Varkenshouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:5 feb 2013

Relatief veel opvolgers voor varkensbedrijven

Den Haag - Op varkensbedrijven staan relatief veel opvolgers klaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo is op 82 procent van de grote vermeerderingsbedrijven een opvolger aanwezig. Voor de grote vleesvarkensbedrijven ligt dat percentage op 71, gelijk aan het landelijk gemiddelde van alle land- en tuinbouwbedrijven. Het CBS geeft de kwalificatie ‘groot bedrijf’ bij een omzet van 500.000 euro of meer. Een bedrijf met iets meer dan 1.000 vleesvarkens voldoet volgens het CBS zodoende al aan de norm.

Voor bedrijven die door het CBS worden gekwalificeerd als ‘klein’ (tot 100.000 euro omzet) of ‘middel’ (tot 500.000 euro omzet) is veel minder interesse. Op ongeveer een kwart van deze bedrijven staat volgens het CBS een opvolger klaar.

Dat er in de varkenshouderij relatief veel opvolgers zijn blijkt ook uit de leeftijd van de bedrijfshoofden. Op 7 procent van de vermeerderingsbedrijven is een bedrijfshoofd van 65 jaar of ouder aanwezig. Voor alle land- en tuinbouwbedrijven in Nederland ligt dat percentage op 21. Veertien procent van de bedrijfshoofden op vleesvarkensbedrijven is 65 of ouder. De varkenshouderij vergrijst dus minder dan de andere sectoren in de landbouw.

Laatste reacties

  • agrigenugten

    Beste Guus, jullie hebben zeker wel mooiere varkensplaatjes voor op de vroege ochtend.

  • Guus.ten.hove1

    Dit verdiend inderdaad niet de schoonheidsprijs. We gaan een ander plaatje opzoeken! gr. Guus ten Hove

Of registreer je om te kunnen reageren.