VP Minovia naar vijftien scheidingsinstallaties van 60.000 ton, waarvan de dikke fracties verder worden gedroogd op vijf te realiseren drooglijnen. Dan is het mogelijk ook stap drie te realiseren: productie van biodiesel uit de dikke fractie.

VP Minovia exploiteert de te bouwen installaties voorlopig zelf. "We moeten van start met mestverwerking", aldus directeur Maurice Ortmans van VP Minovia. De bouw van de eerste installatie is onlangs gestart in America bij Horst op het bedrijf Agro America van Henk Willems. VP Minovia blijft verantwoordelijk voor de technische installatie en verhuurt deze aan Agro America. De dunne fractie moet als  kunstmestvervanger worden afgezet. VP Minovia verwacht dat het met haar concept mogelijk zal zijn om tegen een concurrerende prijs mest te verwerken en tot waarde te brengen.

VP systems, de Nederlandse deelnemer in de joint venture heeft veel ervaring met mestbewerking. Het bedrijf bouwde onder meer de mestscheidingsinstallatie op het bedrijf van Twan en Ludo Poels in Meerlo. Het Belgische bedrijf Renovia is gespecialiseerd in hernieuwbare energie. De joint venture is opgezet om zo zelfstandig zonder deelname van derden de mestverwerking ter hand te kunnen nemen.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  leuk bedrag 8 euro, klopt dit wel?

 • jonge boer, Wvl

  zal wel 18€ zijn

 • Snel

  komt denk ik transport nog bij

 • Gebr.hendrikx

  Goed bezig Maurice en Henk,veel succes ermee!

 • yep

  de kosten voor verwerking zijn 8 euro, daarnaast komen kosten voor transport, kosten afzet dikke fractie en opbrengst afzet concentraat/kunstmestvervanger.

 • boerkebrabant

  tjonge jonge, wat een duidelijk verhaal van maurice en henk. lijkt wel een paling verhaal

 • joannes

  Slim dat ze met relatief kleine installaties de dikke en dunne fracties gaan scheiden en daarmee transportkosten besparen. Transportkosten die altijd variabel en afhankelijk van de geografische posities zijn. Door lokaal te werken met de dunne fractie zouden ze veel kunnen besparen. De dikke fractie is een minder groot probleem, wanneer die voldoende droog is, kan die verder weg en krijgt daarmee vele potentiële klanten. Ook de 8 € prijs exclusief transport is interessant, want daarmee krijg je duidelijk wat de transportkosten voor jouw bedrijf ten opzichte van andere alternatieven zijn. Ik kan me voorstelen dat per bedrijf afhankelijk van lokatie deze vorm dan gewogen moet worden op andere altenatieven. Diegene die naast de verwerkings centrale is gepositioneerd heeft een lage kostprijs! Datzelfde geld natuurlijk voor de gebruiker van de natte fractie. Belangrijk is een strategische route planner met de potentiele gebruikers en leveranciers zodat die investeringen optimaal gepositioneerd worden. Met de juiste beschrijving krijg je voor zo´n project ook EU subsidie voor diverse maatschapplijke voordelen en innovaties.Transportbesparing, Millieu,Agrarische voordelen, Werkgelegenheid,enz,enz, Ik zie hier meer in, qua flexibiliteit en risico, dan die hele grote centrales die veel onnodig transport provoceren.

 • alco1

  Welke gehalten worden er verwacht in dunne en dikke fractie?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.