Varkenshouderij

Nieuws

Stortelder zocht ter voorkoming van faillissement ook hulp bij Danish Crown

Struer - Frans Stortelder van de vorige week failliet verklaarde varkensslachterij Jutland Meat heeft voorafgaande daaraan met het oog op een redding van het bedrijf onder meer ook onderhandeld met Danish Crown. De Deense kartelbewaker heeft dat echter tegengehouden. Dat zegt Stortelder in het bondsorgaan Landbrugsavisen.

De Nederlander overweegt tegen deze achtergrond gerechtelijke stappen tegen de mededingingsautoriteit. "Ik heb een heel slecht gevoel overgehouden aan de rol die deze instantie heeft gespeeld", verklaart Stortelder. Juridische adviseurs kijken momenteel naar de mogelijkheden van een procedure.

Stortelder kocht de slachterij in 2005 van Danish Crown, dat het bedrijf van de mededingingsautoriteit van de hand moest doen. Dat was een voorwaarde voor toestemming voor een overname van de in nood geraakte zustercoöperatie Steff Houlberg. Informatiedirecteur Anne Villemoes van Danish Crown stelt dat het concern ook Jutland Meat had willen helpen, maar dat de kartelwaakhond dit inderdaad onder geen enkel beding heeft willen toestaan.

Jutland verwerkte rond de 12.000 varkens per week. Door het faillissement zijn diverse leveranciers flink financieel benadeeld. Varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter heeft de taak op zich genomen om voor de gedupeerden bij het verdelen van de boedel te redden wat er te redden valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.