Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Geen juridische stappen tegen Nederland om groepshuisvesting

Brussel - Nederland voldoet aan de nieuwe eis van Brussel om zeugen gedurende een deel van hun draagtijd in groepen te houden. Tegen negen andere lidstaten onderneemt de Europese Commissie juridische stappen middels een zogenoemde inbreukprocedure.

Donderdag stuurde het dagelijks bestuur van de EU een schriftelijke aanmaning aan België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Polen en Portugal. De Commissie benadrukt dat het besluit om over te stappen van individuele zeugenboxen naar groepshuisvesting al in 2001 is genomen. Lidstaten hebben dus twaalf jaar de tijd gehad het nieuwe systeem geleidelijk in te voeren.

Landen die nu een brief hebben ontvangen, krijgen twee maanden om hun zaakjes op orde te brengen. Tegen lidstaten die dat niet doen, of daar geen deugdelijke verklaring voor hebben, worden vervolgstappen ondernomen. In het uiterste geval leidt een inbreukprocedure tot een miljoenenboete, maar doorgaans komt het niet zo ver.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) was er veel aan gelegen dit keer niet op de vingers te worden getikt. Vorig jaar begon Brussel namelijk wel een inbreukprocedure tegen Nederland, toen vanwege het niet voldoen aan het kooiverbod voor pluimvee. Haar ambtsvoorganger Henk Bleker zocht destijds bewust de confrontatie op met een knelgevallenregeling.

Vorige maand meldde Dijksma dat 98 procent van de Nederlandse varkenshouders voldoet aan de groepshuisvestingseis.

Laatste reacties

  • John*

    hebben spanje en italie de zaakjes wel op orde?

  • Jonas Brabant

    Formeel wel natuurlijk. Formeel zit in NL ook 98 % in groepshuisvesting, en dáár gaat het om.

Of registreer je om te kunnen reageren.