Varkenshouderij

Nieuws 2535 x bekeken

Nieuwe notering slachtzeugen van handelaren

Damme - Er is volop onrust en onoverzichtelijkheid op de Duitse markt voor slachtzeugen door een nieuwe notering de VDV-Preis. Dit is een notering van het Verband Deutscher Viehvermarkter e.V. (VDV).

Deze is begin dit jaar opgericht door veehandelaren en coöperatieve afzetorganisaties. De aanleiding voor het oprichten van de vereniging en het uitgeven van een eigen notering was de wijziging van de Vereinigungspreis van een notering ‘af boerderij’ naar ‘franco slachterij’. De Vereinigungspreis wordt uitgegeven door de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG). De groep handelaren was ook van mening dat de VEZG de notering voor slachtzeugen te veel liet afhangen van de notering voor slachtvarkens.
Het doel voor de omschakeling door de VEZG was een halt toe te roepen aan de steeds verder oplopende toeslagen. Volgens Matthias Quaing, marktspecialist van de ISN, heeft de VEZG buiten de waard gerekend. "De grote zeugenslachterijen gingen de af boerderij-notering gebruiken als Hauspreis en gingen verschillende toeslagen hanteren. Tönnies en Westfleisch hadden sinds december vorig jaar de Hauspreis, maar zijn daar nu weer van afstapt.
De VDV-Preis staat is nu €1,13, per kilo geslacht gewicht, exclusief btw en af boerderij. De Vereinigungspreis is nu €1,33, per kilo geslacht gewicht, exclusief btw en franco slachterij. Door de twee noteringen in Duitsland voor slachtzeugen is er volop ruimte om te onderhandelen over toeslagen op de VDV-notering. Volgens Quaing moeten zeugenhouders minimaal een toeslag van €0,17 op de VDV-notering zien uit te  onderhandelen met de slachterijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.