Varkenshouderij

Nieuws 14127 x bekeken 5 reacties

Jutland Meat van Frans Stortelder failliet

Struer - Het Deense varkensslachterijbedrijf Jutland Meat van de Nederlander Frans Stortelder is vandaag failliet verklaard. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren tevergeefs gevochten tegen sterk gestegen kosten, zo blijkt uit de toelichting van Stortelder.

Jutland Meat was niet meer in staat op te boksen tegen de coöperatieve concurrenten Danish Crown en Tican en de vermogensbasis smolt weg. Leveranciers konden niet meer worden betaald. Belangrijk financieel nadeel was dat de genoemde coöperaties pas aan het eind van het jaar een nabetaling uitkeren, terwijl Jutland Meat met direct uitbetaalde bonussen werkte. In feite laten de coöperaties zich zo door de leveranciers financieren, stelt Stortelder vast in de vandaag uitgegeven verklaring. Een rol speelt ook het krimpende vleesvarkensaanbod in Denemarken als gevolg van de toenemende inzet op de biggenvermeerdering voor de export. "Grote slachterijen hebben de mogelijkheid capaciteit te concentreren en slachterijen te sluiten, maar die mogelijkheid heeft Jutland Meat niet." Stortelder stelt dat hij al enkele jaren op zoek was naar een kapitaalkrachtige partner. Sinds afgelopen najaar waren er gesprekken met een industriële partner uit  Azië, maar die zijn begin dit jaar definitief op niets uitgelopen.

Stortelder kocht de slachterij in Struer in Noord-Jutland in 2005 van Danish Crown, dat het bedrijf na een fusie op last van de kartelwaakhond van de hand moest doen aan een onafhankelijke concurrent.

Laatste reacties

 • ardts

  ja is goed

 • sweinenpricker

  Was hij ook al niet partner bij destijds Dumeco of Sturko?? Hardwerkend mannetje, zonder resultaten... Jammer!

 • Snel

  Wedden dat hij z`n geld er wel uit gehaald heeft

 • Tiny1946

  Er zijn maar enkele woorden het product waarin word gewerkt is te goedkoop.
  Er zal toch meer betaald moeten gaan worden voor voedinds producten,en ook de cosument zal aanziendelijk meer moeten gaan betalen voor diverse producten, bij de bedrijven het mag zijn fokkers en producenten houd de kruik zo lang het water tot ze breekt.

 • PDraaijer

  Frans hoe het ook gekomen is je hebt er altijd hard voor gewerkt.Ik wens je veel wijsheid.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.