Varkenshouderij

Nieuws 1786 x bekeken 1 reactie

Oekraïne wil minder varkensvlees importeren

Kiev – Oekraïne wil dit jaar 40 procent minder varkensvlees importeren. Dat meldt PigProgress op basis van mededelingen van het Oekraïense ministerie van landbouw.

Het land wil de binnenlandse productie van varkensvlees stimuleren. Op die manier hoopt het land te bereiken dat het aandeel van geïmporteerd varkensvlees in de binnenlandse consumptie daalt van 17 procent naar 7 procent.

Oekraïne wil dit jaar 153 varkensbedrijven opzetten. Het gaat daarbij voor een deel om renovatie van bestaande bedrijven en nieuwbouw. Ook gaat het ministerie individuele boeren ondersteunen om hun productie uit te bouwen en op te voeren.

Oekraïne importeerde in 2012 203.700 ton varkensvlees. Dat was 74 procent meer dan in 2011 toen het land 86.200 ton varkensvlees importeerde. De EU exporteerde tot en met november vorig jaar 151.342 ton varkensvlees naar Oekraïne. Dat volume was 45 procent groter dan in 2011. Brazilië was goed voor een importhoeveelheid van 170.000 ton varkensvlees.

Marktanalisten hebben grote twijfels of Oekraïne deze ambitieuze doelstellingen wel kan waarmaken. De organisatie van varkensproducenten heeft al opgeroepen om de importheffingen op varkensvlees fors te verhogen. Vleesverwerkers hebben er op gewezen dat geïmporteerd vlees goedkoper is dan binnenlands vlees. Braziliaans vlees zou uitkomen op een kostprijs van omgerekend 1,8 tot 2,1 euro per kilo, terwijl binnenlands geproduceerd vlees een prijs zou hebben van 4,6 euro per kilo. Als de import aan banden wordt gelegd zal dat een forse prijsverhoging voor de consument tot gevolg hebben, aldus de vleesverwerkers.

Oekraïne heeft Brazilië te kennen gegeven dat het geen vlees wil hebben dat is geproduceerd met behulp van het groeibevorderende middel ractopamine. Oekraïne wil op dit punt hetzelfde beleid voeren als Rusland dat vlees uit Brazilië en de Verenigde Staten weert dat met dit middel wordt geproduceerd.

Eén reactie

  • koestal

    Rusland wil ook minder varkensvlees importeren dus we moeten nieuwe afzet zoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.