Varkenshouderij

Nieuws 5292 x bekeken 14 reacties

Mestac zoekt mest voor mestverwerking Ecoson

Son - Ecoson zou kunnen beginnen met de bouw van een biofosfaat-installatie, maar wacht hiermee tot er voldoende zekerheid is over de levering van mest voor de komende tien jaar. Dat meldt Mestac.

"Op het eigen terrein in Son heeft Ecoson de mogelijkheid om direct te starten met de bouw van een biofosfaat-installatie. Alles is in gereedheid, vergunningen, financiering en technisch ontwerp", aldus Mestac. Bij de biofosfaat-installatie van Ecoson kan 100.000 ton verse varkensdrijfmest worden verwerkt tot groen gas, biofosfaatkorrels en water. Mestac ondersteunt het project door de mestaanvoer te regelen. Het bedrijf is sinds enkele weken bezig met het sluiten van contracten met varkenshouders om de mest te leveren.

Voor het project wordt de mest iedere twee tot drie weken opgehaald. De kosten voor de mestverwerking liggen voor de eerste vijf jaar op 15 euro per ton, exclusief btw en transportkosten. De verwerkingskosten kunnen jaarlijks geïndexeerd worden. Mestac verwacht dat de transportkosten tussen de € 3,25 en €3,75 komen te liggen. Mestac adviseert om de mest per stal te leveren, ook als dat meer is dan het verplichte mestverwerkingspercentage voor het bedrijf. De extra mestverwerking wordt contractueel gekoppeld aan andere varkenshouders die onvoldoende mest verwerken, waardoor de veehouder die de mest wel laat verwerken wordt gecompenseerd in zijn kosten. Er mag alleen verse mest, van maximaal 14 dagen oud, worden geleverd. Het drogestofgehalte moet tussen de 7 en 10 procent liggen en de mest moet minimaal 18 m3 biogas kunnen leveren. Dit wordt door Ecoson geanalyseerd.

Laatste reacties

 • astrid

  transport en analysekosten zijn denk wat aan de lage kant ingeschat.
  een transporteur rekent tegenwoordig minimaal €70,- per uur en voor bemonstering kan je ook wel tussen de €0.80 en €1.10 per ton rekenen.
  met een vrachtwagen vanaf Heesch / Nistelrode kan je voor een enkele reis zo een half uur rekenen, met al de drempels en andere verkeersremmers die op de binnenwegen liggen.

 • c.putten

  in gemert zijn we 12 euro inlusief transport kwijt dus dan is de keus niet zo moeilijk .

 • fjam

  @c.putten1.tsja bij jullie in gemert zullen ze wel geen raad van bestuur en zeer ,vakbekwame, managers hebben lol.

 • fjam

  Mestac ? da is toch die organisatie die al eens meer zoiets dergelijks opgezet heeft,en ter ziele heeft laten gaan,of zit ik fout!!

 • HeinCarien

  Vraag eens aan de pluimveehouders die mee hebben gedaan aan de verbrandingsinstallatie in moerdijk.
  Dan is de keuze al helemaal niet moeilijk meer. Toen het begon was de markt prijs inclusief alle flauwekul € 25 per ton. inmiddels hebben de coöperatieven nog steeds ongeveer € 20 tot € 22 per ton betaald. De marktprijs kelderde meteen naar de helft en de rest lacht zich kapot met € 5 tot €8 per ton. DEP komt te kort en neemt mest af van niet leden tegen marktprijs. lachu.......

 • info258

  Wat een eisenpakket hebben ze. Ds gehalte, 14 dgn ontmesten van de stal, 18 kuub biogas en dan kosten die kunnen oplopen tot 20 euro per kuub. Dit is niet haalbaar. Het systeem stelt te veel eisen om in de praktijk te kunnen werken.

 • joannes

 • boerkebrabant

  ik vind het ook jammer dat de afzetprijs is gebasseerd op de marktprijs van nu, die is te hoog en dat kan ik echt niet meer betalen, daarom vind ik rond de 12 euro incl alles ook een beter bedrag. dus zlto omlaag met die prijs en dan heb je je kubs zo bijeen

 • melkkoeienboer

  en koeienmest is weer niet goed genoeg zeker?

 • mathee1

  Misschien moeten we als sector blij zijn dat er partijen zijn die hun nek uit steken om mestverwerking van de grond te krijgen. Dit is de enige manier om ondernemingsruimte voor de varkenshouderij overeind te houden. Jammer dat het niet collectief wordt gesteund. Dan worden de lasten gedeeld en heeft de hele sector er voordeel van. Vergeet niet dat ook de hele veehouderij profiteert van de pluimveemest die DEP uit de markt haalt. Stap over je eigen ego heen en steun dit soort initiatieven. Dan zijn de kosten ook op de lange termijn voor iedereen in de hand te houden.

 • boerkebrabant

  mathee , is allemaal wel waar, maar ik vraag me dan wel af waarom al die verwerkers rond de marktprijs zitten, ik heb de indruk dat ze daar meer naar kijken als wat er betaald zou moeten worden wat het werkelijk kost. kijk maar naar gemert, daar kunnen ze het voor rond de 12 euro. al staat daar natuurlijk nog niets, dat realiseer ik me ook wel. toch ga ik daar mee mee, en als het daar gaat lukken zul je zien dat die andere het ook voor rond de 12 euro kunnen.

 • j.verstraten1

  Het is geweldig als ze het in gemert voor 12 euro kunnen. De rest kan het in ieder geval echt niet.

 • tc

  HeinCarien onzin verhaal van je jij zit zeker in de overige handel.
  In het slechtste geval bij natte mest betaal je 18,75 aan de verbranding.
  Dit kan volgens mij terug lopen tot rond de 14,-.
  Je hebt geen monster kosten meer (mits je zelf niet veel grond in gebruik heb), altijd gegarandeerd van afzet ook als Duitsland de grens dicht gooit en jij met je stapelbare mest tot in de wolken zit.
  Je werkt met betrouwbare mensen die hun afspraken na komen en op tijd zijn.
  Dit is voor de meeste leveranciers een groter voordeel dan die paar euro's aan ergernis die jij ondergaat. Grt Tevreden dep leverancier.

 • jvanleijsen1

  kostprijs dikke fractie zeg 19€
  scheiden alle tonnen 3.5 €/ton
  dikke fractie ca 18 kgP per ton voor ca 20% van de mest

  bij scheiden zeg ca 80% dunne fractie met bij zeugen 4kg N/ton en bij mestvarkens 7 N per ton
  80 % van de mest (dunne fractie ) moet waarschijnlijk worden afgevooerd middels vevoer op gemiddelde afstand ca 125 km + injecteren - ca 4 € opbrengst en min scheiden 3.5€ = 14.5 €

  Dan worden de mestafzetkosten all in 16.10 € /ton


Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.