Varkenshouderij

Nieuws 3013 x bekeken 2 reacties

Nederlandse varkensstapel blijft stabiel

Den Haag - In december 2012 telde Nederland 12,1 miljoen varkens. Eind 2011 waren dat er evenveel. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. Van een krimpende productie zoals elders in Europa is in Nederland geen sprake.

Het aantal zeugen in december 2012 lag met 1,09 miljoen dieren een fractie lager dan in december 2011. Toen hadden Nederlandse boeren 1,12 miljoen zeugen. Mogelijke verklaring is dat vanwege de verplichte omschakeling naar groepshuisvesting een aantal bedrijven is gestopt met zeugen in 2012. Uit de april telling van het CBS zal blijken of de nieuwe wetgeving voor een substantiële daling van het aantal zeugen heeft gezorgd. Zo als het er nu naar uitziet is dat niet het geval.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat de productiviteit van de zeugen nog altijd toeneemt. Ondanks de iets kleinere zeugenstapel telde het CBS 1,9 miljoen biggen bij de zeug op de peildatum. Dat zijn er 100.000 meer dan in december 2011.

Ook het aantal vleesvarkens op Nederlandse bedrijven vertoont een stabiel beeld. Het totale aantal vleesvarkens van 50 kg of zwaarder is 4,2 miljoen, net zoveel als een jaar eerder.

 

Krimp in Europa

In tegenstelling tot Nederland is er in Europa wel sprake van een licht krimpende varkensstapel. Het afgelopen jaar is het aantal dieren met 1,1 procent afgenomen. Voor 2012 verwacht de Europese Commissie een productiekrimp van nog eens 3,2 procent. Deze krimp zit met name in Oost en Zuid Europa. Zo meldde Italië het afgelopen jaar al een krimp van de zeugenstapel van 13,1 procent.

Laatste reacties

  • Kenner??

    En gij gelooft dat.
    Hoe is het dan mogelijk dat de landelijke mengvoerafzet al een jaar 2 a 3 dalende is. Alle varkens handelaren geven aan dat ze minder varkens vervoeren...
    De cijfers vh CBS zijn niet betrouwbaar. Er zijn duidelijk minder varkens in NL.

  • joannes

    Ik geloof de trend van vertraagde afname ivm groepshuisvesting in NL en de rest van EU. Vwb de aantallen: het is logisch wanneer je bedenkt dat er relatief meer kleinere bedrijven gestopt zijn en de blijvers hebben uitgebreidt voor schaal en export markt voordelen. Dat is specifiek voor Nederland omdat er veel meer kleinere bedrijven in de rest van de EU zijn en ook daarmee veel meer gestopt zijn. Vwb dat voer: de grotere bedrijven zijn efficiënter met voeren! En dat de kleinere varkenshandelaren klagen is ook logisch: zij leefden van de vooral kleinere varkensbedrijven en wanneer die sluiten stopt het voor hen ook. De conclusie is dat groepshuisvesting heeft geleid tot investeringen of bedrijfssluitingen en die hebben de elkaar vwb de productie geneutraliseerd in NL en niet in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.