Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Onderzoek: drie soorten staartbijters

Lelystad - Er zijn drie soorten staartbijters te onderscheiden in de varkenshouderij. Die conclusie trekt onderzoeker Marion Kluivers van Wageningen UR uit een literatuurstudie naar staartbijten.

Kluivers onderscheidt in eerste instantie het type 'two stage' (twee stadia). Deze vorm van staartbijten begint met het speels sabbelen op de staart van een hokgenoot. Het ontaardt in bijten (tweede stadium) op het moment dat de staart beschadigt raakt.

Het tweede type duidt Kluivers aan met de woorden 'sudden forceful', (plotseling krachtig). Deze vorm ontstaat op een moment dat de varkens gefrustreerd zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een situatie van rangordegevechten en vechten om voer.

Het derde type dat Kluivers onderscheidt zijn de obsessieve bijters. Dit zijn de dieren die zich een groot deel van de tijd alleen maar bezighouden met staartbijten.

Laatste reacties

 • joannes

  Alsof er een hierachie is die bij een gebrek, natuurlijk speeltjes, ontstaat! Ik zou maar eens voor het hok gaan staan in plaats van in de boeken snuffelen. Het lijkt wel of men de remedi al kent en er nu een passende theorie omheen bouwt. Waarschijnlijk gesponseerd door die ambitieze varkensspeeljes fabrikant die vooral zijn vrinden maakt in de Politiek en naar alternatieven zoekende wetenschappers die via internet de laatste alternatieve trents volgen.

 • JohanV

  Wij hebben varkens op stro, bij ons is het 0.25% van de varkens die staartbijten.
  Daar hebben we een paar hokjes apart voor. Dat werkt prima!
  De staarten zijn lang gelaten, dus niet gecouppeerd en de tanden zijn niet geknipt.
  De uitval is al jaren ongeveer 1.25%. Het medicijngebruik is gewoon nul. Wel word er goed en breed bij de fokker geent.
  De stal is ver open, net zoals bij de koeienboeren. Met windgordijnen zorgen we dat het niet tocht. De staltemperatuur is bij ons niet van belang, ook niet bij nieuwe biggenopleg.
  Technisch draaien we net zo goed als de meeste gangbare bedrijven!
  De extra arbeid valt mee.
  Door deze opzet hebben we een echte stresvrije stal. De extra ruimte voor de varkens en een overdekte buitenloop helpen daarbij.
  Bij ons beschouwen we de staart van het varken als de antenne voor welzijn en gezondheid!
  Kortom, onze stal is naar de behoeftes van het varken ingericht.
  Over dit laatste moet veel meer worden nagedacht!


Of registreer je om te kunnen reageren.