Varkenshouderij

Nieuws 44 reacties

Onenigheid over varkensprijs in Duitsland

Damme - De Duitse Vereinigungspreis is met 3 cent verhoogd naar €1,71 per kilo. Het aanbod is iets kleiner dan de vraag en dat rechtvaardigt een iets hogere prijs, oordeelt de noteringscommissie. Duitse slachterijen zijn het hier niet mee eens en gaan niet met deze prijsstijging mee.

Tönnies en Vion Nord houden de prijs voor volgende week onveranderd. Volgens de slachterijen blijft de vleesafzet zwak. Vion Nord betaalt vrijdag en zaterdag wel de hogere prijs va €1,71 die de Vereinigungspreis noteert, maar zet de prijs volgende week maandag weer terug naar €1,68. De grote slachterijen in Duitsland dreigden volgens de Duitse vleesvarkenshoudersorganisatie ISN donderdag al met kortingen op de afnamehoeveelheden en eigen noteringen ('hauspreisen') van €1,68 per kilo.

Laatste reacties

 • joannes

  Nu er varkens tekort zijn worden de verwerkers zelf ¨gesandwiched¨. Een VION Nord die vrijdag en zaterdag wel betaald en volgende week niet, demonstreert dat duidelijk!

 • willywolfkamp1

  Schandalig wat Tonnies nu weer doet, de hele week extra varkens vragen en dan een onveranderd noteren. We moeten eens bij ons zelf te rade gaan of we nog wel aan Tonnies willen leveren. Dat handelaren dat willen heeft te maken met de afspraken die er gemaakt zijn, je kan nu ook tegen je handelaar zeggen, Tonnies nee nu niet meer ook al wil je handelaar het verschil bij passen. Tonnies verziekt de markt en doet dit al een langere periode,

 • lamano

  helemaal met willywolfkamp eens!! er wordt altijd wat van VION gezegt maar Tonnies is veel slechter.

 • joannes

  Tonnies is VION Nord te vlug af geweest met de portemonnee van de Mesters!

 • varkenshouder1

  Tonnies probeert gewoon de markt tegen te houden. Niet daar leveren komende week is de beste actie !!!

 • lamano

  Ik vertrouwde die duitsers toch al niet.
  En Tonnies al helemaal niet. Moet de trainer van Schalke04 ontslagen worden ofzo?

 • vldw

  Hebben jullie als varkenskwekers enig idee hoeveel ton vlees er dagelijks in de diepvries gaat ? Produceren is één ding, maar het nog steeds geconsumeerd worden ook. Wij kunnen als vleesverwerkers het niet in de mensen hun strot duwen en zeggen dat ze moeten slikken.

 • willywolfkamp1

  Interesseert me niks, de hele week extra varkens vragen en dan niet meer willen betalen klopt niet met elkaar. Vorig jaar ook het gezeur over dat de export naar derde landen niet loopt en wat blijkt uit de cijfers : bijna het dubbele geexporteerd. Tonnies boycotten met ons alleen geeft op korte termijn een hogere prijs

 • vldw

  Dit kan je doen ,maar wie is er in staat om die massa varkens te verwerken indien je niet aan Tonniës verkoopt ?

 • joannes

  @vldw, waarom blijf je dan vragen wanneer je varkensvlees in de vriezer doet? Om voorraad te maken voor de grotere partijen die verder weg gaan. Vers komt varkens vlees niet ver. Dat verklaart ook de grotere export van verleden jaar.

 • varkenshouder1

  De komende tijd slinkt het varkensaanbod nog meer dus dan kan de vriezer snel leeg zijn.

 • petit

  aan vldw, wordt het niet eens tijd dat men ons eindproduct beter verdedigd???? en als iedereen blijft ja knikken voor tonnies , blijft het moeilijk!!!!

 • Biggemans

  Iedereen adviseert,roept,gilt,dreigt maar WE LEVEREN ALLEMAAL, anders kunnen we de voerleverancier e.c.t niet betalen !! ennnn dat weten de slachterijen maar als te goed.

 • joannes

  Maar... @Jack Breda, wanneer je, je door Tonniës laat opjagen, zoals van de week, krijg je nooit de kans om dat buffertje te krijgen, wat je nodig hebt voor die speelruimte met de voerleverancier. Vergeet niet dat die paar varkens meer bij Tonniës, wat Willy terecht opmerkt, nu, VION Nord dwingen de prijs voor 2 dagen wél op die 1,71 te betalen. Ze zitten elkaar dus al goed in het vaarwater! Tonniës heeft dus zeker vrijdag en zaterdag, nb 2 dagen van de week en daarmee, voor het gemak, ruim 20%, de varkens goedkoper dan VION Nord. Dat geeft ze een concurrentie voordeel waarmee ze VION Nord er weer mee uit kunnen concurreren bij de Supers en in de Export. Alles ten en op kosten van de Mester. Tonniës hoeft van mij niet nog groter te worden op zo´n manier!

 • boerkebrabant

  ze kijken gewoon wat ze moeten betalen om nog varkens te krijgen, het voer lijkt een beetje te zakken dus meer is volgens hun niet nodig. parracieten zijn het, maar bij mij en ik denk bij velen zijn ze beina uitgezogen,

 • Cees Oostrom.

  Laat de NVV van het aujeszkygeld een slachterij kopen, dat geeft pas voordeel.
  Kunnen de leden zelf over de uitbetalingsprijs meebeslissen
  Zie biggenprijs.

 • kalkar

  Zolang we alles bij het oude laten hebben we deze discussie over 50 jaar nog, dus..
  Zelf facturen versturen, allemaal gezamelijk onder één noemer varkens aanbieden, bij teveel zelf varkens uit de markt nemen enz. Wie staat op. Een vakbond zou dit als belangrijkste punt moeten zien. Alleen op deze manier is er tegengas te geven, zo niet dan zullen we alrijd slaaf van het systeem blijven, en dus altijd armoede hebben. Helaas hebben ze bij de N.V.V niet het niveau hiervoor om dit te organiseren. Wel veel geschreeuw maar erg weinig wol.

 • Jonas Brabant

  @info81: NVV is geen ZLTO!! Dat aujeskygeld gaat rechtstreeks naar de leden, en niet zoals bij ZLTO waarvan het bestuur dacht dat ze meer voor de leden zouden betekenen als ze slachterijen gingen kopen van het ledengeld. Daarmee zijn zowel bestuur als leden van een kouwe kermis thuisgekomen.

 • joannes

  @info81, een slachterij kopen is niet de oplossing! Je moet de klanten hebben die de goeie prijzen betalen en het slacht en verwerkings proces kan je daarvoor inhuren. Het is de combinatie van proces efficiëntie en kwaliteit maar ook vooral de toegevoegde waarde die de prijs en de marge creëren! Met het slachtprocess alleen creëer je geen onderscheidend product in de markt.

 • joannes

  @melkertje, het werkelijke probleem is dat de varkenshouderij vanuit hun eigen capaciteits grenzen denkt en handelt en pas aan het eind van hun productie proces kijkt of de markt het aan kan of niet. En daarin gestuurd worden door de slachterijen die weer onderling concurreren voor de klanten. Tonniës heeft deze week de varkens goedkoper dan VION Nord en daarmee zetten ze VION Nord even terug in de marge en daarmee ruimte voor ontwikkeling. De varkenshouderij heeft geen belang bij Slachterijen die elkaar het leven zuur maken, ze moeten toegevoegde waarde creëren in het verbeteren van de marges en markten zodat ze voor de boeren voldoende marge overhouden in de aankoop van hun grondstof: de varkens!

 • pff

  allemaal 10% minder gaan produceren ipv nog uit te breiden en het probleem is opgelost ! Maar ja,zolang er geen samenhang is..........zal de zure appel zuur blijven smaken ! Ook de volgende oogst ziet er nog niet goed uit !

 • joannes

  Wanneer we eens een soort weerbericht voor de varkensmarkt gaan ontwikkelen waarin markt verwachting voor over een jaar worden voorspelt kunnen varkenshouders naast hun eigen inschattingen toetsen op die van de ¨varkensverwachting¨! Een bericht wat wekelijks gegeven wordt, en dat als basis alle informatie verzamelt op het gebied van productie, en markt verwachtingen. Het doel moet zijn dat varkenshouders met deze informatie net even inhouden of bijschakelen afhankelijk van de informatie. Het is uiteindelijk maar die laatste 5 % in de markt die de overvloed of de krapte bepaald en daarmee 10% spreiding.

 • bull

  melkertje 1kom jij bij de nvv dan is het nivo er mischien wel kun je het gelijk gaan regelen

 • mt

  Gevraagd: borgen en gelten goede condities qua betaling/uitbetaling
  Kijk voor meer info op : www.varkenstrans.nl

  !!!!!

 • boerkebrabant

  als de nederlandse slachters vrijdag tijdens het laden nog om veel meer varkens vragen, en daarna zitten te klagen dat ze het vlees niet kunnen verkopen zijn het een stelletje leugenaars. maar ga maar door zo, er komen er vanzelf minder

 • Richard uit de grensstreek

  Er komen geen minder varkens alleen minder bedrijven.Dit weet iedereen alleen als nu moet stoppen is het vaak met een baan het niet rond te maken en het valt ook niet zomaar te verkopen in de toekomst zie dit probleem nog groter worden.Denk na voor je groter wild worden wil je in deze cirkel blijven zitten of niet.Een oplossing zou kunnen zijn alle zeugenrechten op een hoop en met te verwachte vraag verhuren iedereen heeft zo zijn inkomen.En als we dit zouden regelen zal de supermarkt wel snel komen met een grantie prijs.

 • kalkar

  Bull, als ik 25 was zou ik deze kar wel willen trekken, ben meerdere malen door de N.V.V. gevraagd. Zoals ik al zei is er onder de boerenleiders te weinig niveau om dit megaprobleem op te lossen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat zeg maar de 50 grootste bedrijven in Nederland met zeg maar allemaal een brijvoermachine nog steeds veel geld verdienen, zij zijn einzelgangers en voor hun is dit allemaal geneuzel en zonde van hun tijd. De industrie weet donders goed dat deze groep zich nooit zal aanpassen aan de zeg maar 80% van de overige boeren die amper droog brood hebben. Het blijft natuurlijk wel zo dat ook deze groep belang zou hebben bij een veel hogere winst per afgeleverd varken, ook zij tellen iedere dag.

 • kalkar

  Ik zal even een voorzet geven: het verdienmodel van de kalverintegratie Van Drie. Probeer dit eens als voorbeeld te nemen in de varkens. Een vakbond maakt een pot waar eventuele leegstand van bedrijven van betaald wordt. Oftewel de produktie ga je vastzetten. Wil iemand vlees kopen van de organisatie, lees boer, dan alleen voor een prijs die de organisatie vaststelt. Anders wordt er niet geleverd. Zal heftig zijn want de cultuur is altijd geweest dat een boer alles maar meegeeft. moet dus 180 graden om. Denk zelf maar eens verder..

 • joannes

  @melkertje, dat verdienmodel van de van Drie Groep is voor varkens niet uitvoerbaar. De kalveren markt is niet te vergelijken met de varkensmarkt; niet in volume, niet in consumenten, niet in internationalisatie, niet in productie, en het belangrijkste, niet in producenten verscheidenheid en loyaliteit. Die van Drie Group is uit nood geboren destijds met veel sociale kritiek op de kistkalveren, en de noodzaak voor de boeren die stierkalveren te verwaarden wat, en pasant, ook heel veel melkpoeder, van teveel geproduceerde melk, nog eens een keer weg werkt. Waar de van Drie Groep een voorbeeld in kan zijn is haar coördinatie en relatie met de omgeving, de overheid, haar marketing, haar productontwikkeling. Zij zijn alerter, en daarmee zijn ze veel meer hun productievormen aan het oplijnen met het gewenste vanuit de omgeving dan de varkenssector!

 • kalkar

  Nog een voorbeekd: lees het verhaal van Jan Vullings op deze site: krokodillentranen. Eerst moet de suiker uit de E.U. opgekocht worden en dan pas volgt de wereldmarkt die in handen is van o.a. suikerunie. Als dit in de suiker kan dan zeker ook in andere sectoren.

 • kalkar

  Joannes, jij ziet zoals het merendeel alleen maar problemen. Dan kom je nooit verder. Het prijssysteem waar b.v. de varkenssector inzit is voor de producent een failliete weg. Om dit vastgeroeste systeem om te draaien is nodig: visie ,bereidheid en vooral moed.
  Wat Jan Van Drie betreft, die ik een aantal malen gesproken heb in het verleden, die zag het gewoon goed. Produktie koppelen aan de vraag. Daar hoort ook leegstand bij. Verder zijn er wel degelijk veel raakvlakken met de varkenssector.

 • joannes

  @melkertje, dat van visie, bereidheid en moed ben ik helemaal met je eens. En dat de van Drie Groep daar in succes heeft gehad ook. Ik geef je verschillen met de kalverenmarkt aan die bij de varkenssector minder eenvoudig zijn. Minder eenvoudig te controleren, en te beheersen. Daarbij zolang er in de varkens sector nog een aantal zijn, die ondanks lage prijzen relatief goed verdienen, dankzij schaal en eigen voeder fabriekjes of aanvoerlijnen, krijg je nooit de handen op elkaar om de markt te controleren. Want wanneer je dat verhaal van Jan Vullings neemt ,¨ krokedillen tranen¨, zie dat de coördinatie vooral bestaat uit vraag en aanbod oplijnen. Het aanbod wat uit de markt genomen moet worden moet dan op de een of ander manier gecompenseerd worden met betaalde leegstand of een hogere prijs voor geleverd product. De gestage marketing van de van Drie Groep heeft geleid naar zelfs structurele import van Nuka´s maar in concert en coördinatie van de van Drie Groep die de prijzen en de, voornamelijk Export, markt compleet beheerst. Wel in de varkensproductie sector is de marketing en de verwaarding inmiddels geëxporteerd: met 6,9 mlj (2012)biggen die de grens overgaan en +/- 5 mlj vleesvarkens. En zoals uit bovenstaande blijkt steeds meer in de particuliere handen van Tonniës die niets met Nederlandse boeren heeft, behalve vleesvarkens goedkoop binnenhalen. Ik zou het wel anders willen en er ook nog voor willen werken maar om dit schip te keren heb je meer nodig dan alleen moed!

 • info141

  Op zich denk ik dat het goed mogelijk moet zijn om de varkens van de mesters, die gezamenlijk de meerderheid van het totale aanbod varkens in Nederland heeft, tegen een betere prijs te verwaarden. Daartoe moeten die bedrijven zich dan wel verenigen. Dat de allergrootste bedrijven daar niet bij zitten, is logisch. Zij hebben andere belangen. De vertegenwoordigers van die club 'kleinere' bedrijven geeft de slachterijen o.b.v. een transparante kp-berekening de kans om de varkens te kopen, die nog geproduceerd moeten worden. De vertegenwoordiger van de 'kleinere' boeren heeft een groot aantal varkens achter zich staan en kan zodoende druk uitoefenen op de slachterijen, dezelfde (of meer) druk als de grote bedrijven kunnen doen. Indien de prijs reeds wordt bepaald o.b.v. kostprijs vanaf big tot slachtrijp aan het begin van het productieproces, kan de slachterij tijdig inspelen op wijzigende prijzen en kan de retail daarmee confronteren. De aantallen en de prijzen, die onder dat contract mogen worden afgeleverd aan het einde van het productieproces, worden dus vooraf bepaald.

 • info141

  Op zich denk ik dat het goed mogelijk moet zijn om de varkens van de mesters, die gezamenlijk de meerderheid van het totale aanbod varkens in Nederland heeft, tegen een betere prijs te verwaarden. Daartoe moeten die bedrijven zich dan wel verenigen. Dat de allergrootste bedrijven daar niet bij zitten, is logisch. Zij hebben andere belangen. De vertegenwoordigers van die club 'kleinere' bedrijven geeft de slachterijen o.b.v. een transparante kp-berekening de kans om de varkens te kopen, die nog geproduceerd moeten worden. De vertegenwoordiger van de 'kleinere' boeren heeft een groot aantal varkens achter zich staan en kan zodoende druk uitoefenen op de slachterijen, dezelfde (of meer) druk als de grote bedrijven kunnen doen. Indien de prijs reeds wordt bepaald o.b.v. kostprijs vanaf big tot slachtrijp aan het begin van het productieproces, kan de slachterij tijdig inspelen op wijzigende prijzen en kan de retail daarmee confronteren. De aantallen en de prijzen, die onder dat contract mogen worden afgeleverd aan het einde van het productieproces, worden dus vooraf bepaald.

 • varkenshouder1

  We hoeven maar èèn ding te regelen en dat is een inseminatieQuota om de prijs omhoog te krijgen. Hoe dit te regelen is punt 2 want het is bijna onuitvoerbaar. Er zal als 1e een verbod moeten komen op het bezit van beren en er zal een registratie moeten komen van aangeleverd sperma. Een andere methode is een Europees zeugenQuota. Verder krijg je de NMA op je dak.
  Er liggen momenteel meer biggen in NL dan een jaar geleden en daar zit het probleem. De technische resultaten stijgen boven de afname van de zeugenstapel uit.

 • John*

  99% van de gestopte vermeerderaar leverde op hoofdzakelijk op binnenland. dit gat is opgevuld met productie van biggen voor duitsland. Aan de andere kant zouden wij als vermeerderaar een flinke risicotoeslag moeten krijgen op onze biggen maar daar mogen dan weer goeie afspraken over aantallen voor een langere periode tegenoverstaan = risicotoeslag naar beneden. Hoe eerder en beter wij het voor elkaar krijgen om vraag en aanbod goed in balans te krijgen des eerder blijft er een rechtvaardig deel van de koek voor ons over. Maar zolang handelaar en voerleverancier elke keer staan te juichen als er weer een extra goeie big is gerealiseerd zodat er weer extra werk en meer voer verkocht kan worden zie ik niet veel veranderen.

 • John*

  Oh ja ik roep het al een paar jaar, willen we de december januari dip voorkomen dan moeten we nu op 80% van normaal gaan insemineren. 10% meer zeugen opruimen en 50% minder gelten inzetten gedurende 2 maanden en we gaan als sector een betere toekomst tegenmoet.

 • sturk

  Tonniës heeft ook niets met Duitse boeren.Joannes. De boeren moeten de varkens gezamelijk gaan aanbieden. Volume is macht zie supermarkten en binnen 7 jaar zijn er nog minder slachterijen. Wat Jullie tijdelijk kan helpen is de vraag uit Duitseland minder aanbod teveel slachcapiciteit jagen achter het varken. Vion zal in Duitsland verder moeten saneren anders kunnen ze niet tegen Tonniës op en is deze lachende derde. En volgens mij hebben ze daar niet de juiste leiding voor(zorgelijk dus )

 • joannes

  Dat begrijp ik @sturk! Wat ik ermee wil zeggen is dat een Tonniës geen ketenbelang nastreeft en uitstraalt in zijn beleid en voor één eigen strategische positie in de markt gaat. En in dat beleid zijn ze aardig geslaagd! Wat belangrijk is voor de prijs is de verwaarding van de producten en daarin is, van de 2 grote spelers/prijszetters, Tonniës blijkbaar aardig geslaagd terwijl VION achter de kar blijft lopen. Wanneer varkenshouders iets willen moeten ze een eigen verkoopteam gaan opbouwen waarmee ze meerwaarde leveren. Voor de processen kunnen ze dan naar de diverse slachthuizen of verwerkers uitwijken die kunnen concurreren op hun productie kwaliteiten. Doordat varkenshouders meer verstand van de retail en hun wensen krijgen kunnen ze ook hun productieprocessen daar beter op aanpassen: eerst het verkoopvolume door het jaar en mogelijk vervolgens bepaalde dieet schema´s voor bepaalde specifieke smaken en/of structuren. Zie vervolg

 • joannes

  Vervolg #39 Het feit dat het vlees, de grondstof, bepaald wordt in het productieprocess bij de varkenshouder, die geen specifieke instrumenten en kennis krijgt van de consumenten wensen is volgens mij steeds de oorzaak dat die slachterijen hun strategische spelletjes onder elkaar en naar boeren kunnen spelen met: volumes, gewichten, rassen, beren, enz,enz, Stel je eens een wereld voor, waarin de vleesproducent, de varkenshouder, zijn vlees in kwaliteit,volume en prijs al verkocht heeft en de slachters/verwerkers concurreren om als goedkoopste te produceren. De wereld is dan omgedraaid, en alleen maar omdat de boeren de verkoop in eigen hand nemen.

 • joannes

  Overigens, in de tuinbouw, bv tomaten, met diversiteiten als tros,cherry, enz, is en de bloemenwereld is dit al jaren aan de gang. Directe contacten met retailers over de gehele wereld, die onderling afspraken maken over specificaties, verpakking,moment,prijzen, enz. En juist in de tuinbouw, waar ook langdurige en complexe productie processen gelden, zijn ze in staat geweest zich te onderscheiden en naam en faam te genereren: de producenten, niet de pakstations!

 • pff

  allemaal mooie praat joannes maar niet realiseerbaar ! Produktie moet gewoonweg omlaag ! Is er een tekort aan soja, graan of mais, dan worden die produkten duurder ! Bij een tekort aan vlees bepaalt de producent de prijs, bij genoeg of teveel bepaalt de consument(afnemer) de prijs ! Heb geen grote lessen economie gekregen in mijn schooltijd maar dit heb ik meegekregen van nen 'oude' collega !

 • sturk

  pff meer heb je ook niet nodig.Vion slacht te weinig in zijn fabrieken waardoor de produktiekosten al te duur zijn t.o.v.v.Rooy en Tonniës. Dan loop je met de verwaarding altijd achterop.En zo kunnen wij nog wel wat dingen bedenken.
  Tonniës en van Rooy groeien elk jaar Vion boet alleen maar in.Teweinig mensen met( vlees) kennis in de leiding. Daarbij ook nog eigenwijs / arrogant
  kotom slechte leiding. VIon wordt een dissaster. Joannes schiet wat door,maar daar hou ik wel van.

 • joannes

  @pff, je vindt het mooie praat omdat het nog niet gerealiseerd is op grote schaal in de varkenshouderij, maar om uit je benauwde positie als varkenshouder te komen moet je ergens een weg om de huidige keten structuren vinden. Tot op heden wordt de varkenssector gestuurd op ......... losgekoppelde processen die gelinked worden met een weekprijs. Een weekprijs die geen van de partijen echt info geeft over wat gewenst is voor de volgende ronde , behalve dan de classificatie. De verwerker neemt het varken af en onder tijdsdruk moet hij het zien te verwaarden, of hij voegt kosten toe door het te verzamelen in de vriezer, voor in ieder geval een containerlading voor verder weg in afstand en/of in tijd. Wanneer we nu eens van het big wisten waar en tegen welke prijs hij door de consument gekocht gaat worden? Bij die tomaten, bloemen en planten weten ze dat middels directe contacten met de retailers. De retail weet per dag met een nauwkeurigheid van de laatste 3% meer of minder wat ze verkoopt. Daarbij wordt de info voortschrijdend geactualiseerd en daarmee kan je dus je productie proces compleet ¨fine tunen¨. En je hebt als varkenshouders 9 maanden de tijd om je klanten te vinden voor dat big wanneer je aan planning doet. Daarbij kan je ook zijn groei proces nog een beetje versnellen of vertragen. Kortom; alleen al logistiek zijn er mijns inziens voordelen te boeken, wanneer je eens een keer om de verwerker denkt.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.