Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Miljoenen kartelboete in Franse varkenswereld

Morlaix – De Franse concurrentiedienst heeft een aantal varkensvleesbedrijven in Bretagne een boete opgelegd van ruim 4,5 miljoen wegens verboden afspraken.

Volgens de dienst spraken de vijf grootste slachterijen af hoeveel varkens ze zouden afnemen om zo de prijs voor de fokkers te drukken. 
De grootste boete, 1,757 miljoen, is voor Socopa Viandes en het grootste Franse vleesbedrijf Groupe Bigard gezamenlijk. Daarnaast moet Bigard afzonderlijk nog eens 1,345 miljoen betalen. Verder krijgen twee andere slachterijen een boete van ruim een half miljoen. Een boete van ruim 277.000 euro is opgelegd aan een combinatie van Groupe GAD en Financiere de Forest.
Voor Groupe GAD komt de aankondiging net op de dag dat het bedrijf de boeken neer moet leggen. GAD, dat in 2011 2,6 miljoen varkens van 700 boeren verwerkte en 1.650 werknemers telt, verkeert al enige tijd in financiële problemen. De directie had voor woensdagmiddag een buitengewone vergadering van de ondernemingsraad bijeen geroepen, meestal de gelegenheid om belangrijke mededelingen te doen over de toekomst van een bedrijf. De vakbonden deelden aan de vooravond al vast mee te vrezen dat GAD betalingsuitstel aan zal moeten vragen. Als dat gebeurt, betekent dat de ondergang van een tweede vleesbedrijf in Bretagne na die van Groupe Doux.

Laatste reacties

  • mylle

    Zo zie je dat de vrije markt verdwenen is, gaat de boete verdeeld worden aan de varkensboeren?

  • joannes

    Deze concentratie van macht is natuurlijk door te trekken naar de retailbedrijven die hier van geprofiteerd hebben. Of.....misschien dit gedrag wel afgedwongen hebben omdat enkele van die verwerkers ook al moeilijkheden verkeerd.

  • info104

    Nog een jaartje doorgaan met die NMA dan heeft iedereen een boete aan zijn broek hangen de uie boer nu de varkensbooer wie is de volgende laat ze de retailers maar eens onder de loep nemen met hun gezamelijke inkoop die de boer de strot dichtknijpt of de benzine stations zij hebben allemaal dezefde prijs op hun pomp, dat is pas .......

Of registreer je om te kunnen reageren.