Varkenshouderij

Nieuws 2267 x bekeken 1 reactie

PRRS-aanpak in varkensdicht gebied

Wehl - In de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe doen 57 bedrijven mee aan een proef om de ziekte PRRS (Porcine Respiratory and Reproductive Syndrome) aan te pakken.

Bij deze bedrijven wordt momenteel eerst de uitgangspositie over de PRRS-besmetting vastgesteld. De proef is opgezet om te bekijken of het mogelijk is om deze zeer schadelijke ziekte volledig uit te bannen. Naast de 57 deelnemende bedrijven zijn er ook nog 35 bedrijven die niet meedoen aan het project. Deze vormen een flinke bedreiging voor de deelnemers, omdat het virus zich wel over 10 kilometer afstand door de lucht kan verspreiden.
Hoe anders is de situatie bij de familie Van de Pavert in het Gelderse Wehl. Zij besloten twee jaar geleden om de uitdaging aan te gaan om te gaan werken met dieren met een zeer hoge gezondheidsstatus. De uit Denemarken aangevoerde Yorkshire zeugen zijn naast PRRS ook vrij van App en mycoplasma. Voordat zij in het varkensdichte gebied startten, werd er een groot aantal maatregelen getroffen op het gebied van interne en externe biosecurity. Alle binnenkomende lucht wordt door middel van filters gezuiverd. Eerst komt de lucht door het groene filter om de grovere delen te filteren. De blauwe filters halen de bacteriën en virussen uit de lucht. Tot nu toe succesvol. Het bedrijf bleef deze twee jaar vrij van herbesmetting.  

Eén reactie

  • marieke1

    Knap werk Frank.

Of registreer je om te kunnen reageren.